5 το πρωί: Το τελεσίγραφο στο Ισραήλ – Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας – Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αντιπυραυλική βοήθεια προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, μετά τα κενά που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες στην αεράμυνα του Τελ Αβίβ, μέσω του συστήματος THAAD. Παράλληλα όμως, δίνουν διορία ενός μήνα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

1

Αμερικάνικη αντιπυραυλική βοήθεια αλλά και τελεσίγραφο στο Ισραήλ

  • Η βοήθεια: Χείρα βοηθείας στην αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ τείνει η Ουάσιγκτον, μέσω του συστήματος THAAD, το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα συστήματα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, καθώς μπορεί να αναχαιτίζει, με σχεδόν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές, βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 150 έως 200 χλμ. Ο λόγος που οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση είναι τα κενά που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες η αεράμυνα του Ισραήλ.
  • Η προειδοποίηση: Την ίδια ώρα όμως, οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων, εάν σε διάστημα ενός μήνα δεν έχει βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για την αποφυγή νομικών ενεργειών αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ», μετέδωσε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.
  • Η ένταση: Παράλληλα, ένταση υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την παραβίαση των κανόνων του ΟΗΕ από το Ισραήλ. «Ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» τόνισε ο Μακρόν για να απαντήσει ο Νετανιάχου, λέγοντας πως η ίδρυση της χώρας επιτεύχθηκε με τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948 και όχι με απόφαση του ΟΗΕ.
2

Επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία - «Σόου» Ράμα με Πούτιν και Μ. Αλέξανδρο

  • Η επανέναρξη: Νέα αρχή στην ενταξιακή της προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε η Αλβανία μετά το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών που είχαν μπει σε αναμονή το διάστημα της φυλάκισης του ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, χαρακτήρισε μάλιστα τη μέρα «ιστορική» για τη χώρα του.
  • Η θέση της Ελλάδας: Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος στη διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο, ανέφερε ότι «η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά τους δικαιώματα.
  • Το «σόου»: Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της διάσκεψης, ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε τόσο στους Έλληνες όσο και στον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και στα βήματα που ακολουθεί η ΕΕ για τα προς ένταξη κράτη: «To να αποτρέπετε την «Μακεδονία» και μετά την Βόρεια Μακεδονία και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει και Νότια Μακεδονία να το κάνει αυτό, κάνει πολύ μεγάλο κακό σε ένα έθνος. Κάνει πολύ κακό στο λαό, κάνει μεγάλο κακό στην περιοχή». «Αγαπώ τον Μεγάλο Αλέξανδρο , όλοι τον αγαπάμε αλλά δε με νοιάζει πού γεννήθηκε και δεν προσποιούμαι ότι ως Αλβανός κληρονόμησα τα γονίδιά του» ήταν μερικές από τις ατάκες του.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Διαψεύδεται η αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

  • Η διάψευση: Ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε κάθε σενάριο νέας αναβολής και μετάθεσης για το νέο έτος του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος που, βάσει προγραμματισμού, θα οδηγήσει στις προεδρικές εκλογές. Όπως τόνισε, «δεν μπαίνει καμία συζήτηση από κανένα μέρος».
  • Η στρατηγική Κασσελάκη: Το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κυνηγήσει την ανατροπή της ονομαστικής απόρριψης της υποψηφιότητάς του που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββάτου επιβεβαίωσε η Θεοδώρα Τζάκρη, δηλώνοντας πως «ο κ. Κασσελάκης θα εκλεγεί σύνεδρος».
  • «Αφήστε με να χάσω»: «Δεν τα παρατάω, γιατί έχω δεσμευτεί στη βάση ότι δεν θα τους προδώσω ποτέ» τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα πως εάν ήταν τόσο κακός όσο υποστηρίζουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι αυτό θα έπρεπε να κριθεί από τη βάση του κόμματος.
4

Οι αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

  • Τέλος στις παρατάσεις: Παρελθόν αποτελούν πλέον οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις, με την υποβολή τους να γίνεται αυστηρά από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Παράλληλα, θεσπίστηκε κλιμακωτή έκπτωση για όσους υποβάλλουν δηλώσεις πριν τη λήξη της προθεσμίας αλλά και τσουχτερό πρόστιμο έως 2.500 ευρώ σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που καθυστερούν ή στέλνουν ανακριβείς βεβαιώσεις.
  • Αλλαγές στην ΑΑΔΕ: Με ένα νέο μοντέλο διοίκησης θα λειτουργεί πλέον η ΑΑΔΕ, με ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει πρόβλεψη για δεύτερη ανανέωση του διοικητή της ΑΑΔΕ με κρίση από το συμβούλιο διοίκησης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Αφορολόγητο για τα πουρμπουάρ: Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ορίστηκε και το νέο πλαίσιο που αφορά το φιλοδώρημα μέσω των POS. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι τα 300 ευρώ, δηλαδή 3.600 ευρώ/χρόνο. Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω ανάρτησης του στο TikTok.
5

Νίκη για τον Ολυμπιακό - Ήττα για τον Παναθηναϊκό στη Eurolegue

  • Ο Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη πέτυχαν οι «ερυθρόλευκοι» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς επικράτησαν της Αρμάνι Μιλάνο με 89-68. Οι Πειραιώτες έπαιξαν κατά διαστήματα εξαιρετικό μπάσκετ, έχοντας για ακόμα μία φορά κορυφαίο τον Σάσα Βεζένκοφ που τελείωσε το ματς με 22 πόντους και 7 ριμπάουντ.
  • Ο Παναθηναϊκός: Από την πλευρά τους οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και γνώρισαν την ήττα από την Παρί στη Γαλλία με 84-80. Για την Παρί μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη νίκη στην ιστορία της στη διοργάνωση καθώς είναι η πρώτη της συμμετοχή.
  • Η συνέχεια: Αυτήν την εβδομάδα υπάρχει διπλή αγωνιστική στη Euroleague και έτσι οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν την Πέμπτη στη Μαδρίτη τη Ρεάλ, ενώ οι Πειραιώτες θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη για να αγωνιστούν απέναντι στην Εφές Αναντολού την Παρασκευή.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.