Κάποτε ο Στέφανος Μιχαήλ είπε «πάμε κι όπου βγει»

Ο Στέφανος Μιχαήλ μιλάει στο ΒΗΜΑ για τη συμμετοχή του στις σειρές του MEGA, «Famagusta» και «Η Γη της Ελιάς», για τη διαχρονική συνεργασία με την τριάδα των μεγάλων επιτυχιών, για την απόφαση να ασχοληθεί με την υποκριτική, το «καλάμι» και την αγάπη του κόσμου.

Μια τυχαία γνωριμία με τον Κούλλη Νικολάου αποδείχθηκε δρόμος που ούτε φανταζόταν ποτέ ότι θα βαδίσει. Ο Στέφανος Μιχαήλ μπήκε στον κόσμο της υποκριτικής «μοιραιά», όπως ο ίδιος λέει στο ΒΗΜΑ.

Μετά από εκείνο το «θες να δοκιμάσεις» του Κούλλη Νικολάου και το δικό του «πάμε κι όπου βγει», έχουν περάσει 13 χρόνια συνεργασίας και τόσες πολλές σημαντικές δουλειές. Αντρέας Γεωργίου και Βάνα Δημητρίου συμπληρώνουν την τριάδα των επιτυχιών. Ευγνώμων σε αυτούς ο Στέφανος Μιχαήλ, νιώθει τυχερός για τις ευκαιρίες που του έχουν δώσει.

Φέτος είναι είναι ο Θοδωρής Πανάγου στη σειρά του MEGA «Famagusta» (ο Γ’ Κύκλος κάνει πρεμιέρα στην Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 21:00), αλλά και ο Μιχάλης Χατζής στον 4ο κύκλο της «Γης της Ελιάς».

Η τουρκική εισβολή του ‘74 στην Κύπρο είναι για εσάς θέμα ιερό.

Είναι ένα κομμάτι ζωντανό εδώ στην Κύπρο. Για όλους εμάς, για όλον τον ελληνισμό. Θεωρώ μεγάλο λάθος τον διαχωρισμό «εμείς στην Κύπρο, εσείς στην Ελλάδα». Η τουρκική εισβολή του 1974, η κατεχόμενη Κύπρος, είναι μία πληγή ολόκληρου του ελληνισμού. Και ας θυμόμαστε ότι η εισβολή είναι μία από τις αιτίες που σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία. Να τα λέμε, να τα γράφουμε, να μην τα ξεχνάμε.

Είναι και μία ακόμα ευκαιρία να γνωρίζουν οι νεότεροι, οι οποίοι πλέον δεν τα μαθαίνουν στο σχολείο. Είναι βάναυσο θέαμα να περνάς κάθε μέρα και να βλέπεις την τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο. Υπάρχουν οικογένειες που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν τον όλεθρο που βίωσαν. Οικογένειες προσφύγων, οικογένειες αγνοουμένων, οικογένειες που έχασαν ανθρώπους δικούς τους, οικογένειες με γυναίκες που βιάστηκαν. Μια πληγή που δεν σταματάει να βγάζει αίμα.

Διάβασα ότι ακούγατε ιστορίες από τη γιαγιά σας.

Και όχι μόνο. Προσωπικές ιστορίες ακούμε καθημερινά. Ο θείος μου υπηρετούσε στον στρατό τότε. Η γιαγιά μου, η μάνα του, ήταν σε απόγνωση. Δεν ήξεραν πού βρίσκεται. Άκουσαν ότι τον είχαν πάει σε ένα νοσοκομείο τραυματία. Τα γύρισαν όλα αλλά δεν τον έβρισκαν. Τελικά επέστρεψε σώος.

Επομένως, δεν σκεφτήκατε καν όταν σας έγινε η πρόταση για το Famagusta.

Κατευθείαν, χωρίς δεύτερη σκέψη. Ήθελα πάρα πολύ να συμμετέχω σε αυτό το πρότζεκτ. Το Famagusta είναι ένα μεγάλο και τολμηρό εγχείρημα. Δεν έχει παρουσιαστεί ξανά μια τόσο καλή δουλειά αναφορικά με την τουρκική εισβολή και ειδικότερα στο κομμάτι των μαρτυριών.

Οι μαρτυρίες μάς ταρακούνησαν όλους. Μας συντάραξαν. Έγινα κομμάτι αυτής της δουλειάς και ευχαριστώ ξανά τον Αντρέα, τη Βάνα και τον Κούλλη που μου έδωσαν την ευκαιρία.

