Κουτσούμπας: Θράσος Μητσοτάκη να λέει ότι ο προϋπολογισμός κάνει καλό στην τσέπη μας

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό επισκέφθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου τόνισε πως ο νέος προϋπολογισμός έρχεται «να τσακίσει τον λαό με δισεκατομμύρια νέους φόρους».

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου της επιχείρησης.

Η διοίκηση του σωματείου ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για τα προβλήματα των εργαζομένων στην επιχείρηση, «με σοβαρότερα την έλλειψη προσωπικού, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους κινδύνους που γεννά η επαφή μέρους των εργαζομένων με υλικά όπως ο καρκινογόνος αμίαντος, την εντατικοποίηση, την επίθεση στους μισθούς, αλλά και την προσπάθεια αλλαγής του κανονισμού προσωπικού σε αντεργατική κατεύθυνση, έτσι ώστε να ‘κουμπώνει’ με την κυβερνητική προσπάθεια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού».

Στη συνέχεια, μίλησε σε εκδήλωση της ΚΟ ΕΥΔΑΠ του ΚΚΕ, παρουσία πλήθους εργαζομένων στην επιχείρηση.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως διανύουμε μια περίοδο με πολλές και σημαντικές εξελίξεις και στη χώρα μας και διεθνώς, «οι οποίες βέβαια δεν είναι καθόλου άσχετες μεταξύ τους».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς την εφαρμογή του αντιλαϊκού της προγράμματος, που σημαίνει ότι εξαπολύει μια σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας, προκειμένου να θωρακίζει και να ενισχύει την κερδοφορία κάποιων λίγων επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «έχει μάλιστα το θράσος, αυτή την επίθεση ο κ. Μητσοτάκης να την παρουσιάζει και ως θετική εξέλιξη για τον λαό».

Ανέφερε ως παράδειγμα το πώς παρουσιάζει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

«Λέει, ότι ‘κάνει καλό στην τσέπη μας’ και ότι ‘περιέχει αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων’! Πρόκειται πραγματικά για θράσος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας πως, «στην πραγματικότητα, μιλάμε για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος έρχεται προς υλοποίηση και του Μεσοπρόθεσμου και των κανόνων της ΕΕ για τα ‘ματωμένα’ πλεονάσματα, στα οποία, εκτός από την κυβέρνηση, ομονοούν και όλα τα άλλα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης».

Για να προσθέσει πως «γι’ αυτό έρχεται να τσακίσει τον λαό με δισεκατομμύρια νέους φόρους, ‘οροφές δαπανών’ για τις λαϊκές ανάγκες, και νέες θυσίες για να πληρώνονται τα ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα και τα ‘πακέτα’ στους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Όσο για το ανέκδοτο περί ‘αύξησης του εισοδήματος’, ούτε η πιο αρρωστημένη φαντασία δεν θα μπορούσε να βαφτίσει έτσι, τα 20ευρα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι μειωμένοι κατά 40% σε σχέση με πριν από 15 χρόνια, τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει κάθε μήνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Με κριτήριο το κέρδος η διαχείριση του νερού»

Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως «στον καπιταλισμό η διαχείριση του νερού μπαίνει στη ζυγαριά του ‘κόστους-οφέλους’, όπως και κάθε άλλη ανάγκη του λαού».

Μιλώντας για το επίκαιρο πρόβλημα της λειψυδρίας, ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αντιμετωπίζει συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας. «Με αυτή την έννοια, θα λέγαμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα, μάλλον αναζητούν άλλοθι, όταν μιλούν για την ‘κλιματική κρίση’, αναμασώντας την καραμέλα για την ‘ατομική ευθύνη’ των πολιτών. Για να κρύψουν, φυσικά, πως τα προβλήματα μεγιστοποιούνται, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών και από το γεγονός ότι η διαχείριση του νερού από το κράτος, γίνεται με κριτήριο το κέρδος και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων, των αγροτών, του λαού».

Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρέθεσε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία:

«Η χώρα μας, με πάνω από 1.500 χειμάρρους, χάνει κάθε χρόνο 86 περίπου εκατ. κυβικά μέτρα νερού από τις ορεινές περιοχές. Για όλες τις ανάγκες της χώρας, σε έναν χρόνο, καταναλώνεται μόλις το 6% του ετήσιου βρόχινου νερού. Στις πόλεις περίπου το 40% της παροχής νερού χάνεται λόγω διαρροών στα πεπαλαιωμένα δίκτυα. Έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αξιοποίησης των ωφέλιμων εσωτερικών υδάτινων πόρων. Περίπου 12,5% αξιοποιείται», ανέφερε.

Και προσέθεσε πως «σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται το γεγονός, ότι το πανελλαδικά διαθέσιμο υδάτινο δυναμικό, δεν αξιοποιείται ορθολογικά, ανάλογα με τις ανάγκες ανά περιοχή, ενώ καθυστερούν μια σειρά από αναγκαία έργα υποδομής για τη συγκέντρωση, τη διοχέτευση και τη σωστή κατανομή του νερού. Αντίστοιχα, οι αντιπλημμυρικές υποδομές δεν θεωρούνται ‘επιλέξιμες’ από την ΕΕ και δεν χρηματοδοτούνται, επειδή δεν έχουν ανταποδοτικότητα για κράτος και κεφάλαιο».

Για να καταλήξει πως το πρόβλημα δεν είναι ότι λείπουν οι τεχνικές και οργανωτικές λύσεις απέναντι στη λειψυδρία, αλλά το ότι «δεν υλοποιείται συγκεκριμένη πολιτική και έργα, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.