Μέση Ανατολή: Πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Η αυξανόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει βασικό ζήτημα στις αμερικανικές εκλογές, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να δέχονται πιέσεις από προοδευτικούς για τη διαχείριση της κατάστασης.

Πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ αναμένουν το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ανέφεραν πηγές στο CNN, με το χρονοδιάγραμμα και τις παραμέτρους της απάντησης του Ισραήλ για την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, να αποτελούν αντικείμενο εντατικών συζητήσεων μέσα στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Αν και δεν σχετίζονται άμεσα με τις εκλογές στις ΗΠΑ οι κινήσεις αυτές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που περιγράφεται από ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN ως πολιτικός που γνωρίζει καλά τις αμερικανικές πολιτικές ισορροπίες, εμφανίζεται ως “ευαίσθητος” σχετικά με πιθανές πολιτικές επιπτώσεις των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει βασικό ζήτημα στις αμερικανικές εκλογές, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να δέχονται πιέσεις από προοδευτικούς για τη διαχείριση της κατάστασης.

Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορούν την κυβέρνηση για κακή διαχείριση της κρίσης, οδηγώντας τον κόσμο στο χάος.

Η πίεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί πίεση στο Ισραήλ για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα. Μια αυστηρή επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποιεί ότι η αποτυχία παροχής περισσότερης βοήθειας στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.

Ωστόσο, η επιστολή αυτή δεν είχε την υπογραφή του προέδρου ή της αντιπροέδρου, γεγονός που υποδεικνύει την περίπλοκη πολιτική δυναμική γύρω από το θέμα.

Η πορεία της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή κατά τις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι την Ημέρα των Εκλογών παραμένει μια από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τις προεδρικές εκστρατείες των ΗΠΑ. Αν και το ζήτημα δεν είναι κορυφαίο για πολλούς ψηφοφόρους, έχει δημιουργήσει επιπλοκές για την Καμάλα Χάρις, η οποία αγωνίζεται να κερδίσει το Μίσιγκαν, μια πολιτεία με σημαντική παρουσία Αράβων-Αμερικανών ψηφοφόρων. Αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιεί εκστρατεία εκεί για τρεις ημέρες.

Οι πιθανές επιπτώσεις μιας ισραηλινής επίθεσης

Για τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις, η εξάπλωση της περιφερειακής σύγκρουσης θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ανεπιθύμητη εξέλιξη σε ένα ζήτημα που ήδη τους έχει προκαλέσει πολιτικούς πονοκεφάλους. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, γνωρίζει καλά πώς μια πιθανή αντεπίθεση θα μπορούσε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προσθέτοντας πολυπλοκότητα στη διπλωματία μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν δεν απέτρεψε τον Νετανιάχου από το να αντιδράσει δυναμικά μετά την επίθεση του Ιράν, ενθάρρυνε την επιλογή μιας μετριοπαθούς απάντησης, καθώς φοβάται ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος ή η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές. Ο Λευκός Οίκος κρατά χαμηλούς τόνους για το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους της επικείμενης ισραηλινής αντεπίθεσης, αφού το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Νετανιάχου ενημέρωσε τον Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να στοχεύσει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της αντεπίθεσης, γεγονός που προκάλεσε ανακούφιση στον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν είχε δημοσίως ενθαρρύνει το Ισραήλ να αποφύγει τέτοιους στόχους.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Ακούμε τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που ενθαρρύνει ο Λευκός Οίκος.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν

Αν και δεν είναι γνωστό αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν θα περιοριστούν σε στρατιωτικούς στόχους ή θα περιλαμβάνουν και κυβερνοεπιθέσεις, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά όχι μόνο την αντεπίθεση του συμμάχου τους αλλά και την απάντηση που θα προκαλέσει από το Ιράν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει έναν πλήρη πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ιρανοί κατανοούν πόσο σοβαρά λαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ».

Ο Μπάιντεν έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει μια μετριοπαθή απάντηση, ενώ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα είχαν «άμεση» συζήτηση σχετικά με τα σχέδια απάντησης στο Ιράν. Η Καμάλα Χάρις συμμετείχε επίσης στην εμπιστευτική αυτή κλήση, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση ως «σημαντική».

Προηγούμενες επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών έχουν αποδειχθεί τεταμένες, καθώς ο Μπάιντεν εξέφρασε δυσαρέσκεια για την έλλειψη συνεργασίας του Νετανιάχου όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου.

Η δυσαρέσκεια Μπάιντεν για Νετανιάχου

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να απορρίπτει τις συμβουλές και τις συστάσεις του, καθώς και για την προσπάθειά του να μειώσει την ένταση στην περιοχή. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ιδιωτικά υποθέσει ότι ο Νετανιάχου μπορεί να επιδιώκει να ενισχύσει τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είχε αποφύγει να απειλήσει ανοιχτά με περιορισμό της αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ, προκειμένου να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα.

Ωστόσο, σε επιστολή που απέστειλαν την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, τόνισαν την ανησυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και ζήτησαν άμεσες και σταθερές ενέργειες από την κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανατροπή της κατάστασης. Στην επιστολή περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, όπως η είσοδος τουλάχιστον 350 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινά στη Γάζα.

Αν και η επιστολή δεν είχε την υπογραφή του Μπάιντεν, αντανακλούσε προηγούμενες προσπάθειες του προέδρου, σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επικοινωνίες που είχε ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.