Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, διπλάσιος σχεδόν από ό, τι στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Στην πρώτη της εκτίμηση η Eurostat έδινε για την Ελλάδα τον πληθωρισμό στο 3,0%, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 3,2%.

Τον Σεπτέμβριο έγιναν πιο ισχυρές οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στη χώρα μας, καθώς σημείωσαν άνοδο 3,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Αύγουστο είχαν αυξηθεί 2,2% και τον Ιούλιο 1,2% ετησίως.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 1,7% τον Σεπτέμβριο, έναντι 2,2% τον Αύγουστο και 1,8% της πρώτης εκτίμησης που είχε εκδώσει η Eurostat. Έναν χρόνο πριν ήταν 4,3%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 2,1%, από 2,4% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο πριν ήταν 4,9%. 

Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα, στο 2,7% ετησίως από 2,8% έναν μήνα πριν.

Τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη επίπτωση στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,47 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,12 π.μ.) και την ενέργεια (-0,60 π.μ.). 

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (0,0%), τη Λιθουανία (0,4%), τη Σλοβενία και την Ιταλία (και οι δύο 0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (4,8%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,2%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε πέντε.

Η ΕΚΤ

Με φόντο τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμός, με την ευρωζώνη να «κλειδώνει» στο 1,7% συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται να αποφασίσει νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, επειδή οι τιμές των καυσίμων θα συγκρίνονται με τα χαμηλά περσινά επίπεδα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κινείται προς τον στόχο.

Πηγή: ot.gr