Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν μπορείς να γίνεις ποδοσφαιριστής ή σεφ αν δεν έχεις tattoo. Από την άλλη, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε πολύ υψηλού επιπέδου tattoo artists και πραγματικά είναι δύσκολο να μην γοητευτείς από τα σχέδια και την τεχνική τους.

Είναι απίθανο ένα tattoo να μην κρύβει από πίσω του μια προσωπική ιστορία -και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού μιλάμε για κάτι που θες να φέρεις μόνιμα πάνω στο δέρμα σου. Η δε σχέση που αναπτύσσεται με τον tattoo artist που θα το αναλάβει είναι ξεχωριστή, είτε έχεις ένα tattoo είτε πολλά.

Τους κορυφαίους τους είδους μπορείς να τους συναντήσεις στο Athens Tattoo Expo. Λίγο πριν στήσουν τα studio τους στο παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, συγκεντρώσαμε τρεις διαφορετικές γενιές tattoo artists, κάθε ένας από τους οποίους ξεχωρίζει για το ύφος, την αισθητική του και τον επαγγελματισμό του. Και το πιο πιθανό είναι ότι όλο και κάποιο tattoο είτε θα το έχεις στο σώμα σου είτε θα το έχεις θαυμάσει στο σώμα κάποιου άλλου.

Φωτό: Μενέλαος Μυρίλλας

Οι Πάνος (aka Jordan) από το Darkside Tattoo Society η Αγγελική (aka Angie Rimmel) από το Eternal Mark Tattoo Studio, o Λάζαρος (aka Lazaros Brone) από το Dark Day Studio και ο Τόλης (aka Tolle) από το Eightball Tattoo Studio μοιράζονται μαζί μας ιστορίες με βελόνες, σχέδια και μελάνι.

Ποιο ήταν το πρώτο tattoo που έκανες πάνω σου; Το έχεις κρατήσεις ακόμα; Το έχεις μετανιώσει ή όχι;

Jordan (Darkside Tattoo Society): Το πρώτο μου tattoo είναι από μια ταινία που είχα δει όταν ήμουν σε μικρή ηλικία και με είχε στιγματίσει.

Angie Rimmel (Eternal Mark Tattoo Studio): Είναι το τέρας του Φρανκενστάιν στο εσωτερικό του πήχη μου. Εννοείται πως το έχω ακόμα! Το λατρεύω!

Lazaros Brone (Dark day Tattoo): Το πρώτο μου tattoo ήταν letters, τα οποία τα είχαμε κάνει δοκιμαστικά με σκοπό να δούμε την λειτουργία ενός μοτέρ. Το έχω ακόμα και δεν το έχω μετανιώσει καθώς αποτελεί μια ανάμνηση από το ξεκίνημα μου.

Tolle (Eightball Tattoo Studio): Το πρώτο tattoo που έκανα επάνω μου ήταν ένας δράκος στα πλευρά. Το έχω ακόμα και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου. Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία  που ουσιαστικά με μύησε στον κόσμο του τατουάζ.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό tattoo από οποιαδήποτε άποψη (συναισθηματική, αισθητική κτλ.) που έχεις πάνω σου και γιατί;

Jordan: Γενικά, σαν άνθρωπος δεν θα ήθελα να καλύψω κάποιο tattoo μου καθώς όλα έχουν την ιστορία τους και τα φοράω μέχρι σήμερα με χαρά! Το πιο συναισθηματικό tattoo που έχω πάνω μου είναι μια νυχτερίδα κάτω από το αριστερό μου γόνατο. Είναι ιδιαίτερα προσωπικός ο λόγος και δεν θα ήθελα να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο @Tolle | Φωτό: Μενέλαος Μυρίλλας

Angie Rimmel: Είναι σχεδόν όλα εξίσου σημαντικά tattoo για εμένα μιας και όλα κρατούν μέσα τους μια ανάμνηση ή μια ιστορία. Σίγουρα αγαπώ ιδιαίτερα αυτά που μου έκαναν οι φίλοι που δημιούργησα ανά τα χρόνια μέσα από το χώρο του tattoo, μιας και νιώθω ότι έτσι τους έχω πάντα κοντά μου.

Lazaros Brone: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Όλα έχουν γίνει σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μου και όλα έχουν γίνει για κάποιο λόγο. Άρα είναι εξίσου σημαντικά.

