Η Ιταλία ψήφισε σήμερα τον πιο περιοριστικό νόμο της Δύσης κατά της παρένθετης μητρότητας, ποινικοποιώντας την πρακτική των επίδοξων γονέων να αναζητούν μητέρες στο εξωτερικό, οι οποίοι πλέον θα τιμωρούνται με φυλάκιση και αυστηρά πρόστιμα, μια κίνηση που οι επικριτές λένε ότι θα στοχεύσει κυρίως τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η παρένθετη μητρότητα είχε ήδη απαγορευτεί στην Ιταλία, όπως και σε ορισμένες άλλες χώρες αλλά και πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά ο νέος ιταλικός νόμος προχωρά παραπέρα, χαρακτηρίζοντας την παρένθετη μητρότητα ως διεθνές έγκλημα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία.

Το μέτρο σηματοδοτεί το ισχυρότερο βήμα μέχρι στιγμής στην προσπάθεια της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα στην ιταλική κοινωνία και αναδεικνύει την παρένθετη μητρότητα ως βασικό ζήτημα διαφωνίας μεταξύ των προοδευτικών και υπερ-συντηριτικών πολιτικών.

Ποινικοποιείται και η ιατρική βοήθεια στην παρένθετη μητρότητα

Ο νόμος, που ψηφίστηκε πέρυσι από την Κάτω Βουλή και ουσιαστικά τίθεται σε ισχύ μετά τη σημερινή ψηφοφορία της Γερουσίας, ποινικοποιεί επίσης την εργασία Ιταλών γιατρών, νοσηλευτών και τεχνικών σε ξένες κλινικές γονιμότητας που διευκολύνουν την παρένθετη μητρότητα.

Σύμμφωνα με αναλυτές, αυτή όπως και κάποιες άλλες διατάξεις του τροποποιημένου νόμου ενδέχεται να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Ακόμη και οι υποστηρικτές της νομοθεσίας παραδέχονται ότι τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια δεν είναι εύκολο να καταδικαστούν επιστρέφοντας στην Ιταλία με ένα βρέφος ή όταν καταχωρούν το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους σε τοπικούς δήμους. Ποιος θα πει ότι η γυναίκα του ζευγαριού δεν γέννησε το μωρό στο εξωτερικό; Αντίθετα, ένα βρέφος στην αγκαλιά ομόφυλων γονέων – ιδιαίτερα δύο ανδρών – θα ισοδυναμούσε με προφανή παραβίαση της νομοθεσίας.

«Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεφύγουν είναι τα γκέι ζευγάρια», είπε η Alessia Crocini, διευθύντρια της Rainbow Families, μιας ομάδας που αντιτάχθηκε στο νόμο. «Πρόκειται για στόχευση εναντίον των γκέι πατεράδων».

Ανακόπτεται η τελευταία δίοδος για την απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Τα ομόφυλα ζευγάρια αποκλείονται ήδη βάσει της ιταλικής νομοθεσίας από την εγχώρια ή διεθνή υιοθεσία. Έτσι, ο νέος νόμος ουσιαστικά κόβει την τελευταία δίοδο για τα ομοφυλόφιλα ανδρικά ζευγάρια που διαμένουν στην Ιταλία για να δημιουργήσουν οικογένειες.

«Είναι η φύση που αποφασίζει αυτό, όχι εμείς», είπε η γερουσιαστής Susanna Campione, από το κόμμα της Μελόνι, Αδέρφια της Ιταλίας, που ψήφισε υπέρ του νόμου.

«Ευχόμαστε αυτό το παράδειγμα να ακολουθηθεί [από άλλες χώρες]», πρόσθεσε. «Πρόκειται για έναν πολιτισμένο νόμο που προστατεύει το παιδί αλλά και τη γυναίκα, αφού πιστεύουμε ότι η παρένθετη μητρότητα ουσιαστικά ανάγει τη γυναίκα σε αναπαραγωγική μηχανή».

Μετά από μια έντονη συζήτηση που διήρκησε 7 ώρες, το μέτρο πέρασε από τη Γερουσία με ψήφους 84 κατά 58 κατά.

Η Μελόνι και η «παραδοσιακή οικογένεια»

Η Μελόνι – μια ανύπαντρη μητέρα που δεν παντρεύτηκε ποτέ τον πατέρα της κόρης της – έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τις αξίες της «παραδοσιακής οικογένειας». Η κυβέρνησή της και οι υποστηρικτές της στο Κοινοβούλιο έχουν κινηθεί για να εμποδίσουν τα ομόφυλα ζευγάρια να καταχωρούν τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους.

Η νομοθεσία για θέματα πέρα ​​από τα οικογενειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σαρωτικού, υποστηριζόμενου από την κυβέρνηση νομοσχεδίου ασφαλείας που έχει ήδη εγκριθεί από την Κάτω Βουλή, στοχεύει επίσης σε ακτιβιστές για το κλίμα και εργατικά συνδικάτα, ποινικοποιώντας τις διαδηλώσεις που εμποδίζουν τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους, σύμφωνα με τους πολιτικούς αντιπάλους της.