Πώς ένα γεράκι-σμηνίτης σώζει τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας – Η «ασύμμετρη» απειλή

Τα γεράκια στην υπηρεσία της αεράμυνας - Ο κίνδυνος στα στρατιωτικά αεροδρόμια και ο «γερακάρης

Όταν ο σμήναρχος (Ι) της Πολεμικής Αεροπορίας Α.Ξ. ετοιμαζόταν μετά από μία επιτυχή αποστολή στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο να προσγειωθεί με το Phantom του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας), δεν περίμενε ότι θα έκανε μια προσγείωση σχεδόν στα… τυφλά. Η εμπειρία του, η ψυχραιμία του και κυρίως η εκπαίδευσή του έσωσαν αυτόν και το μαχητικό του, όπως αποκαλύπτει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Τι είχε συμβεί; Ενώ κατέβασε τους τροχούς και βρισκόταν σε χαμηλό ύψος, δέχθηκε επίθεση από ένα σμήνος πουλιών. Δεκάδες πουλιά καρφώθηκαν στο πιλοτήριο (και κόλλησαν εκεί) με αποτέλεσμα να μην έχει ορατότητα για την προσγείωση. Κατάφερε όμως να το προσγειώσει έχοντας ορατότητα μόνον από τα πλάγια.

Τα πουλιά στα αεροδρόμια αποτελούν μέγιστο κίνδυνο. Από το 1974 έως σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Πολεμική Αεροπορία μετρά 5 μείζονα ατυχήματα από Birdstrikes με ολοσχερή καταστροφή των αεροσκαφών, ενώ καθημερινά προκαλούνται πολλά περιστατικά που απασχολούν το προσωπικό με πολλές εργατοώρες αλλά και οικονομικά κόστη.

Τι είδους πουλιά παρενοχλούν τα μαχητικά;

Από γλάρους, ψαρόνια, κοράκια, καρακάξες, ακόμα και… σπουργίτια. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, κινδυνεύουν ζωές και για το λόγο αυτό η Πολεμική Αεροπορία άρχισε να προσλαμβάνει και να εκπαιδεύει γεράκια- σμηνίτες. Αμολούν τα εκπαιδευμένα γεράκια στα στρατιωτικά αεροδρόμια και απομακρύνουν τα πουλιά με τρομερές ταχύτητες.

Τα γεράκια- σμηνίτες η Πολεμική Αεροπορία τα προμηθεύεται από εγχώριο εκτροφεία αρπακτικών πτηνών στα Κύργια Δράμας. Η εκπαίδευσή τους (μαζί με τον εκπαιδευτή του) δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Διαρκεί περίπου 4 μήνες, αλλά η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει πολύ καλά πως ένα γεράκι δεν εξημερώνεται εύκολα (όπως ένας σκύλος για παράδειγμα). Είναι ένα πουλί καχύποπτο, τρομάζει πολύ εύκολα και δεν αφοσιώνεται στον εκπαιδευτή του. Αλλά θεωρούνται απαραίτητα και ίσως η πιο αποτελεσματική και φτηνή λύση για αποφυγή ατυχημάτων στα στρατιωτικά αεροδρόμια.

Ειδικότητα «γερακάρης»

Έτσι στην Πολεμική Αεροπορία δημιουργήθηκε μια ειδικότητα που ίσως δεν την συναντάς σε καμιά άλλη μονάδα. Αυτή του… γερακάρη, ο οποίος παρακαλώ διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για τα γεράκια, όπως ειδικό γάντι από δέρμα… καγκουρό, σφυρίχτρα και κουκούλα για να μπορεί να μεταφέρει το γεράκι- σμηνίτης χωρίς να επηρεάζεται από τον έξω κόσμο…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.