Λαχταριστή πάστα φλώρα

Ένα γλυκό που είναι ιδανικό για μετά το φαγητό ή και μόνο του.

Λαχταριστή πάστα φλώρα

Ένα γλυκό που είναι ιδανικό για μετά το φαγητό ή και μόνο του.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

20λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

45λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για μια τάρτα

  • 1 μεγάλο αβγό + 1 κρόκο
    επιπλέον
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες
    τις χρήσεις
  • 70 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γρ. βούτυρο κρύο
    σε κύβους
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι
    ή πορτοκάλι

Επικάλυψη

  • Μαρμελάδα κεράσι
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια. Με τα χέρια μας φορώντας γάντια αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά μεταξύ τους ώστε να πάει παντού το βούτυρο και να αποκτήσουμε ένα μείγμα με υφή βρεγμένης άμμου.

     

     

     

     

     

     

     

  2. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα αβγά –ολόκληρο και κρόκο–, και το ξύσμα και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να ενοποιηθεί σε μια μαλακή, αφράτη και λεία ζύμη μπισκότου. Την τυλίγουμε καλά με μεμβράνη κουζίνας και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά να ξεκουραστεί.

  3. Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Τυλίγουμε ξανά το ένα με μεμβράνη και το επαναφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.

  4. Βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. περίπου. Εναλλακτικά, αν μας δυσκολεύει αυτή η διαδικασία, βάζουμε κατευθείαν τη ζύμη σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 23 εκ. και πιέζοντάς τη με τα δάχτυλά μας την ανοίγουμε σε φύλλο, φροντίζοντας να είναι παντού ισόπαχο και να καλύπτει όλη τη βάση αλλά και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους.

  5. Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη τη βάση της τάρτας για να μη φουσκώσει πολύ κατά το ψήσιμο και απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα. Βγάζουμε από το ψυγείο το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε, όπως το προηγούμενο, σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. Στη συνέχεια το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε λωρίδες.

  6. Ακουμπάμε με προσοχή παράλληλα τις λωρίδες πάνω στην τάρτα αφήνοντας μεταξύ τους κενό. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο τοποθετώντας αυτήν τη φορά τις λωρίδες ζύμης κάθετα πάνω στις άλλες
    ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι.

  7. Με το χέρι μας πιέζουμε τις λωρίδες ζύμης περιμετρικά για να κολλήσουν στο τοίχωμα της τάρτας. Χτυπάμε σε ένα μπολ έναν κρόκο αβγού με ελάχιστο νερό ή γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη, για να αποκτήσει ωραίο γυαλιστερό χρώμα η πάστα φλώρα κατά το ψήσιμο.

  8. Ψήνουμε την πάστα φλώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα και στη μεσαία σχάρα, για 45 λεπτά περίπου, να ροδίσει. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί λίγο εκτός φούρνου πριν το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε.