Από το 2017 η συζήτηση που απασχολεί τον χώρο της κεντροαριστεράς είναι πως θα ξανά μεγαλώσει, πως θα γίνει ένας ισχυρός πόλος και πως ενδεχομένως θα μπορεί να υπάρξει συμπόρευση δυνάμεων. Το 2024, η συζήτηση άνοιξε ξανά. Εφαλτήριο ήταν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πόνταραν στον Χάρη Δούκα, ελπίζοντας ότι μπορεί να ενώσει τον χώρο έχοντας χαρακτηριστικά, που όπως πίστευαν, μπορούσαν να ενώσουν και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μέτωπο κατά της ΝΔ. «Τώρα, πάει και αυτό», έλεγε βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πηγαδάκι εντός της Βουλής, φέροντας βαρέως την ήττα Δούκα.

Οι όποιες ελπίδες εξανεμίστηκαν αφού κέρδισε ξανά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θεωρείται ότι έχει κλείσει την πόρτα σε στελέχη που ήταν στο ΠαΣοΚ και μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον αναζητούν αλλού τη τύχη τους. Την ίδια ώρα, εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ «έχει ταβάνι» και δεν μπορεί να ξεπεράσει το 20%. Και από την άλλη είναι ο έκπτωτος Στέφανος που επίσης δεν κατάφερε να ενώσει τον χώρο. Αντιθέτως, χώρισε το κόμμα στο οποίο βρέθηκε επικεφαλής.

«Την άνοιξη θα υπάρξουν νέες γκρίνιες και στα δύο κόμματα», έλεγε άλλος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά, αν θα εκπέσει του θεσμικού αξιώματος του, επειδή ενδεχομένως να αποχωρήσουν βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκτίμηση του βουλευτή ήταν πως δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Άλλωστε βουλευτές που δηλώνουν Κασσελίστας ξεκαθαρίζουν σε όσους τους ρωτούν στους διαδρόμους της Βουλής ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από το κόμμα.

Πάντως, έντονα σχολιάστηκαν οι κάλτσες που φόραγε άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καρδούλες με χαμόγελο. Ενδεχομένως να ήταν και ένα μήνυμα… εσωκομματικής αγάπης. Με ή χωρίς Κασσελάκη δεν θα υπάρξει νέα διάσπαση, κανείς δεν θα αποχωρήσει και όλοι μαζί αναμένουν την άνοιξη για έναν νέο κύκλο γκρίνιας. Αυτή είναι προς ώρας η εκτίμηση.