Κυπριακό: Τι πέτυχε και τι δεν πέτυχε στο δείπνο Χριστοδουλίδη, Γκουτέρες, Τατάρ

Τι πήγε στραβά στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό. Το σύντομο δείπνο Χριστοδουλίδη - Τατάρ. Σε τι συμφώνησαν, σε τι διαφώνησαν.

Εκεί ψηλά, στον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις δύο τα ξημερώματα ώρα Κύπρου και Ελλάδας, υπήρξε μετά από την αποτυχία του Κραν Μοντανά, η πρώτη προσπάθεια για επανεκκίνηση του ενδοκυπριακού διαλόγου. Ήταν ένα άτυπο δείπνο όπως χαρακτηρίστηκε που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δηλαδή στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ το οποίο περιελάμβανε μόνον ένα μενού: Επανεκκίνηση του διαλόγου (και τίποτα άλλο). Τώρα εάν αυτό πέτυχε θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Χριστοδουλίδης – Τατάρ συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν (ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν άκουσε κάτι καινούργιο και ότι δεν έφυγε δηλαδή σοφότερος) εάν κανείς κοιτάξει προσεκτικά τα αποτελέσματα του άτυπου αυτού δείπνου, όπως ονομάστηκε η τριμερής, υπήρξαν ορισμένα συμπεράσματα, όπως: 1. Άτυπες συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις (δηλαδή πενταμερής) με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και 2. Νέα συνάντηση δύο ηγετών, για άνοιγμα νέων διελεύσεων. Η τριμερής συνάντηση έγινε με την ίδια μέθοδο που έγινε με την τριμερή του Κραν Μοντανά. Δηλαδή οι συνεργάτες των δύο ηγετών περίμεναν για παροχή βοήθειας σε άλλο δωμάτιο, όπως ακριβώς έγινε και πριν από επτά χρόνια.

Ακαμπτος και προκλητικός Τατάρ

Όλα αυτά βεβαίως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γκουτέρες γιατί πριν από αυτήν ο Ερσίν Τατάρ, έτσι για την τιμή των όπλων περισσότερο παρά επί της ουσίας εμφανίστηκε άκαμπτος και προκλητικός σε δηλώσεις του, προδιαγράφοντας όσα θα παρέθετε στο δείπνο και καταθέτοντας την προθυμία να παρακαθίσει σε επίσημες συνομιλίες, χωρίς να εξαιρεί την κυριαρχική ισότητα από τη δική του εξίσωση.

Μικρής διάρκειας το δείπνο Χριστοδουλίδη – Τατάρ

Δεν κράτησε και ώρες αυτό το άτυπο δείπνο, μόνον λίγη ώρα, και μάλλον δεν πρόλαβαν να τσιμπήσουν και κάτι οι δύο ηγέτες, αρκετός όμως χρόνος από τη συνάντηση καταναλώθηκε σε… Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και όταν λένε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εννοούν βασικά τα… οδοφράγματα. Στόχευση κατ’ αρχήν στο οδόφραγμα που υπάρχει στο Πυρόι ή στα Κόκκινα (που ζητεί η ελληνική πλευρά) σε αντάλλαγμα με άνοιγμα της Μιας Μηλιάς (που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι).Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε ως πιθανό ΜΟΕ και την ιδέα για δημιουργία Επιτροπής Αλήθειας, με τον κ. Τατάρ να την απορρίπτει πριν από τη λύση. Αναφέρθηκε επίσης πρόταση για δημιουργία τεχνικής επιτροπής για θέματα νεολαίας, την οποία ο κ. Τατάρ επίσης απέρριψε.

Οι «κόκκινες» γραμμές της Λευκωσίας

Η Λευκωσία επέμεινε πως θεωρεί ως αδιαπραγμάτευτα στοιχεία την διασφάλιση των τριών singles (ενιαία κυριαρχία, ενιαία προσωπικότητα, ενιαία ιθαγένεια), τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη λειτουργικότητα του κράτους, κάτι που είναι αναγκαίο για ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Επανέλαβε επίσης πως η Λευκωσία δεν συζητά κάτι άλλο από τερματισμό των εγγυήσεων, ή τη θέση για πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων με sunset clause αντί για ρήτρα αναθεώρησης.

Το «παράπονο» Ερσίν Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ αφού επανέλαβε τις θέσεις για κυριαρχική ισότητα, σημείωσε πως ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διεθνείς συναντήσεις σε Λονδίνο και Βρυξέλλες ο ίδιος δεν μπορεί να προχωρήσει σε συναντήσεις, και αναφέρθηκε στην ομιλία Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση όπου παρουσίασε τη θέση της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη. Αναφέρθηκε ακόμα εκ νέου στη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για απευθείας εμπόριο, πτήσεις και σχέσεις για τους Τ/Κ.

Η στάση Γκουτέρες

Ο κ. Γκουτέρες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σημείωσε πως ανέλαβε την πρωτοβουλία ως κάποιος που κατανοεί την Κύπρο, λόγω και της κατάστασης στην περιοχή. Σημείωσε πως αν και υπάρχει διαφορά στο σημείο εκκίνησης, με τον ένα ηγέτη να μιλά για την κυριαρχική ισότητα και τον άλλο για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, θεωρεί πως μπορούν σταδιακά να βρεθούν κάποια στοιχεία που να συζητηθούν πέρα από τους τίτλους.

Δυσαρεστημένος με την απεσταλμένη του ΟΗΕ ο Ερσίν Τατάρ

Και τέλος ο Τατάρ έδειξε να μην θέλει την Μαρία Άνγκελα Ολγκίν,(ως ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ) θεωρώντας πως δεν έφερε εις πέρας αυτά τα οποία ζητά η τ/κ πλευρά για τα τρία «απευθείας» (εμπόριο, πτήσεις, επαφές), κάτι που σημαίνει πως ο γγ του ΟΗΕ θα προχωρήσει σε ανάθεση δρομολόγησης αυτών των διευρυμένων επαφών σε άλλο πρόσωπο, ενδεχομένως στη βοηθό γγ Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.