Ποια είναι τα σχόλια που ακούτε;

Όλος ο κυπριακός ελληνισμός είναι περήφανος για τη σειρά. Δεν το αισθανόμαστε μόνο, μας το λένε στον δρόμο οι άνθρωποι που μας συναντούν. Μπορώ να πω ότι κατά κάποιο τρόπο νιώθουν δικαιωμένοι με το να βγαίνει προς τα έξω το κακό που συνέβη στην Κύπρο, 50 χρόνια πριν. Είναι ένας τρόπος δικαίωσης ότι η ιστορία δεν έχει ξεχαστεί και δεν θα ξεχαστεί.

Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο της σειράς, πώς θα δούμε τον ήρωάς σας, τον Θοδωρή Πανάγου;

Ο Θοδωρής περνάει μια δύσκολη φάση. Έχει χάσει όλον του τον κόσμο. Εκεί που θα αρχίσουν τα πράγματα να δείχνουν πως πάνε καλύτερα, θα έρθουν και πάλι αναποδιές στον δρόμο του. Αυτό μπορώ να πω αυτή τη στιγμή.

Από αυτή τη συνεργασία τι κρατάτε; Τι είναι αυτό που μετά από χρόνια θα φέρνετε στο μυαλό σας ως ανάμνηση;

Αυτό που θα έρχεται στο μυαλό μου ως σκέψη θα είναι σίγουρα ότι στάθηκα πολύ τυχερός που ήμουν κομμάτι της σειράς.

Έχετε μπει στην Αμμόχωστο;

Όχι, δεν έχω μπει. Δεν θέλω. Τη βλέπω μονάχα από μακριά. Για ‘μενα είναι ψυχοπλακωτικό να περνάω στα κατεχόμενα. Είναι μία συνθήκη που δεν μπορώ να διαχειριστώ εύκολα.

Η τηλεοπτική παρουσία σας φέτος είναι διπλή. Σας βλέπουμε στον ρόλο του Μιχάλη Χατζή στη Γη της Ελιάς. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με σκοτεινό παρελθόν;

Σκοτεινό παρελθόν είχε ο πατέρας του, ο οποίος προσπάθησε να τον «εντάξει» στον κόσμο του όμως ο Μιχάλης φαίνεται ότι δεν ακολούθησε τα χνάρια του.

Ο λόγος που πηγαίνει στη Μάνη ποιος είναι;

Στη Μάνη τον οδηγούν κάποιοι ανοιχτοί λογαριασμοί. Η ιστορία θα εξελιχθεί σιγά σιγά και θα μάθουμε περισσότερα για εκείνον και το παρελθόν του. Οι λόγοι της μετακόμισής του στη Μάνη δεν είναι ακόμα τόσο ξεκάθαροι.

Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας η τεράστια επιτυχία της σειράς;

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω, δουλεύοντας πάνω από μια δεκαετία με τον Αντρέα, τη Βάνα και τον Κούλλη, είναι ότι αυτή η ομάδα έχει βρει μια συνταγή η οποία απευθύνεται τόσο σωστά στο κοινό.

Κρατάει το ενδιαφέρον με τις ιστορίες που ανοίγει σεναριακά και με το έντονο στοιχείο ανατροπής, η εικόνα είναι εξαιρετική. Επιτυχίες μόνο και υψηλά νούμερα τηλεθέασης για ό,τι κι αν κάνει αυτή ομάδα. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Μακάρι να τους βοηθήσει ο Θεός να είναι πάντα έτσι.

Η ιστορία αυτό δείχνει.

Και ξέρετε τι πιστεύω; Ότι αυτό οφείλεται και στην τιμιότητα και στην καθαρότητα των ανθρώπων πίσω από αυτές τις δημιουργίες. Είναι σωστοί επαγγελματίες, τους ενδιαφέρει ο συνάδελφός τους. Νοιάζονται για όλους μας ανεξαιρέτως. Και όλα γίνονται με εξαιρετική αγάπη από όλους. Αυτό είναι και το κλίμα που επικρατεί στα γυρίσματα. Πάντα ο Αντρέας Γεωργίου, η Βάνα Δημητρίου και ο Κούλλης Νικολάου είχαν την ίδια αντιμετώπιση, όσο δύσκολα κι αν περνούσαν. Και σας το λέω γιατί ήμουν εκεί μαζί τους από την αρχή.

