Ζεστός θα είναι ο καιρός σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ωστόσο αναμένεται από την Πέμπτη να αλλάξει το τοπίο.

Αναλυτικότερα, η Τετάρτη θα κυλήσει με καλό καιρό και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, με περισσότερο ήλιο στα νησιά του Αιγαίου. Προοδευτικά και ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί το μεσημέρι κοντά στους 23-26 στη Bόρεια Ελλάδα και στους 26-28 στα δυτικά και κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Σε παρόμοια επίπεδα η μέγιστες τιμές και στο Αιγαίο, κατά μέσο όρο θα κυμανθούν κοντά στους 25-27 και έως 29 σε Κρήτη και Ρόδο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Ιόνιο 2-4 μποφόρ και στο Αιγαίο ισχυροί σε εντάσεις 4-6, με μικρή ενίσχυση κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο μετά το μεσημέρι στα 7 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια με αραιή συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-28 βαθμούς και οι άνεμοι βόρειοι 3-5, στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια μέχρι το μεσημέρι, με τοπική συννεφιά κατά βάση αραιή, από το μεσημέρι και στη συνέχεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-26 βαθμούς , βόρειοι οι άνεμοι 2-4 μποφόρ, στρεφόμενοι μέχρι το βράδυ σε νότιους.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Αρχικά, γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός τη σημερινή ημέρα. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, καθώς και τα θαλάσσια τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα καταγράψει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 23 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 25 με 26 και στη νότια Κρήτη τοπικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία και Θράκη

  • Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις που από το απόγευμα βαθμιαία θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα παράκτια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 ενισχυόμενοι από τις απογευματινές ώρες στα παράκτια σε 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 και τοπικά έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 και τοπικά έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 και τοπικά στην Κρήτη έως 26 και στα νότια έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 και τοπικά έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις βραδινές ώρες αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ποιες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον καιρό την Πέμπτη

Αλλαγές αναμένεται να σημειώσει ο καιρός την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, καθώς θα καταγραφεί σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα παραμείνει.

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (κυρίως στα ανατολικά και νότια) νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία καθώς και την ανατολική Στερεά (κυρίως τα δυτικά τμήματα) μέχρι το μεσημέρι.

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 έως 5, στα νοτιοδυτικά τμήματα τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και στα κεντρικά και τα νότια τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια τους 19 με 21 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Πόσο θα κρατήσει ο κρύος καιρός

Για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή μέχρι τις 23/10 κάνει λόγο και το Meteo στην ανάλυση του για την εξέλιξη του καιρού.

Σαφέστερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr (Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) σταδιακά υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή 18/10 θα είναι γενικά κατά 4 έως 6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα 7 έως 8 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Το θερμότερο και το ψυχρότερο σενάριο – Δείτε χάρτες

Στην εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 23/10 σε ύψος 1500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου.

Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της εποχής σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες χαμηλότερες συγκριτικά με τις κανονικές για την εποχή.