Δύο παιδιά 3 και 5 ετών και δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην Κω, στη θαλάσσια περιοχή Ψαλιδίου. Η παιδίατρος που επιβεβαίωσε τον θάνατό τους περιγράφει όσα αντίκρυσε και μιλάει για το βρέφος που σώθηκε.
«Έχω τις εικόνες τους στα μάτια μου. Πρόκειται για πολύ δυσάρεστα πράγματα. Αυτός είναι ο πόλεμος. Πρέπει να είμαστε εδώ, να βοηθήσουμε. Ήταν δύο νεκρά μωρά, τα βλέπω ακόμα μπροστά μου» είπε στο «Βήμα της Κω».
«Είδα μαύρο το σώμα του. Έτρεξα πάνω στην κλινική και έψαξα ρουχαλάκια και μία πάνα για να του φορέσω, μετά του έδωσα γάλα, ήπιε και χαμογέλασε και αυτό ήταν το ευχαριστώ του» ανέφερε για το βρέφος που σώθηκε.
Στη βάρκα επέβαιναν περίπου 30 άτομα, ενώ το Λιμενικό κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιβάτες. Οι τέσσερις σοροί, μαζί με τους διασωθέντες, μεταφέρθηκαν στην στεριά απ’ όπου παραλήφθησαν από ασθενοφόρα και οχήματα του λιμενικού.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού
«Τις βραδινές ώρες χθες, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, ενημερώθηκε ότι ένα ύποπτο σκάφος, χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές στην περιοχή του Αγίου Φωκά ν. Κω. Το ΠΛΣ εντόπισε ένα πνευστό ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με ικανό αριθμό επιβαινόντων και προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, στα οποία ο χειριστής του ταχυπλόου δεν συμμορφώθηκε. Αντίθετα πραγματοποίησε απότομους και επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και να βρεθεί ικανός αριθμός επιβαινόντων του στη θάλασσα και να ακινητοποιηθεί το σκάφος. Δύο (02) μέλη του πληρώματος του ΠΛΣ έπεσαν στη θάλασσα προς διάσωση των ατόμων, ενώ ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Περισυλλέγησαν από τη θάλασσα συνολικά δέκα (10) άτομα εκ των οποίων τέσσερα (2 γυναίκες και 2 παιδιά) χωρίς τις αισθήσεις τους. Αμέσως τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με χρήση ΚΑΡΠΑ, ενώ έσπευσαν προς παροχή συνδρομής ακόμα τρία (03) ΠΛΣ καθώς και ένα (01) ιδιωτικό σκάφος. Τα τέσσερα άτομα που δεν είχαν τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν άμεσα στο λιμάνι της Κω και παραδόθηκαν σε στελέχη του ΕΚΑΒ και διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κω, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους. Από το Τ/Χ σκάφος μετεπιβιβάστηκαν ασφαλώς είκοσι ένα (21) άτομα σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Συνολικά μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω είκοσι επτά (27) διασωθέντες και παραδόθηκαν σε στελέχη της Λιμενικής Αρχής. Πέντε παιδιά και ένα βρέφος μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Κω, όπου μετά τη διενέργεια εξετάσεων εξήλθαν καλά στην υγεία τους. Είκοσι έξι αλλοδαποί (14 άνδρες, 4 γυναίκες και 8 ανήλικοι) μεταφέρθηκαν από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Κω. Κατά δήλωση των διασωθέντων, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι και το σύνολο των επιβαινόντων ήταν τριάντα αλλοδαποί και ο διακινητής τους, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από δύο (02) ΠΛΣ. Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το σκάφος μεταφοράς».
ΣΥΡΙΖΑ: Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων
Επί του τραγικού συμβάντος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Μετανάστευσης, Γιώργος Ψυχογιός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ένα ακόμα τραγικό ναυάγιο, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή Φωκά της Κω, τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο ανήλικα αγόρια ηλικίας 3 και 5 ετών, ανασύρθηκαν νεκροί.
Η αντίδραση στην τραγωδία αυτή πρέπει να είναι άμεση και καθοριστική. Δεν μπορεί τέτοια συμβάντα, όπως πολύ πρόσφατα στη Σάμο, να θεωρούνται «κανονικότητα». Η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να επαναπροσδιορίσουν τα βασικά σημεία των νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο ώστε να σταματήσουν οι συνεχείς τραγωδίες και να κατευθυνθούν προς:
· Νόμιμες και ασφαλείς διόδους.
· Σταθερό μηχανισμό μετεγκαταστάσεων για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ενιαίο σύστημα ασύλου και επιστροφών.
· Πλήρη και απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
· Καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης και της εργαλειοποίησης που επιτυγχάνεται με κυρώσεις αλλά σε μεγάλο βαθμό και με τα παραπάνω τρεις προτάσεις μας και, κυρίως, αντιμετώπιση των αιτίων που οδηγούν στην προσφυγιά και την μετανάστευση.
Δυστυχώς, η Ευρώπη με τις προτάσεις Φον ντερ Λάιεν δείχνει πλέον να σύρεται και να διολισθαίνει διαρκώς κάτω από την πίεση της ακροδεξιάς φτάνοντας στο σημείο να εγκρίνει Κλειστά Κέντρα σε τρίτες χώρες και να μην παρεμβαίνει για την ανάκληση του κλεισίματος των συνόρων μονομερώς από την Γερμανία.
Όλα αυτά συνιστούν παραβίαση βασικών κατακτήσεων και προβλέψεων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Ζητάμε από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των αρχών των Συνθηκών της που έχουν στον πυρήνα τους την αλληλεγγύη κι από την ελληνική κυβέρνηση επιτέλους αξιοποιώντας τις συμμαχίες με τις χώρες του Νότου που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε εργαλείο που διαθέτει, να διεκδικήσει δυναμικά έμπρακτη αλληλεγγύη για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, υπηρετώντας τα συμφέροντα της χώρας, ως πρώτης υποδοχής, αλλά και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».