Ποιος θέλει να ζήσει για πάντα;

Ο Μπράιαν Τζόνσον ή αλλιώς ο αμφιλεγόμενος Αμερικανός κήρυκας της μακροζωίας μόλις πραγματοποίησε έναν ακόμα – κατά την κρίση του- άθλο που θα τον φέρει εγγύτερα στην αιώνια ζωή.

Θα πίστευε κανείς πως έχει δει τα πάντα να προωθούνται εν είδει ρεκλάμας σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Από αντικείμενα και εμπειρίες που προκαλούν σιελόρροια στους followers – ή και όχι- μέχρι παιδιά που «αξιοποιούνται» ως το τέλειο αξεσουάρ των γονιών τους.

Μόλις χθες ο Μπράιαν Τζόνσον ή αλλιώς ο άνθωπος που τα τελευταία χρόνια έχει διαθέσει τον εαυτό του στην επιστήμη, με σκοπό να παρατείνει τη νιότη του και να κερδίσει το στοίχημα της αιώνιας ζωής, αποφάσισε να τερματίσει την «τοποθέτηση προϊόντος» στο Instagram.

Από το 2020 ο Τζόνσον έχει γίνει ζωντανό παράδειγμα αλλά και πειραματόζωο του αντιγηραντικού δόγματός του

Όχι δεν κυκλοφόρησε κάποιο μαντζούνι που υπόσχεται να κόψει χρόνια και να αναστρέψει το (φυσιολογικό) ρυθμό της γήρανσης, ούτε παρέδωσε ως άλλος Μωυσής στην ανθρωπότητα τις άρρητες εντολές που ο ίδιος ακολουθεί για να νικήσει το χρόνο. Έκανε κάτι πιο απλό – και σίγουρα θεαματικά αποκρουστικότερο.

Φωτογραφήθηκε κρατώντας ανά χείρας έναν ιατρικό ασκό παραγεμισμένο από το κατακίτρινο πλάσμα του αίματός του. Ήταν ό,τι απέμεινε από τη δίωρη διαδικασία την οποία o 47χρονος γκουρού της μακροζωίας υπέμεινε, προκειμένου να αποχωριστεί το υπάρχον πλάσμα του και να το αντικαταστήσει με φρέσκια και διαυγή σαν τον αττικό ουρανό λευκωματίνη. Μάλιστα, στο ενθουσιώδες post του ο Τζόνσον σημείωσε πως ο γιατρός του απεφάνθη ότι το πλάσμα του ήταν το καθαρότερο που έχει δει στην καριέρα του, πράγμα που με έναν τρόπο υπέδειξε τη ματαιότητα της μανούρας στην οποία υπέβαλε τον ασθενή του.

Ο 47χρονος Μπράιαν Τζόνσον κρατώντας ανά χείρας το πλάσμα του ή αλλιώς το ιερό δισκοπότηρο της νιότης του

Άλλωστε ο Αμερικανός είχε ήδη μια ιδέα ότι το αίμα που ρέει στις φλέβες του έχει κάποια αποκωδικοποίητη ακόμα υπερδύναμη. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρσι είχε με αυταπάρνηση δωρίσει στον 70χρονο πατέρα του ένα ολόκληρο λίτρο από το αίμα του με εντυπωσιακό, όπως ο ίδιος ενημέρωσε την οικουμένη, αποτέλεσμα. Οι μετρήσεις που έγιναν κατόπιν στον Τζόνσον τον πρεσβύτερο κατέληξαν πως για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ο ρυθμός γήρανσής του επιβραδύνθηκε θεαματικά χάρη στην προσφορά του γιου του. Ωστόσο ο Τζόνσον που είχε λάβει επίσης ένα λίτρο αίματος από τον τότε 17χρονο γιο του δεν είδε καμία ουσιαστική διαφορά. Αλλά η αποτυχία είναι σάρκα από τη σάρκα των πειραμάτων.

Ο Τζόνσον που έπειτα από τέσσερα χρόνια – μάλλον επίμονης και σίγουρα επίπονης- σωματικής μάχης με το χρόνο και το γήρας αυτοπροσδιορίζεται ως ο πρώτος αθλητής της αναζωογόνησης στην ιστορία του είδους μας λίγες ημέρες πριν από το γενικό σέρβις στο οποίο υπεβλήθη είχε ολοκληρώσει μια ακόμα από τις συνόδους κορυφής που δημιούργησε και ονόμασε με τη σύντομη και περιεκτική φράση «Don’t Die» (ελληνιστί «Μην πεθάνεις»).

