Ποιος αλήθεια θα μπορούσε να το φανταστεί; Οτι μερικά χρόνια αργότερα από την κρίση του 2000, αυτή με το Oruc Reis, όπου Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν μια ανάσα πριν από τον πόλεμο, η ελληνική Βουλή θα φιλοξενούσε 7 τούρκους κοινοβουλευτικούς της Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ότι θα κάθονταν μαζί με τους έλληνες βουλευτές και με άλλους 38 βουλευτές, γερουσιαστές αλλά και… λόρδους (αφού μετέχουν και οι Βρετανοί) στα έδρανα κερνώντας στο Κοινοβούλιο… μπακλαβάδες;
Και να ‘ταν μονάχα αυτό; Να ακούσουν από τους εκπροσώπους των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί να υπερασπίζονται «τρομοκράτες» (έτσι ονόμαζαν την Χαμάς), αλλά ούτε να έχουν σχέση με τον Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας; Ξεναγήθηκαν βεβαίως και οι 7 Τούρκοι μαζί με τα άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στην έκθεση της Βουλής για το ΄21 και τους εξήγησαν πώς άρχισε η Επανάσταση, για την ορμή και το πάθος των Ελλήνων για ελευθερία, τότε που ξεσηκώθηκαν με το σύνθημα «Λευτεριά ή Θάνατος».
Ήταν μια ωραία ξενάγηση την οποία όμως έχασε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας Μελβέτ Τσαβούσογλου που δεν ήρθε, αλλά δεν πειράζει. Ακολούθησε ξενάγηση (από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Καιρίδη) στην Σούδα, όπου είδαν από κοντά τις απο-προσγειώσεις των ελληνικών F-16 Viper και πραγματικά εντυπωσιάστηκαν για τον τρόπο εκπαίδευσης στρατιωτικών από πολλές χώρες, για τα συστήματα αεραμύνης.
Τους μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας τους ότι δεν μπορεί να έχουν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, να είναι δηλαδή μέλη του ΝΑΤΟ και να συνεργάζονται ενεργειακά και οικονομικά με τον Πούτιν. Είπε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό για όλα τα μέλη του. Μόλις τελείωσε την ομιλία της η Ντόρα την πλησίασε μια βουλευτής από τον Καναδά και της είπε ότι τόσα χρόνια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, ποτέ δεν ζήτησε ομιλία να την πάρει μαζί της, ζητώντας την ομιλία της Ντόρας.
***
Το γεράκι – σμηνίτης που σώζει τα μαχητικά
Όταν ο σμήναρχος (Ι) της Πολεμικής Αεροπορίας Α.Ξ. ετοιμαζόταν μετά από μία επιτυχή αποστολή στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο να προσγειωθεί με το Phantom του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας), δεν περίμενε ότι θα έκανε μια προσγείωση σχεδόν στα… τυφλά. Η εμπειρία του, η ψυχραιμία του και κυρίως η εκπαίδευσή του έσωσαν αυτόν και το μαχητικό του. Τι είχε συμβεί; Ενώ κατέβασε τους τροχούς και βρισκόταν σε χαμηλό ύψος, δέχθηκε επίθεση από ένα σμήνος πουλιών. Δεκάδες πουλιά καρφώθηκαν στο πιλοτήριο (και κόλλησαν εκεί) με αποτέλεσμα να μην έχει ορατότητα για την προσγείωση. Κατάφερε όμως να το προσγειώσει έχοντας ορατότητα μόνον από τα πλάγια.
Τα πουλιά στα αεροδρόμια αποτελούν μέγιστο κίνδυνο. Από το 1974 έως σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Πολεμική Αεροπορία μετρά 5 μείζονα ατυχήματα από Birdstrikes με ολοσχερή καταστροφή των αεροσκαφών, ενώ καθημερινά προκαλούνται πολλά περιστατικά που απασχολούν το προσωπικό με πολλές εργατοώρες αλλά και οικονομικά κόστη. Τι είδους πουλιά παρενοχλούν τα μαχητικά; Από γλάρους, ψαρόνια, κοράκια, καρακάξες, ακόμα και… σπουργίτια. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, κινδυνεύουν ζωές και για το λόγο αυτό η Πολεμική Αεροπορία άρχισε να προσλαμβάνει και να εκπαιδεύει γεράκια- σμηνίτες. Αμολούν τα εκπαιδευμένα γεράκια στα στρατιωτικά αεροδρόμια και απομακρύνουν τα πουλιά με τρομερές ταχύτητες.
Τα γεράκια- σμηνίτες η Πολεμική Αεροπορία τα προμηθεύεται από εγχώριο εκτροφεία αρπακτικών πτηνών στα Κύργια Δράμας. Η εκπαίδευσή τους (μαζί με τον εκπαιδευτή του) δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Διαρκεί περίπου 4 μήνες, αλλά η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει πολύ καλά πως ένα γεράκι δεν εξημερώνεται εύκολα (όπως ένας σκύλος για παράδειγμα). Είναι ένα πουλί καχύποπτο, τρομάζει πολύ εύκολα και δεν αφοσιώνεται στον εκπαιδευτή του. Αλλά θεωρούνται απαραίτητα και ίσως η πιο αποτελεσματική και φτηνή λύση για αποφυγή ατυχημάτων στα στρατιωτικά αεροδρόμια..
