Νέα αρχή στην ενταξιακή της προοπτική με την δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη έκανε η Αλβανία μετά το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών που είχαν μπει σε αναμονή το διάστημα της φυλάκισης του ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη.

Με σαφείς αναφορές στην προστασία των μειονοτήτων και των περιουσιακών που ικανοποιούν την Αθήνα, τα Τίρανα θα έχουν την υποχρέωση να ακολουθούν τα συμφωνηθέντα ειδάλλως η διαδικασία θα μπορούσε εκ νέου να καθυστερήσει.

Η θέση της Ελλάδας

Όπως επισήμανε ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος στη διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο, «η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά τους δικαιώματα. Και μάλιστα η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση καταγεγραμμένη κοινή θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η κοινή θέση της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με τα κεφάλαια του Οδικού Χάρτη για το Κράτος Δικαίου, ένα αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα καταγραφής ακινήτων και ολοκληρωμένης διαχείρισης, το οποίο θα προσφέρει σαφείς και ασφαλείς τίτλους ιδιοκτησίας στην Αλβανία, θα τεθεί σε ισχύ στην ιδιοκτησία με μια πλήρως ψηφιοποιημένη υπηρεσία στην πράξη έως το 2030».

Όσον αφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων γίνεται αναφορά στην υιοθέτηση των καταστατικών σχετικά με τον ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση γλωσσών ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως προβλέπεται στον Οδικό Χάρτη για το Κράτος Δικαίου και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καθώς και την ενίσχυση της ικανότητας εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της επιτροπής για τις εθνικές μειονότητες και τους πόρους της.

Ράμα: «Ιστορική μέρα για την Αλβανία»

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός αφού έκανε λόγο για ιστορική μέρα για την Αλβανία, «απέδωσε» την επιτάχυνση της διαδικασίας στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δυστυχώς δεν μπορώ να αποφύγω από το να το πω ήταν με τη βοήθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν που πήρε νέα ταχύτητα αυτή η διαδικασία μετά την επιθετικότητα στην Ουκρανία που λειτούργησε σαν κλήση αφύπνισης υπενθυμίζοντας στην Ευρώπη ότι η ψευδαίσθηση της αυτό επάρκειας είναι απλώς αυτό, μία ψευδαίσθηση».

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, σήμερα ήταν η επίσημη αποδέσμευση της κοινής της ευρωπαϊκής προοπτικής με την Αλβανία. Όσο δεν υπάρχει αναφορά στην βουλγαρική μειονότητα στο Σύνταγμα της χώρας, τα Σκόπια δεν μπορούν να προχωρήσουν στο ενταξιακό κομμάτι.

«Σόου» Ράμα για Μέγα Αλέξανδρο και Βόρεια Μακεδονία

Μάλιστα, ο Έντι Ράμα στην συνέντευξη τύπου στο Λουξεμβούργου αναφέρθηκε τόσο στους Έλληνες φίλους όσο και στον Μεγάλο Αλέξανδρο, αλλά και στα βήματα που ακολουθεί η ΕΕ για τα προς ένταξη κράτη:

«To να αποτρέπετε την «Μακεδονία» και μετά την Βόρεια Μακεδονία και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει και Νότια Μακεδονία να το κάνει αυτό, κάνει πολύ μεγάλο κακό σε ένα έθνος. Κάνει πολύ κακό στο λαό, κάνει μεγάλο κακό στην περιοχή».

«Αγαπώ τον Μεγάλο Αλέξανδρο , όλοι τον αγαπάμε αλλά δε με νοιάζει ,πού γεννήθηκε και δεν προσποιούμαι ότι ως Αλβανός κληρονόμησα τα γονίδιά του . Έχουμε ήδη πολλούς Αλβανούς που προσποιούνται ότι ο Ναπολέων ήταν Αλβανός. Θέλετε να ανοίξουμε διμερές πρόβλημα με την Γαλλία γι’αυτό; Γιατί μετά θα υπάρξει διμερής διένεξη για την Κορσική. Και μετά δε θα τελειώσει ποτέ. Ξέρετε, ο Αινστάιν ήταν Αλβανός. Τι πρέπει να κάνουμε; Και υπάρχει πάντα η στιγμή, στο τέλος να μπλοκάρεις» προσέθεσε , λέγοντας προς την ΕΕ: «αφήστε τις χώρες να μεγαλώσουν, αφήστε τις χώρες να κάνουν τη δουλειά τους αφήστε τις χώρες πώς να χτίσουν θεσμούς».

«Αλλά όχι όταν οι χώρες χρειάζονται το know how , όταν χρειάζονται τη βοήθεια, όταν χρειάζονται τη στήριξη γιατί τότε έχετε μία χώρα όπου πριν από 28 χρόνια ήταν μία αδιαμφισβήτη ευρω ατλαντική κοινότητα και κοιτάξτε σήμερα ποιος είναι ο πιο αρεστός πολιτικός στην Μακεδονία, στη Βόρεια Μακεδονία ή οτιδήποτε … Γιατί δε θέλω τώρα να δεχτώ τηλεφώνημα από τους Έλληνες φίλους μου να λένε, είπες Μακεδονία. Όχι. Είναι Βόρεια» κατέληξε.