Τραμπ: Οι δισεκατομμυρριούχοι που τον στηρίζουν και τα ποσά που έδωσαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία στηρίζεται από τον Ίλον Μασκ, αλλά και άλλους δισεκατομμυριούχους - Τα υπέρογκα ποσά που επένδυσαν στον υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων.

Μερικές από τις πλουσιότερες προσωπικότητες του κόσμου διοχέτευσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές ομάδες τους τελευταίους μήνες για να ενισχύσουν το προεκλογικό ταμείο του Ντόναλντ Τραμπ, δείχνουν νέες αναφορές που κατατέθηκαν την Τρίτη στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Ο Ίλον Μασκ έδωσε σχεδόν 75 εκατομμύρια δολάρια σε ένα σούπερ PAC (Επιτροπή Πολιτικής Δράσης) υπέρ του Τραμπ. Η Μίριαμ Άντελσον, ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ και κληρονόμος μιας περιουσίας καζίνο, έδωσε ακόμη περισσότερα, 95 εκατομμύρια δολάρια σε μια άλλη ομάδα που υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με καταθέσεις στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, τρεις μόνο δισεκατομμυριούχοι, οι Μασκ, Άντελσον και ο μεγιστάνας των συσκευασιών της Midwestern Ρίτσαρντ Γιουιλάιν, δώρησαν περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια σε μια περίοδο τριών μηνών σε ομάδες που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Τραμπ.

Οι συγκλονιστικές δωρεές τους υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν μια χούφτα δισεκατομμυριούχοι μεγαλοδωρητές στις προσπάθειες του Τραμπ να ξεπεράσει την Κάμαλα Χάρις, καθώς η κούρσα τους έχει ενταθεί.

Η Χάρις έχει συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας

Η Χάρις διέγραψε ράλι – συγκεντρώνοντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τότε που έγινε υποψήφια των Δημοκρατικών στα τέλη Ιουλίου, κάτι που επιτεύχθηκε ταχύτερα από κάθε άλλη προεδρική υποψήφια.

Οι καταθέσεις δείχνουν ότι μια επιτροπή συγκέντρωσης κεφαλαίων πλουσίων που διοχετεύει χρήματα στην εκστρατεία της και στις ευθυγραμμισμένες επιτροπές των Δημοκρατικών, εισέπραξε 633 εκατομμύρια δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο, τετραπλάσιο από το ποσό που συγκέντρωσε ο αντίστοιχος βραχίονας συγκέντρωσης κεφαλαίων του Τραμπ εκείνη την περίοδο.

Αλλά η ομάδα της Χάρις εκλιπαρεί τους υποστηρικτές της να στείλουν ακόμη περισσότερα για να προσεγγίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Οι δισεκατομμυριούχοι υποστηρίζουν την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο Μασκ έχει αναδειχθεί σε πρωτεργάτη στην προσπάθεια του Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Η America PAC, το σούπερ ταμείο που ίδρυσε ο Μασκ, έχει εξαπολύσει μια τεράστια επιχείρηση πόρτα-πόρτα σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, αν και η στρατηγική μιας προεδρικής εκστρατείας που αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες την επιτόπια λειτουργία της δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, το America PAC είχε αναφέρει ότι ξόδεψε σχεδόν 96 εκατομμύρια δολάρια για την προεδρική κούρσα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν 57 εκατομμυρίων δολαρίων για έρευνα και επιτόπιες επιχειρήσεις.

Η νέα κατάθεση από το America PAC, περιλάμβανε επτά ξεχωριστές συνεισφορές από τον Μασκ συνολικά 75 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των αρχών Ιουλίου και του τέλους Σεπτεμβρίου. Ενώ αρχικά υπήρχαν άλλοι δωρητές, ο Μασκ ήταν ο μοναδικός δότης του τρίτου τριμήνου.

Η America PAC έχει αναλάβει έναν κρίσιμο υποστηρικτικό ρόλο για την εκστρατεία του Τραμπ. Εκτός από την προεδρική κούρσα, η ομάδα έχει επίσης ξοδέψει εκατομμύρια στοχεύοντας σε αρκετές άκρως κρίσιμες αναμετρήσεις, όπως σε Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη.

Τα μεγάλα ποσά που ρίχνονται στην προσπάθεια επανεκλογής

Τα 95 εκατομμύρια δολάρια της Άντελσον πήγαν σε ένα άλλο κορυφαίο σούπερ PAC υπέρ του Τραμπ, το Preserve America, – αντιπροσωπεύοντας σχεδόν όλα τα χρήματα που συγκέντρωσε κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Η Άντελσον έχει δώσει τώρα στην ομάδα συνολικά 100 εκατομμύρια δολάρια φέτος.

Η Preserve America έχει ξοδέψει σχεδόν όλα όσα συγκέντρωσε το τρίτο τρίμηνο και έχει ξοδέψει σχεδόν 92 εκατομμύρια δολάρια σε ανεξάρτητες δαπάνες, κυρίως διαφημίσεις.

Τα διαφημιστικά δεδομένα δείχνουν ότι το Preserve America έχει ακόμα προπληρώσει περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια για χρόνο διαφήμισης έως τις εκλογές.

Ένα άλλο κορυφαίο σούπερ PAC υπέρ του Τραμπ, το Restoration PAC, ανέφερε επίσης μια τεράστια δωρεά από έναν μόνο μεγάλο δωρητή. Ο Γιουιλάιν έδωσε περίπου 49 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο το τρίτο τρίμηνο. Συνολικά, ο Γιουιλάιν έχει δώσει τώρα σχεδόν 59 εκατομμύρια δολάρια φέτος στο Restoration PAC.

Άλλοι γενναιόδωροι υποστηρικτές του Τραμπ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ήταν ο δισεκατομμυριούχος πρώην στέλεχος της Marvel, Άικ Περλμούτερ και η σύζυγός του, Λόρα, οι οποίοι δώρησαν σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη του περασμένου μήνα στο PAC Right for America.

Και η Χάρις επωφελήθηκε από χρηματοδοτήσεις πλουσίων

Το FF PAC, το κορυφαίο σούπερ PAC που υποστηρίζει την εκστρατεία της αντιπροέδρου, έχει αγοράσει συνολικά διαφημιστικό χρόνο αξίας 371 εκατομμυρίων δολαρίων από την αρχή του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του AdImpact, μεταξύ άλλων για να υποστηρίξει τον Πρόεδρο Μπάιντεν πριν τερματίσει την εκλογή του τον Ιούλιο. Είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός διαφημιστής στην προεδρική κούρσα.

Το FF PAC θα αποκαλύψει τη δραστηριότητα συγκέντρωσης κεφαλαίων και δαπανών του Σεπτεμβρίου την Κυριακή. Ωστόσο, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταθέσεις της, η ομάδα είχε αναφέρει ότι είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της λήψης 19 εκατομμυρίων δολαρίων από τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον συνιδρυτή του LinkedIn, Ρέιντ Χόφμαν.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.