Ασυμφωνία υπήρξε στις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών που αριθμούν συνολικά 14 για το ποιος θα τους εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων κατά τη νέα σύνοδο. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής τούς έδωσε προθεσμία ώστε να ορίσουν νέο εκπρόσωπο.

Παρότι αρχικά είχε οριστεί με τη σύμφωνη γνώμη 8 βουλευτών ο Μιχάλης Χουρδάκης, η Αθηνά Λινού απέσυρε την στήριξη της, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις και των άλλων βουλευτών. Αποτέλεσμα ήταν να εκπέσει ο κ. Χουρδάκης από εκπρόσωπος.

«Από τη στιγμή που οι επιστολές από 8 γίνονται 7 και παύει η ισχύς του 7, πρέπει να πάρω εγώ τον λόγο και να το θέσω εκ του μηδενός», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προσθέτοντας ότι απέστειλε επιστολές προς όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές για να του απαντήσουν ποιον επιθυμούν για εκπρόσωπο τους.

Το ενδεχόμενο της κλήρωσης

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, νέος εκπρόσωπος θα οριστεί αυτόματα όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους (είτε είναι 2 είτε 8) και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής «τώρα έχουν τον χρόνο που θέλουν για να συνεννοηθούν».

Αν υπάρξουν δύο πρόσωπα ξεχωριστά που συγκεντρώσουν από 7 θετικές ψήφους, τότε ο εκπρόσωπος θα επιλέγει μετά από κλήρωση. Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε το ίδιο έργο, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε με νόημα ότι «η επανάληψη συνιστά κατάχρηση δικαιώματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό προνόμιο που αποκτά ο εκάστοτε εκπρόσωπος αφορά την παρουσία και την ψήφο στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και μόνο.