Το πολυαναμενόμενο «σχέδιο νίκης» του παρουσιάσε στο κοινοβούλιο της χώρας ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα, προτρέποντας την κουρασμένη από τον πόλεμο χώρα του να παραμείνει ενωμένη σε μια κρίσιμη στιγμή ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, του βασικού συμμάχου του Κιέβου, των ΗΠΑ.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στα ανατολικά και ελλοχεύει ένας δύσκολος χειμώνας με ελλείψεις ενέργειας, Ο Ζελένσκι είπε στους βουλευτές ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία που βασίζονται στους συμμάχους του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης μιας άνευ όρων πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και συγκεκριμένης οπλικής υποστήριξης.

«Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Πούτιν. Πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τις συνθήκες ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί σε ειρήνη», είπε στους βουλευτές και σε κορυφαίους αξιωματούχους.

Στο τρίτο σημείο του τόνισε την ανάγκη η Ουκρανία να αποκτήσει μια μη πυρηνική αποτρεπτική ικανότητα, η οποία, όπως είπε, θα ήταν αρκετή για να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική ισχύ. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πλάνο για την υπεράσπιση των φυσικών ορυκτών πόρων της Ουκρανίας

Το σχέδιο, είπε, προβλέπει επίσης έναν δυτικό ρόλο υπεράσπισης των φυσικών ορυκτών πόρων της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις, καθώς και μεταπολεμικές δεσμεύσεις ανασυγκρότησης.

«Είναι για όλους εμάς, τους Ουκρανούς, που ετοιμάστηκε το σχέδιο νίκης», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους ενώπιον των βουλευτών, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Facebook.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως αν το «σχέδιο νίκης» του εφαρμοστεί τώρα, μπορεί να καταστεί δυνατό να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία το αργότερο το επόμενο έτος.

Το «σχέδιο νίκης» εξαρτάται από την επείγουσα δράση και την ενότητα μεταξύ των εταίρων της Ουκρανίας και αποσκοπεί να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας αρκετά ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, είπε.

«Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘πάγωμα’ του μετώπου. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της», είπε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να «αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να είναι έτοιμη να θέσει τέλος στον πόλεμο».

«Απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης εδάφους στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος» ο Ζελένσκι

Την ομιλία παρακολούθησαν τα κορυφαία στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη του, καθώς και βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους σηκώθηκαν περιστασιακά όρθιοι για να χειροκροτήσουν.

Ο Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης εδάφους στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος
Ο Ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει έδαφος ή να δεχθεί πάγωμα της γραμμής του μετώπου προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, κατά την παρουσίαση του «σχεδίου του για τη νίκη» στο Κοινοβούλιο στο Κίεβο, κάνοντας έκκληση στους Δυτικούς να προσκαλέσουν την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘πάγωμα’ (του μετώπου). Δεν μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή αναφορικά με το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της», είπε ενώπιον των βουλευτών.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του να «αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να ετοιμαστεί να βάλει τέλος στον πόλεμο», προκρίνοντας την ανάπτυξη εκ μέρους τους μέσων πυρηνικής αποτροπής στο ουκρανικό έδαφος.

Η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Ο Ουκρανός ηγέτης απαίτησε και πάλι από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να «άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μακρού βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που κατέχεται από τη Ρωσία και στο ρωσικό έδαφος», καθώς και τη συνέχιση της βοήθειας για τον «εξοπλισμό των εφεδρικών ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, το «σχέδιο νίκης» του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Αύριο, θα παρουσιάσω δημόσια το σχέδιο νίκης στη διάρκεια μιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης την υποστήριξη της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, καταγγέλλοντας «τον συνασπισμό των εγκληματιών».

Ελλείψει ανδρών και πόρων ώστε να αντέξει στο μέτωπο της Ανατολής, όπου η Ρωσία προωθείται αργά επί του εδάφους, η Ουκρανία ελπίζει σε ένα τέλος του πολέμου στη διάρκεια του 2025, όμως εξακολουθεί να βλέπει τις πόλεις και τις ενεργειακές υποδομές της να σφυροκοπούνται από τη Μόσχα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη άλλων δύο χωριών, του Νεβέλσκε στην επαρχία του Λουχάνσκ, και του Κράσνιι Γιαρ, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το Ποκρόφσκ, σιδηροδρομικό και οδικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Προσπάθεια να παραμείνουν ενωμένοι οι Ουκρανοί

Μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου, ο Ζελένσκι προσπάθησε να πείσει το εξαντλημένο κοινό της Ουκρανίας ότι ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί σύντομα και να τονίσει τη σημασία του να παραμείνουν οι Ουκρανοί ενωμένοι καθώς οι προκλήσεις του πολέμου συσσωρεύονται.

«Πετύχαμε και πετυχαίνουμε αποτελέσματα στις μάχες χάρη στην ενότητά μας. Επομένως, σας παρακαλούμε να μην χάσετε την ενότητα», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τόσο δυσκολίες όσο και αβεβαιότητα ενόψει των αμερικανικών εκλογών που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, αν κερδίσει στις εκλογές, μια ιδέα που οι υποστηρικτές του Κιέβου φοβούνται ότι θα περιλαμβάνει μεγάλες παραχωρήσεις με σκοπό μια γρήγορη συμφωνία.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, βασικό σύμμαχό του, στην Ουάσινγκτον στα τέλη Σεπτεμβρίου για να παρουσιάσει το σχέδιο. Σε μια περιοδεία στην Ευρώπη ύστερα, συναντήθηκε με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας για να συζητήσει για το σχέδιο.

Αποστάσεις Ρούτε από το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε επιφυλάξεις για το «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο της Ουκρανίας, που παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Περιορίστηκε να υποσχεθεί οικονομική βοήθεια, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα για ένταξη στη συμμαχία..

Ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «σταθερά σε καλή πορεία» για να εκπληρώσουν τη δέσμευση χορήγησης 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία το 2024, κρατώντας ωστόσο αποστάσεις από το σχέδιο Ζελένσκι. Η Μόσχα από την πλευρά της προειδοποίησε ότι, αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, θα φέρει σε απευθείας σύγκρουση το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι τα μέλη της Συμμαχίας έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περίπου το ήμισυ της υποσχεθείσας χρηματοδότησης.

«Βρισκόμαστε σταθερά σε καλή πορεία για την παροχή 40 δισεκατομμυρίων ευρώ»

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι βρισκόμαστε σταθερά σε καλή πορεία για την παροχή των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχεθήκαμε για το επόμενο έτος», τόνισε και πρόσθεσε: «Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διέθεσαν 20,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κατά το πρώτο μισό του 2024 και οι Σύμμαχοι βρίσκονται σε καλή πορεία για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για το υπόλοιπο του έτους».

Αναφερόμενος στο «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού ηγέτη, το χαρακτήρισε «καλό σημάδι», αλλά υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει το σχέδιο αυτό στο σύνολό του, όπως έχουν τα πράγματα.

«Είναι φυσικά ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ζελένσκι και την ομάδα του ότι ετοίμασαν αυτό το σχέδιο… Αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ μπορώ να πω ότι στηρίζω το σχέδιο στο σύνολό του. Αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα», είπε ο Μαρκ Ρούτε.

Εξήγησε ότι αυτό το σχέδιο θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, που ξεκινά αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Επανέλαβε τη θέση ότι η διαδικασία του να γίνει η Ουκρανία μελλοντικά μέλος της Συμμαχίας είναι «μη αναστρέψιμη» και ότι η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ.