Αυτή η μάχη τελειώνει πλέον μόνο με νοκ άουτ. Όποιος αντέξει θα λάβει ως μεγάλο έπαθλο τα κλειδιά κι όλα τα «συμπαρομαρτούντα» ενός -κατακερματισμένου όπως όλα δείχνουν- ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παραδίδει τα όπλα κι εξαπέλυσε ήδη το πρώτο κύμα αντεπίθεσης ως αντίποινα στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να τον αποκλείσει από τις προεδρικές εκλογές.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο STAR, το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην πρόεδρος ξεδίπλωσε ένα πολύ μεγάλο σκέλος της στρατηγικής επανόδου στη θέση από την οποία τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος τον εξοβέλισαν διαδοχικά. Να οπισθοχωρήσει αποκλείεται πια, ούτε καν να ρίξει κάποιες σταγόνες νερού στο κρασί του. «Μέχρι τέλους» είναι η φράση που χρησιμοποίησε παραπέμποντας σε μπασκετικές πρακτικές ολοκληρωτικής σύγκρουσης – και διάσπασης.
Όλα ή τίποτα είναι το έργο που διαδραματίζεται επί σκηνής. Αποδοκίμασε, προειδοποίησε, επιτέθηκε και κατηγόρησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Κυρίως όμως παραδέχθηκε ότι πρόκειται να εξαντλήσει κάθε μέσο που είναι εφικτό για να επιστρέψει στην προεδρία. Κι ας συμβιβάστηκε δημοσίως για πρώτη φορά με το αποτέλεσμα της μομφής που τον καθαίρεσε.
Οι δύο δρόμοι του Κασσελάκη: σύνεδροι και δημοψήφισμα
Ο πρώτος, αρκετά πιο σύντομος, δρόμος προς τον τελικό προορισμό του γνωρίζει πως είναι η εξασφάλιση της πλειοψηφίας των συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Μόνο έτσι θα έχει πιθανότητες να βγει ξανά στον αφρό.
Διαρκείας το κάλεσμά του για εγγραφές μελών προκειμένου να έχουν το δικαίωμα ψήφου στις κάλπες. Αυτά είναι που θα καθορίσουν την ανθρωπογεωγραφία του σώματος στο ανώτατο όργανο και θα επιδράσουν καταλυτικά στις τελικές αποφάσεις όταν αυτό συνέλθει.
«Ό,τι θέλει κάνει το συνέδριο» και «κανείς δεν είναι είναι υποψήφιος, δήλωση βούλησης έχουμε κάνει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στ. Κασσελάκης, επικαλούμενος εκ νέου τα άρθρα 20 και 21 του καταστατικού. Βασίζεται πολύ και σε γνωμάτευση της Επιτροπής Δεοντολογίας επί αυτής της παραμέτρου.
Η διορία εγγραφών λήγει στις 25 Οκτωβρίου κι εννιά ημέρες μετά θα διευκρινιστεί ποιο στρατόπεδο οργανώθηκε πιο μεθοδικά κι αποτελεσματικά προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
Ο δεύτερος δρόμος είναι το δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο, το οποίο στην αρχή της θητείας του είχε επικαλεστεί πολλές φορές. Πλέον το επαναφέρει στο τραπέζι ως μέτρο αντιστήριξης της προσπάθειά του.
Η ιδέα είναι να ενεργοποιηθεί, αν μετατεθεί εκ νέου το συνέδριο. Επισήμως διαψεύδεται από την Κουμουνδούρου η όποια υπόνοια. Ο ίδιος το αμφισβήτησε ανοικτά κι αυτό, καταθέτοντας ότι «πρόβλεψή μου είναι πως θ’ αναβληθεί». Και γι’ αυτό πρόλαβε τους πάντες υποστηρίζοντας πως «έχουμε επιλογές για πρωτοβουλίες και θα το κάνουμε».
Ο δικός του μηχανισμός μελών
Φυσικά για να προκηρυχθεί ένα δημοψήφισμα απαιτείται αίτημα του 15% των ταμειακώς εντάξει μελών (ή η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ). Μια όχι βατή αποστολή στην παρούσα φάση. Δεδομένου όμως ότι ήδη ανέβασε στο αέρα τη δική του διαδικτυακή πλατφόρμα, αποκτά τη δυνατότητα να μετρήσει τις δυνάμεις του: να διαπιστώσει σε τι μπορεί να υπολογίζει βάσει πραγματικών αριθμών κι όχι απλών εκτιμήσεων.
Άλλο πράγμα είναι μια μάζωξη σε μια ταβέρνα, σ’ ένα καφέ και σε μια πλατεία. Κι εντελώς άλλως η ευρεία συμμετοχή σε μια κορυφαία κομματική διαδικασία με κανόνες κι εντός οριοθετημένου πλαισίου.
