Το Ισραήλ έχει αποφασίσει για τους στόχους που θα μπορούσε ενδεχομένως να πλήξει στο Ιράν, σύμφωνα με αναφορές της ισραηλινής τηλεόρασης την Τρίτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι πλησιάζει στην απάντηση στη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12, ο στρατός παρουσίασε έναν κατάλογο στόχων στον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς ολοκληρώνει τις προετοιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν «ευαίσθητο συντονισμό» με άλλες χώρες της περιοχής.

 Οι στόχοι στο Ιράν είναι σαφείς

Ένα ρεπορτάζ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan ανέφερε ότι «το πολιτικό κλιμάκιο» είχε αποφασίσει για τους στόχους, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι αξιωματούχοι το αποτελούν ή το φόρουμ της λήψης αποφάσεων.

«Οι στόχοι είναι σαφείς. Τώρα είναι θέμα χρόνου», δήλωσε ισραηλινή πηγή στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Ενήμερες οι ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν

Το ρεπορτάζ ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ περιέγραψε στις ΗΠΑ τα γενικά σχέδια της επίθεσης στον Ιράν αλλά δεν είχε ακόμη δώσει ενημέρωση για συγκεκριμένους στόχους, ενώ «πηγή» πολύ κοντινή στο θέμα ανέφερε ότι «οι στόχοι θα μπορούσαν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή».

«Η απάντηση στο Ιράν προετοιμάζεται κατάλληλα»

Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δήλωσε στα μέλη του δεξιού Gvura Forum (Φόρουμ Ηρωισμού) των οικογενειών των ομήρων ότι βλέπει με «τα ίδια μάτια» με τον Νετανιάχου και τον αρχηγό του στρατού Herzi Halevi «τόσο την ανάγκη όσο και την ουσία της απάντησης» στον Ιράν. Η απάντηση αυτή, είπε, προετοιμάζεται «κατάλληλα».

Ο Gallant υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ «θα απαντήσει σύντομα» στο Ιράν. «Θα είναι μια ακριβής και θανατηφόρα απάντηση», είπε στις οικογένειες.

Πλήγματα σε μη στρατιωτικούς στόχους;

Τόσο τα σχόλιά του όσο και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ ήρθαν αφού η Washington Post ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης στις 8 Οκτωβρίου ότι τα αντίποινα του Ισραήλ δεν θα περιλαμβάνουν πλήγματα σε μη στρατιωτικούς χώρους, επικαλούμενη αξιωματούχο που είπε ότι η επίθεση θα σχεδιαστεί για να αποφευχθεί «πολιτική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές».

Ο παράγοντας  ΗΠΑ

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η χαλάρωση της στάσης του Νετανιάχου αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στο Ισραήλ ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας κατά των βαλλιστικών πυραύλων.

Στο παρελθόν είχε θεωρηθεί ότι το Ισραήλ σκεφτόταν επιθέσεις κατά των ιρανικών πετρελαϊκών υποδομών ή των πυρηνικών εγκαταστάσεων, στις οποίες αντιτίθενται οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών αντιποίνων με στόχο τις μη στρατιωτικές υποδομές στο Ισραήλ ή σε άλλα περιφερειακά κράτη που συντάσσονται με τη Δύση.

Χωρίς όρια ο Νετανιάχου

Απαντώντας στο δημοσίευμα της Washington Post με ένα μήνυμα αργά το βράδυ, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι οι ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ θα υπερισχύσουν οποιουδήποτε άλλου υπολογισμού.

«Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση τις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου – Μπάιντεν

Προηγούμενες αναφορές είχαν υποδείξει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν, η πρώτη εδώ και περίπου δύο μήνες, είχε βοηθήσει να έρθουν πιο κοντά η Ουάσιγκτον και η Ιερουσαλήμ στο θέμα του Ιράν.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος που επικαλείται το Axios δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη απάντηση του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι πιο επιθετική από ότι θα προτιμούσαν οι ΗΠΑ.

Πηγή: The times of Israel