Ο αυτόκλητος γκουρού της μακροζωίας ξυπνά στις 5 το πρωί, καταναλώνει αυστηρά 2.250 θερμίδες ημερησίως και δεν πίνει ούτε σταγόνα νερό μετά τις 4 το απόγευμα

Η λαοσύναξη των σκαπανέων της μακροβιότητας πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη και στέφθηκε από καθολική επιτυχία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα εισιτήρια συμμετοχής, κόστους από 900 έως 1200 ευρώ, είχαν γίνει από καιρό ανάρπαστα. Ο κόσμος έχει μια ακατανίκητη – για κάποιους ακόμα και ακατανόητη- ανάγκη να ζήσει περισσότερο. Και ο Τζόνσον έχει διαθέσει το σώμα, την ψυχή και ένα μέρος της διόλου ευκαταφρόνητης περιουσίας του για να την ικανοποιήσει. Η ανταμοιβή του είναι ένα ορκισμένο ποίμνιο που μόνο στο Instagram αθροίζεται σε σχεδόν ένα εκατομμύριο followers, το οποίο ο ίδιος καθοδηγεί με μαεστρία – βοηθούμενος μάλλον από την τεχνογνωσία που απέκτησε στα νιάτα του ως ιεροκήρυκας της Εκκλησίας των Μορμόνων.

Ο Τζόνσον περιγράφει τον εαυτό του ως τον πρώτο αθλητή της αναζωογόνησης στην ανθρώπινη ιστορία

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Γιούτα των ΗΠΑ ο Τζόνσον μάλλον άργησε να βρει τον αληθινό σκοπό του στην ζωή. Σημασία έχει όμως πως όταν τον βρήκε του έδωσε να καταλάβει. Ασχολήθηκε με τις εταιρίες τεχνολογίας και τις επενδύσεις σε start-ups και έφτασε στον κολοφώνα του, όταν μεταπούλησε την εταιρία πληρωμών Braintree στην Paypal για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013. Έκτοτε αποφάσισε να αφήσει κατά μέρος τις μπίζνες και να εστιάσει στην ευζωΐα του, δημιουργώνας τελικά μια το δίχως άλλο νέα κερδοφόρα επιχείρηση για τον ίδιο. Έως τότε ο Τζόνσον ήταν ένας κανονικός τύπος – ο ίδιος σήμερα θα χαρακτήριζε τον αλλοτινό εαυτό του έκδοτο στις ηδονές και ασύδοτο- με ανθρώπινες συνήθειες και αδυναμίες.

Έτρωγε ακατάστατα, δεν είχε σταθερό πρόγραμμα ύπνου και πρωινής έγερσης, ενίοτε έπινε και ένα ποτηράκι αλκοόλ. Έχει μάλιστα περιγράψει σε ένα από τα πολλά αυτοαναφορικά κείμενά του πως ο εαυτός του ήταν χωρισμένος στα δύο. Υπήρχε ο πρωινός και ο νυχτερινός Μπράιαν. Ο δεύτερος ήταν ξεκάθαρα το πρόβλημα. Ήταν εκείνος που έτρωγε ό,τι να ‘ναι, κοιμόταν όποτε ναι ‘ναι, γυμναζόταν χωρίς πρόγραμμα και σκοπό. Όλα άλλαξαν στην ζωή του και, όπως ο ίδιος φιλοδοξεί να αποδείξει στην επιστήμη της αντιγήρανσης, όταν αποφάσισε να δώσει τα παπούτσια στο χέρι στον νυχτερινό Μπράιαν. «Απέλυσα τον εαυτό μου», έχει πει.

Η ρουτίνα μακροζωίας του 47χρονου Αμερικανού περιλαμβάνει την κατανάλωση 111 συμπληρωμάτων διατροφής καθημερινά

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Αμερικανός γκουρού της αναστροφής της γήρανσης έχει ταχθεί με θρησκευτική ευλάβεια – κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την προσήλωσή του ως εμμονή- στη δημιουργία ενός αλγόριθμου που όχι μόνο θα μάχεται το γήρας αλλά θα το σταματά και θα το αναστρέφει. Ο Τζόνσον διέθεσε ασμένως τον εαυτό του για το ρόλο του ινδικού χοιριδίου. Κάθε μήνα υποβάλλεται σε εξαντλητικές εξετάσεις από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών που μετρούν κάθε πιθανό κι απίθανο δείκτη υγείας του.

Από την ευρωστία του τριχωτού της κεφαλής του μέχρι το πλήθος των νυχτερινών στύσεών του, οι οποίες όπως έχει εξηγήσει συνδέονται άμεσα με την καρδιαγγειακή υγεία. Μάλιστα για να επιτύχει το τελευταίο κοιμάται πάντα με μία μικρή συσκευή σε μέγεθος θήκης airpods συνδεδεμένη στο μόριό του, γι’ αυτό και προφανώς γνωρίζει ότι το προσωπικό ρεκόρ του είναι οι 2 ώρες και τα 12 λεπτά.