Πώς αντέδρασαν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του
Δεν απαιτείται ιδιαίτερη φαντασία για να γίνει αντιληπτό πως η οργάνωση της ενισχυμένης ομάδας των 87 και των λοιπών δυνάμεων θα εντατικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Στόχος η επικαιροποίηση της ισχύς τους και η ενίσχυσή τους έτσι ώστε να μπλοκάρουν τα αντίπαλα σχέδια.
Η πρώτη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη μετά την δεύτερη «καταδίκη» της στάσης του από την ΚΕ δεν έμεινε ασχολίαστη.
Εσωκομματικοί αντίπαλοί του θεωρούν πως τους επιβεβαιώνει η επιμονή -κι ο τόνος που το κάνει- να εμφανίζει εαυτόν ως πρόεδρο – θύμα που «θα οδηγούσα το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο», ενώσω χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «ποιος διοικεί αυτό το κόμμα;», «δεν θα χάσω», «φοβούνται», «να βρουν εργασία με την αξία τους».
Του χρεώνεται επίσης πως με την παραδοχή του «με υπερβαίνει η δημοκρατία του κόμματος» εξακολουθεί να υποβιβάζει, να αρνείται και να απαξιώνει τη δικαιοδοσία των κομματικών οργάνων. Που «κι αυτά έχουν εκλεγεί από τη βάση γιατί το ξεχνά», όπως τον αντικρούουν.
Κι αν ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «δεν είμαι εδώ για ν’ αρχίσω δίκη προθέσεων», όταν ρωτήθηκε για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, κρίνεται από το άλλο μπλοκ πως αυτοαναιρείται και υποκρίνεται από την ώρα που μιλά για «εποπτεία διαδικασιών», αφήνει υπόνοιες για μεθοδεύσεις «αλλοίωσης της βάσης» και ο ίδιος φτιάχνει δική του -απροσδιόριστη, αμφιλεγόμενη κι άνευ έγκρισης- πλατφόρμα προσέλκυσης μελών.
«Είναι αδύνατον να υπάρχουν δύο πλατφόρμες στο ίδιο κόμμα. Το ένα είναι η επίσημη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο είναι κάτι στα πλαίσια ίσως κάποιας προεκλογικής εκστρατείας», σχολίασε σχετικώς και ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου.
Οι διεκδικητές του χρίσματος
Σε κάθε περίπτωση ο κάθε υποψήφιος για την αρχηγία χαράσσει τη δική του στρατηγική, αναμένοντας να καρπωθεί τα ανάλογα κέρδη.
Πέραν των συνεντεύξεων που παραχωρεί καθημερινά, ο Σωκράτης Φάμελλος βρέθηκε την Τρίτη το «Γεννηματάς» προκειμένου να συνομιλήσει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που βαραίνουν την κυβέρνηση. Συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα των επικουρικών και συμβασιούχων, οι οφειλές των νοσοκομείων και οι λίστες χειρουργείων που καθυστερούν.
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης είδε εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων, τη διοίκηση και πολίτες που συνάντησε στους χώρους του Γενικού Κρατικού. Για την Πέμπτη έχει οργανώσει και προεκλογική συγκέντρωση στη Λάρισα.
Ο Παύλος Πολάκης είχε τις προηγούμενες ημέρες δύο εποικοδομητικές εξορμήσεις σε Λασίθι και Ρέθυμνο που συνδυάστηκαν με δυναμικές ομιλίες του. Ο βουλευτής Χανίων, που αποφύγει όσο περισσότερο μπορεί την εσωκομματική τριβή, έμεινε πολύ ευχαριστημένος από την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι «σύντεκνοί» του στους δύο νομούς. Ετοιμάζει πλέον τις επόμενες κινήσεις του κι εκτός Κρήτης.
Ο ευρωβουλευτής Νίκολας Φαραντούρης ήταν καλεσμένος στην 8η Σύνοδο του Economist για την Αειφορία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Στην τοποθέτησή του ανέπτυξε τις προτάσεις του πάνω στην ενεργειακή δημοκρατία και στις ενεργειακές κοινότητες.
Παράλληλα σε μια από τις συνεντεύξεις του υπερασπίστηκε την υποψηφιότητά του, λέγοντας πως «δεν είναι προϊόν προσωπικής κόντρας, εκπαραθύρωσης ή πείσματος, δεν χολώθηκα, δεν πείσμωσα, δεν μου συμπεριφέρθηκε κάποιος άσχημα και αποφάσισα να κατέβω απέναντί του».
«Πιστεύω ότι μπορώ να ηγηθώ, ενώνοντας και όχι διχάζοντας, πολλαπλασιάζοντας κι όχι διαιρώντας» εξήγησε με πολύ απλά λόγια ο καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου.
Όσο για τον Απόστολο Γκλέτσο, προσώρας έχει επικεντρωθεί σε προεκλογική καμπάνια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.