Σεισμός – Τουρκία: Βίντεο από τη στιγμή που χτυπά – Κατέρρευσαν κτίρια – Το ρήγμα της Ανατολίας και οι εκτιμήσεις

Τι αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας για τα κτίρια που κατέρρευσαν μερικώς από τον σεισμό - Οι εκτιμήσεις σεισμολόγων - Δείτε βίντεο

Ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου στην Τουρκία, ήταν ιδιαίτερα ισχυρός. Οι εικόνες από τη στιγμή της δόνησης καταδεικνύουν την έντασή του, ενώ οι σεισμολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η σεισμική δόνηση ήταν 5,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 45 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μαλάτεια και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 9 χλμ.

SOS για το νέο σεισμό  – «Βρίσκεται στη ζώνη ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας»

Ο τούρκος καθηγητής, Naci Görür, που έχει προειδοποιήσει για ισχυρότατες δονήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, προέβη σε μια πρώτη εκτίμηση για τον νέο σεισμό στην Τουρκία

«Έγινε σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών στο Akuşağı-Kale/Malatya. Βρίσκεται στη ζώνη ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας. Όπως γνωρίζετε, το ρήγμα αυτό διασπάστηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του σεισμού του Elazığ το 2020. Ο σημερινός σεισμός είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της μεταφοράς ενέργειας σε αυτό το ρήγμα από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Μην ανησυχείτε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Pamukkale, Χαλίλ Κουμσάρ μετά τον σεισμό, έκανε δηλώσεις στις οποίες ανέφερε πως, «γενικά, η δραστηριότητα αυτής της περιοχής συνεχίζεται. Ανάλογα με αυτή τη δραστηριότητα, είναι δυνατόν να ζήσουμε τέτοιους σεισμούς. Επειδή μια μεγάλη περιοχή έσπασε στους σεισμούς του Καχραμανμαράς. Δεδομένου ότι πρόκειται για σεισμό κοντά στην επιφάνεια, μπορεί να προκαλέσει κάποια ζημιά σε αδύναμες κατασκευές στις περιοχές στο επίκεντρο. Είναι απαραίτητο να το παρακολουθήσουμε προσεκτικά. Θα υπάρξουν κάποιοι μετασεισμοί μετά από αυτό».

Κατέρρευσαν κτίρια

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτηρίων στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτια και Σανλίουρφα. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κάνουν επιτόπιες έρευνες στην περιοχή μετά το σεισμό.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων»

Οι επιπτώσεις του σεισμού δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Ωστόσο, όπως επεσήμανε στο Mega ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν καταρρεύσεις κτηρίων. Ενώ τόνισε πως η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από παρελθοντικούς σεισμούς και εκτιμά πως θα υπάρξουν επιπτώσεις.

«Είναι σε μία κομβική θέση. Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις, ίσως καταρρεύσεις κτιρίων, ίσως τραυματισμοί. Είναι σε κομβική περιοχή ο σεισμός, με κτίρια ταλαιπωρημένα από προηγούμενους σεισμούς», δήλωσε ο ίδιος.

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού

Οι εικόνες από τη στιγμή του σεισμού που κάνουν το γύρο του διαδικτύου δείχνει τον τρόμο που βίωσαν οι άνθρωποι στην Τουρκία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.