Tolle: Όλα μου τα tattoo έχουν συναισθηματική αξία. Άλλα για τον λόγο που έγιναν κι άλλα για την στιγμή ή την παρέα ή και την εποχή. Αυτό το tattoo που έχω πάνω μου για τον αδερφό μου που έχασα σίγουρα είναι μεγαλύτερης συναισθηματικής αξίας για μένα.

Μίλησέ μας για τάσεις. Τι κυριαρχεί αυτήν την εποχή στο tattoo τόσο από άποψη τεχνική όσο και από άποψη σχεδίων; Εσένα ποια είναι τα αγαπημένα σου;

Jordan: Τα τελευταία χρόνια στην μόδα μπορώ να πω ότι είναι τα fine line tattoo και γενικότερα τα πιο μικρά σε μέγεθος tattoo. Όχι απαραίτητα για να είναι διακριτικά, καθώς με αυτά υπάρχουν και άνθρωποι που γεμίζουν  όλο τους το σώμα. Αυτά τα tattoo ήταν και για μένα η βάση όταν ξεκίνησα να ψάχνω το στυλ μου. Τα αγαπημένα μου είναι τα πιο σουρεαλιστικά και μινιμαλιστικά tattoo όσον αφορά την αισθητική και τη σύνθεση.

Angie Rimmel: Πιστεύω ότι πλέον όλα τα έχει ο μπαξές. Έχουμε ξεφύγει λίγο από τις τάσεις και ο καθένας διαλέγει τον καλλιτέχνη και το στυλ που τον εκφράζει περισσότερο. Προσωπικά προτιμώ την αισθητική του Traditional και του Japanese.

Lazaros Brone: Τάσεις, έρχονται και φεύγουν και πάντα θα κάνουν τον κύκλο τους, αλλά κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά! Όπως αυτό που ασχολούμαι, black and grey realism που είναι από τα αγαπημένα μου.

Ο @Lazaros_Brone | Φωτό: Μενέλαος Μυρίλλας

Tolle: Η τάση της εποχής στο tattoo είναι μικρορεαλισμός, fineline, abstract και neotribal. Πολλά στυλ, όμως, που έχουν καθιερωθεί με τα χρόνια παίζουν ακόμη δυνατά στο προσκήνιο. Το τατουάζ, σε όποια του μορφή κι αν το δει κανείς μέσα στον χρόνο, αν είναι τεχνικά άρτιο και σωστά τοποθετημένο στο σώμα και στην κατάλληλη κλίμακα, το αποτέλεσμα θα είναι σωστό. Η εμπειρία, η σωστή γνώση και η εκμάθηση του αντικειμένου με σεβασμό στην ιστορία, την παράδοση και το apprenticeship κάνουν τον καλλιτέχνη να ξεχωρίζει. Σίγουρα, τα αγαπημένα μου είναι τα παραδοσιακά τατουάζ αλλά θαυμάζω κάθε καλή δουλειά.

Τι πρέπει να προσέχω σε σχέση με την υγεία μου και κυρίως το δέρμα μου;

Jordan: Οι καλές βάσεις για μια σωστή υγιεινή δέρματος είναι: η καθαρή επιδερμίδα, δηλαδή ο καθαρισμός με σωστά σαπούνια με ουδέτερο ph, η καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας με καλές ενυδατικές κρέμες και η υποχρεωτική και καθημερινή χρήση αντιηλιακού με μεγάλο δείκτη προστασίας όταν εκτίθενται στο ήλιο, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι.

Angie Rimmel: Να επιλέγεις επαγγελματίες καλλιτέχνες που εργάζονται σε tattoo στούντιο γιατί εκεί τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες. Σίγουρα χρειάζεται να ενυδατώνεις το δέρμα σου και να φροντίζεις να βάζεις αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Lazaros Brone: Πάντα ρωτάμε και λαμβάνουμε υπόψη, πριν προβούμε στη διαδικασία του tattoo το ιατρικό ιστορικό του πελάτη. Συμπεριλαμβανομένου παθήσεις, αρρυθμίες αλλεργίες, δερματικά νοσήματα κτλπ.

Tolle: Τα περισσότερα επαγγελματικά στούντιο τατουάζ, χρησιμοποιούν υλικά κατάλληλα για τον άνθρωπο και πολλές φορές vegan προϊόντα και ελεγμένα για το δέρμα μας.

