5 το πρωί: Η μάχη του μεταναστευτικού στις Βρυξέλλες – Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι – Με το δάχτυλο στη σκανδάλη το Ισραήλ

Το μεταναστευτικό αναμένεται να αποτελέσει το βασικό πεδίο διαμάχης στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες - Επιμένει στην ανάγκη εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

1

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες

  • Το ζήτημα των επιστροφών: Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση των κρατών-μελών της ΕΕ για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες με τον δρόμο μέχρι τις οριστικές αποφάσεις να μην προμηνύεται ιδιαίτερα ταχύς και εύκολος. Οι επιστροφές αναμένεται να είναι το μείζον ζήτημα στη ατζέντα, με το Βερολίνο ωστόσο να εξακολουθεί να ζητά πιο συγκεκριμένες αναφορές στο σύστημα του Δουβλίνου, αλλά και την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης.
  • Οι συνοριακοί έλεγχοι: Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο επεσήμανε, όσον αφορά στη Ζώνη Σένγκεν, ότι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα πρέπει να είναι μέτρο έσχατης λύσης, εξαιρετικό και ανάλογο της απειλής που εντοπίστηκε.
  • Οι παράτυπες αφίξεις: Η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε επίσης ότι οι παράτυπες αφίξεις έχουν μειωθεί κατά περίπου δύο τρίτα στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό μπορεί να αποδοθεί στην εντατική διαχείριση της μετανάστευσης και στις επιχειρήσεις καταπολέμησης της διακίνησης που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές της Λιβύης και την Τυνησίας.
2

Ο Ζελένσκι παρουσίασε το σχέδιό του για τη νίκη κόντρα στη Ρωσία

  • Το σχέδιο: Tο πολυαναμενόμενο «σχέδιο νίκης» του παρουσίασε στο κοινοβούλιο της χώρας του χθες ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Ζελένσκι θα παρουσιάσει σήμερα, Πέμπτη, το σχέδιο του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
  • Η παραχώρηση εδάφους: Κατά την παρουσίαση του σχεδίου του, ο Ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει έδαφος ή να δεχθεί πάγωμα της γραμμής του μετώπου προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης τους συμμάχους του να «αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να ετοιμαστεί να βάλει τέλος στον πόλεμο».
  • Οι αποστάσεις: Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε επιφυλάξεις για το «σχέδιο νίκης». Περιορίστηκε να υποσχεθεί οικονομική βοήθεια, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα για ένταξη στη συμμαχία. Ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «σταθερά σε καλή πορεία» για να εκπληρώσουν τη δέσμευση χορήγησης 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία το 2024.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αντίστροφη μέτρηση για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

4

Πάνω από 100 γιατροί κατηγορούνται για υπερσυνταγογράφηση

  • Νέο σκάνδαλο υπερσυνταγογράφησης: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό περισσότερων από 100 νέων περιπτώσεων γιατρών που φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Η πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.
  • Αυστηρό μήνυμα του Γεωργιάδη: Ο Υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή στην υπερσυνταγογράφηση. Να σταματήσει η σπατάλη ώστε να αξιοποιήσουμε του πόρους που μας δίνει ο λαός για να μη λείψουν οι καινοτόμες θεραπείες από τους ασθενείς που τις χρειάζονται» είπε.
  • Ο τρόπος εντοπισμού: Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου αναλύθηκε και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο εντοπισμός των γιατρών που παρανομούν ο οποίος βασίζεται σε έξι άξονες. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, παροχή φαρμάκων για μεγάλες χρονικές περιόδους, συχνές επαναλήψεις συνταγών και εκτέλεση συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία και από συγκεκριμένους ασθενείς.

 

5

Υπέρβαση των εσόδων κατά 2,6 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο

  • Η ακρίβεια αυξάνει τα κρατικά έσοδα: Υπέρβαση της τάξης του 5,6% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα στο 9μηνο, σύμφωνα με το πώς κινείται ο προϋπολογισμός, κάτι που οφείλεται και στην ακρίβεια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 48,972 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,599 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.
  • Υπέρβαση του στόχου και στο πρωτογενές πλεόνασμα: Την ίδια ώρα έχει ξεπεραστεί και ο στόχος που είχε θέσει η Κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα. Στο παραπάνω διάστημα διαμορφώθηκε σε 8,743 δισ. ευρώ, έναντι στόχου των 5,297 δισ. ευρώ, που περιλάμβανε ο προϋπολογισμός του 2024.
  • Μειωμένα τα έσοδα των Σεπτέμβριο: Αναφορικά με τον τελευταίο μήνα, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.773 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1.456 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου εξαιτίας κυρίως της μη είσπραξης, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της προβλεπόμενης δόσης, όπως προαναφέρθηκε, που θα εισπραχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.