Η επέκταση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου-Χεζμπολάχ και το παρατεταμένο αδιέξοδο στη Λωρίδα της Γάζας που προκαλεί ανθρωπιστική κρίση στον άμαχο πληθυσμό των Παλαιστινίων δοκιμάζει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ. Οι δύο στενοί σύμμαχοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μετά την εισβολή της Χαμάς πριν από ένα χρόνο, με την Ουάσιγκτον από την μία να στηρίζει στρατιωτικά το Ισραήλ και να υπερασπίζεται το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα αλλά από την άλλη να προειδοποιεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί «τυφλά» χτυπήματα κατά του άμαχου πληθυσμού.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Οι ΗΠΑ βλέποντας την αεράμυνα του Ισραήλ να παρουσιάζει κενά και την Χεζμπολάχ να καταφέρνει σημαντικά πλήγματα, σπεύδει για συνδρομή στέλνοντας στην περιοχή το προηγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD. Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιθανή έλλειψη πυραύλων και πυρών αναχαίτισης στην αντιαεροπορική του διάταξη εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και το Λίβανο και καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν.
Γιατί «λύγισε» το Iron Dome
Η Χεζμπολάχ κατάφερε να διαπεράσει το Iron Dome εξαπολύοντας μια επίθεση τριών σταδίων. Πρώτα έγινε επίθεση με πυραύλους μικρού βεληνεκούς κοντά στα σύνορα, κατόπιν εκτοξεύθηκαν τρεις μεγαλύτεροι πύραυλοι εναντίον της Χάιφα καθώς και τρία drones. Το ένα καταρρίφθηκε από πολεμικό πλοίο, το άλλο από τον Σιδερένιο Θόλο (Iron Dome) ενώ το τρίτο καταδιώχθηκε από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που άνοιξαν πυρ. Όταν το τρίτο drone χάθηκε από τα ραντάρ, οι Ισραηλινοί πίστεψαν πως είχε συντριβεί, όμως εκείνο εκτέλεσε πολύ χαμηλή πτήση μέχρι το στόχο και έγινε αντιληπτό όταν ήταν πια πολύ αργά.
Διορία 30 ημερών για τη Γάζα
Το χτύπημα αυτό στο κέντρο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι στην Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις νεαροί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι επτά, εξόργισε τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου την Δευτέρα.
Λίγες ώρες αργότερα πάντως, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα μηνύματα που εξέπεμψε η αμερικανική ηγεσία ήταν ξεκάθαρα. Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη επ’ αόριστον και άνευ όρων. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ απείλησαν κομψά με εμπάργκο όπλων εφόσον σε διάστημα ενός μήνα δεν έχει βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για την αποφυγή νομικών ενεργειών αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ», μετέδωσε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.
«Σας γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσεις ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία», έγραψαν σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους Μπλίνκεν και Όστιν.