Κάθε χρόνο ο Τζόνσον δηλώνει πως γίνεται νεότερος αλλά καταλήγει και φτωχότερος, αφού δαπανά περί τα 2 εκατομμύρια δολάρια για τις ρουτίνες ευζωίας του

Ναι, ακούγεται βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως για τον 47χρονο Αμερικανό είναι απλώς η καθημερινότητά του. Τα στοιχεία της σωματικής υγείας του, τα αποτελέσματα των εξετάσεών του, όλες οι μετρήσεις του είναι πάντα διαθέσιμες και προσβάσιμες σε όλους μέσω της προσωπικής σελίδας του – μίλησε κανείς για ιατρικό απόρρητο;-, όπως άλλωστε και οι κοστοβόρες ρουτίνες του μέσω των οποίων φιλοδοξεί να γίνει ξανά 18χρονος. Χαλάλι τα περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που δαπανά ετησίως αλλά και τα 111 χάπια συμπληρωμάτων διατροφής που λαμβάνει σε ημερήσια βάση.

Το ένα από τα τρία γεύματα που καταναλώνει αυστηρά έως τις 11 το πρωί ο σύγχρονος φιλόδοξος Μαθουσάλας

Ποιες είναι σε αδρές γραμμές οι καθημερινές ιεροτελεστίες του; Ο Τζόνσον ξυπνά καθημερινά στις 5 το πρωί. Χωρίς το βίαιο ήχο κάποιου ξυπνητηριού, τον οποίο θεωρεί συντριπτικό για την ισορροπία του νευρικού συστήματός του. Η ημέρα του ξεκινά με μια ενδελεχή μέτρηση βάρους και συνεχίζεται με ένα πεντάλεπτο ασκήσεων αναπνοής και διαλογισμό. Ακολουθεί μια τετράλεπτη φωτοθεραπεία, προτού τα μάτια του αντικρύσουν το φως του ήλιου, και κατόπιν μια κούρα μασάζ με ειδικό προϊόν για τα μαλλιά του και επίσης εξάλεπτη φωτοθεραπεία για το τριχωτό της κεφαλής του. Στις 5.25 το πρωί ο Αμερικανός είναι έτοιμος να πιάσει την ημέρα από τα μαλλιά, καταναλώνοντας μια γενναία μερίδα από τον πρωινό μέλανα ζωμό του, τον οποίο έχει πλέον τυποποιήσει και πουλά μέσω της εταιρίας του BluePrint, μαζί με 11 γραμμάρια πρωτεΐνης κολλαγόνου, 2,5 γραμμάρια κρεατίνη, μισό κουταλάκι προβιοτικά και μια γενναία κουταλιά ινουλίνης.

Όλα τα ιατρικά στοιχεία και οι εξετάσεις του Αμερικανού είναι διαθέσιμα στο «ποίμνιό» που τον ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια και οπαδικό πάθος

Στις 5.30 είναι η ώρα για την πρωινή γυμναστική του που διαρκεί από 60 έως 90 λεπτά και λίγο πριν από τις 7 είναι έτοιμος να καταναλώσει το πρώτο από τα τρία γεύματα της ημέρας του –μη φανταστείτε πλουσιοπάροχα πρωινά γεμάτα λιπαρά και υδατάνθρακες. Όλα τα γεύματά του προσιδιάζουν περισσότερο σε αλεσμένη παιδική τροφή και μοιάζουν μάλλον απωθητικά, όμως, όπως λέει και ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος; Μέχρι τις 11 το πρωί ο Τζόνσον έχει ολοκληρώσει τις παρτίδες του με το φαγητό, εν συνεχεία επιτρέπει στον εαυτό του λίγες ώρες δουλειάς – αλήθεια, πότε προλαβαίνει;- ενώ στις 7.30 το απόγευμα ξεκινά τη διαδικασία απόσυρσής του από τα εγκόσμια. Οι ειδοποιήσεις στο κινητό κλείνουν και, έπειτα από έναν 10λεπτο περίπατο στο Venice Beach της Καλιφόρνια όπου έχει χτίσει την πολύ προσωπική του ευζωϊστική Μόρντορ, στις 8 είναι στο κρεβάτι του. Έχει προηγηθεί φυσικά καθαρισμός και ενυδάτωση προσώπου και θεραπείες με βιταμίνη C και ρετινόλη.

Τρεις γενιές, ένα κοινό όραμα. Η αιώνια νιότη

Στο υπνοδωμάτιό του δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που θα συναντήσει κανείς σε ένα μια κοινή κρεβατοκάμαρα. Ούτε φωτιστικά, ούτε τηλεόραση, ούτε φορτιστής κινητού, ούτε καν κρεμάστρες για τα ρούχα. Μόνο το κρεβάτι του, το οποίο φυσικά διαθέτει αυτόματο ρυθμιστή θερμοκρασίας, ώστε ο Τζόνσον να κοιμάται σαν πουλάκι. Για να είναι δε σίγουρος πως τίποτα δε θα διαταράξει τον ύπνο του απαγορεύει στον εαυτό του την κατανάλωση οποιουδήποτε υγρού μετά τις 4 το απόγευμα. Οι νυχτερινές ενουρήσεις και το ξύπνημα που προκαλούν είναι ο χειρότερος εχθρός οποιουδήποτε θέλει να διατηρήσει νέα και σφριγηλά τα τελομερή του. Ναι, για τον άνθρωπο που διακηρύττει με ακλόνητη πίστη πως ο θάνατος είναι πια προαιρετικός, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.