Το τετραήμερο συνέδριο «Μισός Αιώνας Δημοκρατίας: Συνέχειες – Κρίσεις – Προκλήσεις» ξεκινά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σηματοδοτώντας τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1974.

Το συνέδριο, που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, φέρνει στο προσκήνιο τις ποικίλες διαστάσεις και προκλήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου. Οι εργασίες του πρόκειται να ολοκληρωθούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Στο συνέδριο θα διερευνηθεί η Μεταπολίτευση μέσα από συγκεκριμένους θεματικούς άξονες.

1. Οι χρόνοι της Μεταπολίτευσης

Ο πρώτος άξονας, με τίτλο «Οι χρόνοι της Μεταπολίτευσης», επιχειρεί να αναλύσει την περιοδολόγηση της Μεταπολίτευσης, από την πρώιμη φάση του εκδημοκρατισμού μέχρι την πρόσφατη οικονομική κρίση, εξετάζοντας συνάμα ζυμώσεις Εξευρωπαϊσμού και Παγκοσμιοποίησης. Θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση των συνεχειών και των ασυνεχειών αυτής της μακράς ιστορικής πορείας της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά το 1974.

2. Πολιτικές διεργασίες, κινητοποίηση, κόμματα

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στις πολιτικές διεργασίες και τη συγκρότηση των πολιτικών υποκειμένων. Η οργάνωση των κομμάτων, η ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών και οι κινητοποιήσεις που χαρακτήρισαν την Μεταπολίτευση, αποτελούν κεντρικά θέματα που θα διερευνηθούν. Οι εισηγητές θα εξετάσουν τη διαμόρφωση του πολιτικού χώρου μέσα στο σύγχρονο κοινοβουλευτικό πλαίσιο και τις αλλαγές που επέφεραν οι πολιτικές κινητοποιήσεις.

3.Ταυτότητες, αξίες, συναισθήματα, συμπεριφορές

Η ταυτότητα και οι αξίες που αναδείχθηκαν στη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι επίσης κεντρικό θέμα. Το συνέδριο θα διερευνήσει τις αλλαγές στην πολιτική κουλτούρα και τα μοτίβα συγκινήσεων και συναισθημάτων, τα οποία αναπτύχθηκαν κατά τη μετάβαση από την πρώιμη στην ύστερη φάση της Μεταπολίτευσης, αλλά και κατά τη διάρκεια των εκάστοτε αναδυόμενων κρίσεων.

4. Κρίσεις/Απειλές – Ανθεκτικότητα – Προοπτικές/Προκλήσεις

Σε αυτό τον θεματικό άξονα θα αναλυθούν οι κρίσεις που έλαβαν χώρα κατά την Μεταπολίτευση, η διαχείρισή τους και οι επακόλουθες προκλήσεις για την ίδια τη Δημοκρατία. Οι εισηγητές θα εξετάσουν πόσο ανθεκτική εμφανίζεται η Ελληνική Δημοκρατία απέναντι σε τέτοιου τύπου κρίσεις αλλά και απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και η ψηφιακή μετάβαση.

5. ΜΜΕ-Πολιτική Επικοινωνία

Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της επικοινωνίας στη διαμόρφωση της Μεταπολίτευσης είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικός. Οι αλλαγές στα ΜΜΕ, από την άνοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης μέχρι την επικράτηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αναμένεται να απασχολήσουν τους ομιλητές και να αναδείξουν τη σχέση μέσων επικοινωνίας και Δημοκρατίας.

6. Δημόσιες πολιτικές/ Μεταρρυθμίσεις : Οικονομία, Κράτος, Ευρωπαϊκή Ένωση

Τέλος θα συζητηθούν οι θεσμικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που καθόρισαν το πολιτικό πεδίο. Αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, στα εργασιακά δικαιώματα και το συνδικαλιστικό κίνημα, το Κοινωνικό Κράτος θα διερευνηθούν μεταξύ άλλων ως κρίσιμες παρεμβάσεις για την πορεία και τις προοπτικές της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την Μεταπολίτευση.

Με αυτά τα θέματα στο επίκεντρο το συνέδριο για τη Μεταπολίτευση στο Πάντειο προσφέρει ένα πολυδιάστατο πλαίσιο συζητήσεων για την κατανόηση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετώπισε η ελληνική Δημοκρατία τα τελευταία 50 χρόνια αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί στο μέλλον.