Τελικά σε αυτή τη χώρα, κανονικότητα είναι τα παράδοξα. Τα αδιανόητα. Γιατί είναι αδιανόητα τα όσα συμβαίνουν με την χρηματοδότηση του κόμματος «Σπαρτιάτες», τη βιτρίνα πίσω από την οποία κρύβεται ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Τι έχει συμβεί με αυτό το κόμμα; Αποκλείστηκε από τις Ευρωεκλογές με απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Γιατί; Γιατί έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των 11 βουλευτών του κόμματος για εξαπάτηση εκλογέων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των «Σπαρτιατών» είναι το μέλος της «Χρυσής Αυγής», Ηλίας Κασιδιάρης και οι 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» του «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα τους ως μανδύα διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

Σύμφωνα με την απόφαση «το κόμμα «Σπαρτιάτες» το οποίο υποκαθιστά τη «Χρυσή Αυγή»… στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή άσκησης βίας»

Αποκλείονται αλλά χρηματοδοτούνται

Αποκλείστηκαν, λοιπόν οι «Σπαρτιάτες» από τις Ευρωεκλογές. Ε και; Τι έχασαν; Γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, οι «Σπαρτιάτες», δηλαδή ο Κασιδιάρης, έλαβαν 59.998,58 ευρώ και 25.898 ευρώ ως εκλογική χρηματοδότηση για τις ευρωεκλογές στις οποίες δεν πήραν μέρος. Με λίγα λόγια αποκλείονται οι «Σπαρτιάτες» από τις εκλογές αλλά χρηματοδοτούνται για τον …προεκλογικό τους αγώνα! Αυτά, πρέπει να γίνονται μόνο στην Ελλάδα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 το ΠαΣοΚ κατέθεσε στη Βουλή μια τροπολογία με την οποία θα αποκλειόταν το κόμμα των «Σπαρτιατών» από την κρατική χρηματοδότηση. Προσπεράστηκε, μάλλον αδιάφορα. Ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2024 οι «Σπαρτιάτες», δηλαδή ο Κασιδιάρης, λαμβάνουν το ποσό των 788.067,18 ευρώ ως μέρος της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη; Κατά την Χαριλάου Τρικούπη, ναι, αν η κυβέρνηση δεν επεδείκνυε μια αξιοσημείωτη αδιαφορία.

Που πάνε τα χρήματα που παίρνουν οι Σπαρτιάτες;

Υπάρχει ένα ερώτημα για όλα αυτά τα χρήματα; Που πηγαίνουν; Έγινε ο έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος την οποία ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής (προφανώς για να το ζητά κάτι θα ξέρει) ο πρώην διευθυντής της ΚΟ των Σπαρτιατών, Γαυγιωτάκης; Σε τι συμπεράσματα κατέληξε; Ότι πάνε για επιμορφώσεις στελεχών και σε δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης; Έχει απάντηση επ αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής;

Με αφορμή τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, για την αναστολή της χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών» πηγές της Βουλής υπογραμμίζουν ότι η περίπτωση των Σπαρτιατών είναι διαφορετική από εκείνη των Χρυσαυγιτών, όπου υπάρχει πρωτόδικη καταδίκη. Όπως αναφέρουν «η απόφαση για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής είχε ληφθεί με βάση τη δίωξη που είχε ασκηθεί για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωση», και διευκρινίζουν ότι η δίωξη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σε βάρος των Σπαρτιατών αφορά εξαπάτηση εκλογέων και δεν υπάρχει ακόμα απόφαση.

Η νέα τροπολογία του ΠαΣοΚ

Το ΠαΣοΚ, πάντως καταθέτει εκ νέου σήμερα την τροπολογία που κατέθεσε το 2023, ώστε άμεσα να ανασταλεί η χρηματοδότηση του κόμματος. Η τροπολογία με την οποία τροποποείται η παρ. 1 του άρθρου 6 του ΠΔ 15/2022 έχει ως εξής: «Σε περίπτωση καταδίκης σε οποιονδήποτε βαθμό ή άσκησης δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου (1/5) των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου (1/5) των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Οι δύο δρόμοι της κυβέρνησης

Κατά τη γνώμη μου, το ΠαΣοΚ, πράττει σωστά. Δεν γίνεται στην Ελλάδα, το 2024, να δίνεται χρηματοδότηση σε ένα κόμμα το οποίο σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αποτελεί το φερετζέ του καταδικασμένου για εγκληματικές πράξεις Ηλία Κασιδάρη. Και από τη στιγμή που υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία με την οποία μπορεί να ανασταλεί η χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», κανένας λογικός άνθρωπος δεν βλέπει τον λόγο να μην ενεργοποιηθεί. Ο άλλος δρόμος είναι να συνεχίσει να γεμίζει η τσέπη των «Σπαρτιατών», δηλαδή του Κασιδιάρη, με ζεστό, κρατικό χρήμα.

Η κυβέρνηση, που εκτίθεται από την όλη ιστορία, δεν έχει πολλούς δρόμους. Θα διαλέξει και θα πάρει. Η θα βρεθεί, δια της κοινοβουλευτικής οδού, τρόπος να ανασταλεί η χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών» ή θα γελάει μαζί μας ο κάθε Κασιδιάρης.