Η δική σας απόφαση να ασχοληθείτε με την υποκριτική έρχεται μετά από μια πρόταση του Κούλλη Νικολάου;

Σε μια πρώτη ανάγνωση, η ενασχόλησή μου με την υποκριτική δεν ήταν δική μου απόφαση. Συγκυριακά έτσι ήρθαν τα πράγματα. Δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου να γίνω ηθοποιός, ούτε είχε περάσει ποτέ από το μυαλό, για να είμαι ειλικρινής. Σπούδαζα Τουριστικά, καμία σχέση με την υποκριτική. Είχα γνωρίσει τον Κούλη Νικολάου τυχαία και κάπως έτσι προέκυψαν όλα.

Τυχαία ή μοιραία;

Ήταν μοιραίο, εκεί καταλήγω. Ήταν τόσες πολλές οι συμπτώσεις εκείνη τη μέρα, λες και ήταν γραφτό να συμβεί. Έψαχναν κάποιους βοηθητικούς ρόλους για μια σειρά. Ο ξάδερφός μου ήταν γραμμένος σε ένα πρακτορείο για βοηθητικούς ρόλους, όμως εκείνη την ημέρα δεν μπορούσε να πάει στο δοκιμαστικό. Με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε αν ήθελα να πάω εγώ. Και πήγα.

Φτάνοντας, είδα τον Κούλλη και υπέθεσα ότι έχω καταλάβει για ποια σειρά πρόκειται. Τον πλησίασα και του μίλησα. Ο Κούλλης ήταν εκεί για άλλο λόγο που ουδεμία σχέση είχε με τη σειρά που αναζητούσε βοηθητικούς ηθοποιούς.

Μετά από εκείνη τη σύντομη γνωριμία ξεκίνησε η συνεργασία μας, η οποία αφορούσε σε ένα διαφημιστικό σποτ για ένα κυπριακό πανεπιστήμιο. Όλα ξεκίνησαν από εκείνο διαφημιστικό. Η πρώτη μου εμφάνιση, με έναν μικρό ρόλο, ήταν στη σειρά «Άσπρα Μπαλόνια» στο Σίγμα, σε σενάριο Βάνας Δημητρίου.

Η συνεργασία σας μετράει 13 χρόνια.

Ακριβώς. Και είμαι ευγνώμων. Μετά από εκείνο το «θες να δοκιμάσεις» του Κούλλη Νικολάου και το δικό μου «πάμε κι όπου βγει», έχουν περάσει 13 χρόνια συνεργασίας και τόσες πολλές σημαντικές δουλειές.

Την αγάπη του κόσμου την καταλαβαίνετε φαντάζομαι;

Είναι μεγάλη η αγάπη, όμως το πιο ωραίο από όλα είναι ότι ο κόσμος με έχει εκτιμήσει για αυτό που είμαι πραγματικά ως άνθρωπος, όχι μόνο για τη δουλειά που κάνω.

Η ξαφνική επιτυχία -και σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία – σάς φούσκωσε ποτέ τα μυαλά;

Ούτε για μία στιγμή στη ζωή μου. Η φιλοσοφία μου πάντα ήταν και είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς από πού ξεκίνησες. Στην πορεία κατάλαβα ότι αυτό που κουβαλάς μέσα σου, είτε θετικό είτε αρνητικό, με τη φήμη και με την εξουσία βγαίνει προς τα έξω, μεγεθύνεται και πολλαπλασιάζεται.

Στα πλαίσια αυτής της μεγάλης συζήτησης περί «δικαιώματος στην υποκριτική», νιώσατε να σας αμφισβητούν ή να μην σας αποδέχονται επειδή δεν είχατε σπουδάσει το αντικείμενο;

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν σπουδάσει υποκριτική και μπόρεσαν να το υποστηρίξουν και να το καλλιεργήσουν με πολλή δουλειά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν «βγαίνει». Αντιλαμβάνομαι πλήρως αυτόν που έχει σπουδάσει υποκριτική και μεταφέρει το παράπονό του, επειδή μπορεί να μην έχει δουλειά ενώ κάποιος για παράδειγμα με πολλούς followers στο Instagram δουλεύει ως ηθοποιός. Σέβομαι και ακούω αυτή την άποψη.

Για να μιλήσω για τη δική μου περίπτωση, δεν έχω δεχτεί αρνητικά σχόλια που να με κάνουν να νιώσω άσχημα. Αυτό που αντιμετωπίζω εγώ είναι σεβασμός και εκτίμηση. Σεβασμός και εκτίμηση που κατάφερα να κερδίσω όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη σκληρή δουλειά και την προσπάθειά μου.

INFO:

«Η Γη της Ελιάς», Κυριακή με Παρασκευή στο MEGA.

Ο Γ’ κύκλος του «Famagusta» κάνει πρεμιέρα στο MEGA την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 21:00.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.