Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το χρόνιο στρες επηρεάζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου με τρόπο που μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκεται στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πώς επηρεάζεται το έντερο από τον διαταραγμένο ύπνο;

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο τύπους γενετικά τροποποιημένου μοντέλου πειραματόζωου, ένα που είχε τροποποιθηθεί γενετικά ώστε να εμφανίζει προδιάθεση για ανάπτυξη όγκων και το άλλο με προδιάθεση κιρκαδικής διαταραχής.

Όταν η κιρκαδική διαταραχή συνδυάστηκε με τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα πειραματόζωα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ποικιλομορφία του μικροβιώματος άλλαξε. Επιπλέον παρατήρησαν ότι οι συνδέσεις που ελέγχουν τη διαπερατότητα του εντέρου δεν λειτουργούσαν όπως συνήθως.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής στο έντερο, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στο μικροσκόπιο

«Αν και δεν αποδεικνύεται αιτιολογικά σε αυτή τη μελέτη, αυτές οι αλλαγές μπορεί πιθανόν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ενδεχομένως και άλλων καρκίνων» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

«Δεδομένης της ανεξήγητης αύξησης του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πιθανή εξήγηση, όμως θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες στο μέλλον για να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα» καταλήγουν.