Υποτίθεται πως η Χεζμπολάχ ήταν μια ακέφαλη και ξεδοντιασμένη οργάνωση έτοιμη να καταρρεύσει αφότου δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα από το Ισραήλ στην κορυφή της ηγεσίας της καθώς και στις υποδομές της στο Λίβανο.

Αυτές τις πληροφορίες και εκτιμήσεις ανέφεραν κατά κόρον δυτικά μέσα ενημέρωσης και αναλυτές μέχρι την περασμένη Κυριακή που η φιλοϊρανική οργάνωση βομβάρδισε με drone ισραηλινή βάση, σκότωσε τέσσερις νεοσύλλεκτους και τραυμάτισε πάνω από 50.

Το drone διαπέρασε την ισραηλινή αεράμυνα «σαν να ήταν ιστός αράχνης» θα κόμπαζε ο μακαρίτης πλέον ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε από τους «ατσάλινους τένοντες» του Ισραήλ, όπως δήλωσε θριαμβευτικά o πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πώς η Χεζμπολάχ διαπέρασε το Iron Dome – Η επίθεση τριών σταδίων

Όμως, με την επίθεση στην περιοχή της Μπινιαμίνα, περίπου 50 χλμ μέσα στο ισραηλινό έδαφος η φιλοϊρανική οργάνωση απέδειξε ότι παρά τις βαριές απώλειες που έχει υποστεί είναι ακόμα σε θέση να εξαπολύει επιθέσεις που απαιτούν λεπτομερή σχεδιασμό και συντονισμό δυνάμεων.

Από τις πληροφορίες που έδωσαν στρατιωτικές πηγές σε ισραηλινά ΜΜΕ προκύπτει ότι για να πλήξει το drone την τραπεζαρία της βάσης σε ώρα φαγητού, εξαπολύθηκε μια επίθεση τριών σταδίων που είχαν στόχο να υπερκεράσουν την αεράμυνα.

Πρώτα έγινε επίθεση με πυραύλους μικρού βεληνεκούς κοντά στα σύνορα, κατόπιν εκτοξεύθηκαν τρεις μεγαλύτεροι πύραυλοι εναντίον της Χάιφας καθώς και τρία drones. Το ένα καταρρίφθηκε από πολεμικό πλοίο, το άλλο από τον Σιδερένιο Θόλο (Iron Dome) ενώ το τρίτο καταδιώχθηκε από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που άνοιξαν πυρ.

Όταν το τρίτο drone χάθηκε από τα ραντάρ οι Ισραηλινοί πίστεψαν πως είχε συντριβεί όμως εκείνο εκτέλεσε πολύ χαμηλή πτήση μέχρι το στόχο και έγινε αντιληπτό όταν ήταν πια πολύ αργά. Από αυτά τα στοιχεία που δίνουν οι Ισραηλινοί (για να εξηγήσουν στον κόσμο τους τι συνέβη) προκύπτει η εικόνα μιας κάθε άλλο παρά αποδιοργανωμένης Χεζμπολάχ.

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η Χεζμπολάχ

Οι περαιτέρω δυνατότητες της οργάνωσης μένει να αποδειχθούν, καθώς και το κατά πόσον η σύγκρουση θα εξελιχθεί σε έναν πόλεμο φθοράς. Παρά τα πολεμικά ανακοινωθέντα του Τελ Αβίβ για προέλαση του στρατού του στο νότιο Λίβανο, για εξόντωση «χιλιάδων τρομοκρατών» και την καταστροφή του 50% του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ, η σιϊτική οργάνωση διαθέτει δεκάδες χιλιάδες πολεμιστές εκπαιδευμένους στον ανταρτοπόλεμο και δεκάδες χιλιάδες πυραύλους.

Αν επιβιώσει, παρά τις μεγάλες απώλειες στελεχών της, η Χεζμπολάχ θα εμφανιστεί ως νικήτρια ακόμα και αν θα έχει καεί ο μισός Λίβανος (το ίδιο η Χαμάς στην ισοπεδωμένη Γάζα).

Δεν ισχύει το ίδιο για το Ισραήλ, όπου χτυπήματα όπως εκείνο της Κυριακής αφήνουν βαθύ αποτύπωμα στο αίσθημα ανασφάλειας, παρότι η χώρα είναι ήδη σε πόλεμο σε πολλά μέτωπα. Η συσπείρωση γύρω από τον Νετανιάχου έχει όρια.

Τι θα ήθελε ο Νετανιάχου, πού ποντάρει

Ο Νετανιάχου θα ήθελε ως άλλος Ηρακλής να απαλλάξει το Ισραήλ από τη Λερναία Ύδρα της Χεζμπολάχ. Στην αρχαία ελληνική μυθολογία το τέρας είχε εννέα κεφάλια, όταν κοβόταν ένα ξεφύτρωναν δύο, όμως ο Έλληνας ημίθεος είχε βοηθό τον ανιψιό του Ιόλαο που έκαιγε την πληγή με φωτιά για να μην φυτρώσει άλλο κεφάλι.

Ο Νετανιάχου ποντάρει στη βοήθεια των ΗΠΑ για να κάψει μαζί με την Χεζμπολάχ και το Ιράν.