Έτσι στην Πολεμική Αεροπορία δημιουργήθηκε μια ειδικότητα που ίσως δεν την συναντάς σε καμιά άλλη μονάδα. Αυτή του… γερακάρη, ο οποίος παρακαλώ διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για τα γεράκια, όπως ειδικό γάντι από δέρμα… καγκουρό, σφυρίχτρα και κουκούλα για να μπορεί να μεταφέρει το γεράκι- σμηνίτης χωρίς να επηρεάζεται από τον έξω κόσμο…
***
Ο Φιντάν στην Αθήνα και οι «κόκκινες γραμμές»
Μετά την ανακοίνωση της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου, η τουρκική πλευρά (διάβαζε ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ) , επιχειρεί να την τορπιλίσει, προεξοφλώντας «κρίση» πριν καν πραγματοποιηθεί. Οι αναφορές για τα «12 μίλια» επανέρχονται με ένταση στον τουρκικό Τύπο, μετά τις δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά ΜΜΕ ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιοριστεί στα 6 μίλια στο Αιγαίο».
Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος από χθες εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τη συνεχιζόμενη συζήτηση στην Αθήνα για επέκταση των χωρικών υδάτων, ενόψει και του σχεδίου θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο. Στην Αθήνα ωστόσο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι η συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και ότι σε καμιά περίπτωση, όπως λένε στο ΥΠΕΞ, δεν θα «ξεφύγουμε από τις κόκκινες γραμμές». Με μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
***
Παρέμβαση Σαμαρά από τη Λευκωσία την ώρα που αρχίζει η τριμερής
Προτού σας περιγράψω πώς βλέπουν στο Μαξίμου την κινητικότητα που αναπτύσσουν τώρα τελευταίως, εκτός κόμματος οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σήμερα στην παρέμβαση Σαμαρά για το Κυπριακό. Έχει σημασία η παρέμβασή του μου λένε (κατευθείαν από την Λευκωσία, μερικά μόλις χιλιόμετρα από την πράσινη γραμμή), σε μια εκδήλωση για τη γυναίκα της χρονιάς που εφέτος απονέμεται σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου με αφορμή τα 50 χρόνια κατοχής. Θα είναι μια «ηχηρή, συγκινητική παρέμβαση» , λένε οι συνεργάτες του, σε μια ευαίσθητη στιγμή για το Κυπριακό που οι δύο κοινότητες στη Μεγαλόνησο να κάθονται (με το άτυπο δείπνο) στο ίδιο τραπέζι.
Αλλά στο Μαξίμου, για τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών επικρατεί αδιαφορία. Ο Πρωθυπουργός τους σέβεται (άλλωστε ήταν διάδοχός τους), δεν πρόκειται και δεν θέλει να προκαλέσει οποιαδήποτε κόντρα απέναντί τους, αλλά περιμένει και αυτός να γίνει κάποια κίνηση ενότητας εκ μέρους τους. Εκτιμά μάλιστα πως δεν πρόκειται να προκαλέσουν ζημιά στην παράταξη, αλλά ότι είχε να πει για αυτούς το είπε στην ομιλία του στο street party για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης.
***
Οδικός χάρτης για το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη
Πάμε τώρα στη Νέα Υόρκη στο άτυπο δείπνο του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που άρχισε γύρω στις 2 σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος αλλά και Κύπρου).
Εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που έρχονται τόσο από Λευκωσία όσο και από Αθήνα και Άγκυρα, φαίνεται ότι όχι μόνον έγινε το πρώτο βήμα (από το 2017 που είχαν διακοπεί οι συνομιλίες), αλλά φαίνεται ότι ο γγ του ΟΗΕ παρουσίασε στους δύο ηγέτες έναν οδικό χάρτη, βήμα προς βήμα για επανέναρξη των συνομιλιών. Και το σημαντικότερο φαίνεται πως έθεσε τα θεμέλια για μια άτυπη πενταμερή συνάντηση (Νίκος Χριστοδουλίδης, Ερσίν Τατάρ, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν με τον ΟΗΕ), όπως λένε μετά την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα.
***
Τι γυρεύουν έλληνες πιλότοι σε άσκηση με πυρηνικά
Αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησε μια άσκηση του ΝΑΤΟ, η «STEADFAST NOON» (που σημαίνει «Ακλόνητη Αιχμή»), στη Δυτική Ευρώπη. Θα συμμετέχουν περίπου 60 μαχητικά αεροσκάφη από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες (αλλά όχι πραγματικές, ΜΟΝΟ εικονικές). Εξάλλου τα πυρηνικά όπλα (σύμφωνα με τον Ολλανδό νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε) έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι οποιασδήποτε απειλής.
Οι πτήσεις πρόκειται να διεξαχθούν πάνω από τον εναέριο χώρο του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας και της Βορείου Θαλάσσης. Μου λένε ότι σε αυτήν την άσκηση παίρνουν μέρος και δικοί μας. Το έχουμε πει και θα το λέμε συνεχώς: οι Έλληνες πιλότοι θεωρούνται από του καλύτερους, γεγονός που αποδείχθηκε και στην άσκηση «RAMSTEIN FLAG», η οποία υλοποιήθηκε στην πατρίδα μας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.