Ποια είναι η πιο συγκινητική ιστορία που μπορείς να μοιραστείς με πελάτη και tattoo που ζήτησε;

Jordan: Το πιο συγκινητικό που μου έχει τύχει είναι όταν ήρθε ένας ηλικιωμένος κύριος γύρω στα 85 με μια ζωγραφιά της γυναίκας του και μου ζήτησε να του το κάνω tattoo στο χέρι. Ήταν το μοναδικό που είχε!

Angie Rimmel: Είχα μια τρομερή Γυναίκα η όποια είχε περάσει πάρα πολλές δυσκολίες στη ζωή της. Είχε χάσει την οικογένειά της, την επιχείρησή της και είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Ωστόσο, κατάφερε να χτίσει ξανά όλη της την ζωή και να κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αύρα και το χαμόγελο αυτής της γυναίκας. Μαζί φτιάξαμε ένα γιαπωνέζικο φοίνικα, σύμβολο της αναγέννησης και της μακροζωίας.

Lazaros Brone: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία. Κάνω συχνά σε πελάτες μου πορτραίτα αγαπημένων προσώπων, κατοικιδίων και τα λοιπά και κάθε στιγμή κρύβει μια συγκίνηση.

H @Angie Rimmel | Φωτό: Μενέλαος Μυρίλλας

Tolle: Συγκινούμαι κάθε φορά όταν ένας πελάτης βρίσκει τη δύναμη κάνοντας ένα τατουάζ ν’ αφήσει πίσω πόνο δυσκολίες και δυσάρεστες εμπειρίες (κάλυψη ουλών και σημαδιών).

Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο; Ποια είναι τα όρια που θέτεις και λες «εγώ αυτό δεν το βαράω»;

Jordan: Δεν είμαι εδώ για να κρίνω αν έχει δίκιο ή όχι κάποιος. Είμαι ανοιχτός προς όλες τις ιδέες αρκεί να υπάρχει σεβασμός. Δεν έχω αναλάβει και δεν θα αναλάβω ποτέ κάποιο tattoo που εκπροσωπεί το μίσος σε οποιαδήποτε μορφή.

Angie Rimmel: Όχι, ειδικά εάν μιλάμε για το τεχνικό κομμάτι του τατουάζ ή για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει κατά την επούλωση. Επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να “βαρέσω” το οποιοδήποτε σχέδιο σε πελάτη που είναι μεθυσμένος, όπως και οποιοδήποτε σύμβολο μίσους.

Lazaros Brone: Πάντα ακούω και βασίζομαι στην ιδέα του πελάτη και προσπαθώ να προσαρμόσουμε τις ιδέες μας ο καθένας με σκοπό να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Tolle: Ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο. Μπορεί να έχει την άποψή του αλλά πρέπει να βάζουμε όρια στο πόσο παρεμβατικός γίνεται εξηγώντάς του τους λόγους που πρέπει να γίνει όπως τον συμβουλεύουμε (σημείο, μέγεθος, καθαριότητα, επούλωση).

Βλέπεις ένα σώμα χωρίς κανένα tattoo. Τι σκέφτεσαι;

Jordan: Δεν σκέφτομαι κάτι καθώς ο καθένας διαλέγει τι ταιριάζει σε αυτόν και τι όχι.

Ο @Jordan | Φωτό: Μενέλαος Μυρίλλας

Angie Rimmel: Προσωπικά δεν ξεχωρίζω αυτούς που έχουν tattoo με αυτούς που δεν έχουν καθόλου. Σε κάποιους αρέσει το “μελάνι” πάνω τους και σε άλλους όχι. Δεν θεωρώ πως αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης ενός ανθρώπου.

Lazaros Brone: Σκέφτομαι ότι είναι επιλογή του να μην έχει κανένα tattoo, όπως αντίστοιχα είναι επιλογή να έχεις.

Tolle: Πώς και την γλίτωσε; (χαχαχα)

Εσύ πού βαράς τα δικά σου tattoo;

Jordan: Εγώ συνήθως τα tattoo μου τα κάνω σε καλλιτέχνες που μου αρέσει η αισθητική και η δουλειά τους.

Angie Rimmel: Δεν έχω έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη που προτιμώ, μου αρέσει να κάνω συλλογή σχεδίων από διάφορους καλλιτέχνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Lazaros Brone: Έχω διάφορα tattoo πάνω μου από φίλους και συνεργάτες μου.

Tolle: Είναι το γνωστό: «Ποιος κουρεύει τον κουρέα»; Σε φίλους και καλλιτέχνες που αγαπώ.