Η επίδραση του κιρκάδιου ρυθμού και του στρες στο μικροβίωμα του εντέρου και η εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου προσέλκυσε πρόσφατα το επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι ερευνητές ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται να επιδεινώνεται σε πειραματόζωα από τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, η οποία συμβάλλει σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου που μπορεί, με την σειρά του, να αυξήσει τη διαπερατότητά του. Αυτό μπορεί να αυξήσει την φλεγμονή, οδηγώντας τελικά στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως εξηγεί το vita.gr.
Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει το εντερικό μικροβίωμα, έχοντας αντίκτυπο στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου στα πειραματόζωα, έδειξαν άλλα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην εβδομάδα UEG, United European Gastroenterology (UEG) Week 2024.
Και οι δύο αυτές μελέτες χρησιμοποίησαν μοντέλα με πειραματόζωα, που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να μιμούνται ορισμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της τάσης για σχηματισμό όγκων ή της κιρκαδικής διαταραχής.
Πώς επηρεάζει το άγχος το εντερικό μικροβίωμα;
Οι ερευνητές από το Τμήμα Γαστρεντερικού Καρκίνου και Νοσημάτων του Ήπατος στο West China Hospital στο Sichuan University of China, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην Εβδομάδα UEG 2024, χρησιμοποίησαν μοντέλα πειραματόζωων, τα οποία χώρισαν σε διαφορετικές ομάδες.
Μια ομάδα εκτέθηκε σε χρόνιο στρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μεταμοσχεύσεις για να διερευνήσουν την επίδραση του στρες στο μικροβίωμα και την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα πειραματόζωα που έλαβαν μεταμοσχεύσεις από την ομάδα του χρόνιου στρες εμφάνισαν υψηλότερο φορτίο όγκου σε σύγκριση με εκείνα που είχαν λάβει μεταμοσχεύσεις από την ομάδα ελέγχου (μοντέλα πειραματόζωων που δεν είχαν υποβληθεί σε στρες).