Τώρα που ολοκληρώθηκε στην Ανδραβίδα η άσκηση Ramstein Flag,24 η μεγαλύτερη Νατοϊκή άσκηση επί ευρωπαϊκού εδάφους και τα μαχητικά αεροσκάφη από 14 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (πλην Τουρκίας) άρχισαν να επιστρέφουν στη βάση τους, αποδεσμεύτηκαν ορισμένα στοιχεία της εντυπωσιακής άσκησης, που αφορούν τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία σας μεταφέρω πάραυτα:

Τι γεγονός ότι στην Ανδραβίδα στάθμευσαν αμερικανικά αεροσκάφη F-35 (που τα φιλοξενούσαν στα shelters των ελληνικών Phantoms για να προφυλαχθούν από τι καιρικές συνθήκες) έδωσε ακόμα ένα πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία. Δεν είναι μόνον οι τεχνικοί εδάφους που για πρώτη φορά πήραν μια γεύση από την συντήρησή τους, ήταν και οι Έλληνες πιλότοι των F-16 Vipers. Αυτό που συνέβη όντως ήταν μια εξάσκηση από το μέλλον. Γιατί τα αμερικανικά F-35 συνεργάστηκαν άψογα με τα δικά μας μαχητικά, στον εντοπισμό στόχων από μεγάλη απόσταση με τα φοβερά υπερσύγχρονα ραντάρ που διαθέτουν τα 5ης γενιάς αυτά αεροσκάφη.

Ακόμα πώς λοκάρουν τους στόχους και εν συνεχεία τους δίνουν το σήμα στα ελληνικά F-16. Πρόσεξαν ακόμα πως αυτά τα στελθ αμερικανικά αεροσκάφη τρύπωναν απαρατήρητα μέσα από τα ραντάρ, πώς μπορούσαν να ανεφοδιαστούν στον αέρα, τον οπλισμό του που είχαν αποθηκευμένο στην κοιλιά τους και πόσο κοντά οι Αμερικανοί πιλότοι πέταξαν φτερό με φτερό με τους Έλληνες πιλότους των F-16 Viper και Rafale. Η αλήθεια είναι ότι η συνεργασία ήταν άψογη και αποδείχθηκε πώς μπορούν να συνεργασθούν επί του πεδίου με την ίδια αποτελεσματικότητα δύο μαχητικά διαφορετικής γενιάς, τα οποία σε λίγα χρόνια θα τα αποκτήσει και η χώρα μας εξασφαλίζοντας υπεροχή στο Αιγαίο, ακόμα κι αν η Τουρκία αγοράσει και αναβαθμίσει F-16 ή αγοράσει τα Eurofighters ένα μαχητικό που έγινε για αυτούς ανεκπλήρωτος αεροπορικός πόθος.

Η έκπληξη για τους Έλληνες πιλότους ήρθε προς το τέλος της άσκησης όταν εμφανίστηκε μια Αμερικανίδα πιλότος στα F-35. Οι περισσότεροι Έλληνες πιλότοι δεν την είχαν συναντήσει στις ενημερώσεις, ούτε καν γνώριζαν την ύπαρξή της. Η Αμερικανίδα φόρεσε την κάσκα του F-35 αξίας 400.000 δολαρίων, μπήκε με άνεση στο μαχητικό της, χαιρέτησε τους τεχνικούς εδάφους, έκλεισε την καλύπτρα, οι μηχανές μούγκρισαν και απογειώθηκε με κατεύθυνση νοτίως της Πελοποννήσου για να πάρει μέρος στην άσκηση.

Η έκπληξη όμως των Αμερικανών ήταν… ο πιτόγυρος. Πραγματικά οι Αμερικανοί ενθουσιάστηκαν τρώγοντας πίτες με σουβλάκια που συνοδεύονταν με τζατζίκι και πατάτες τηγανητές στα σουβλατζίδικα της Κυλλήνης, αλλά και με τα μπαράκια της Πάτρας. Όπως επίσης εντυπωσιάστηκαν όταν, σε μια ενημέρωση, είδαν ένα σήμα με μια τεράστια Ασπίδα, ένα Δόρυ προς την Ανατολή και ένα «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».

***

Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει να συναντηθεί με τον Ανδρουλάκη;

Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί από τον (εκ νέου) Πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη συνάντηση. Η πρώτη ήταν όταν ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος του κόμματος. Η συνάντηση ωστόσο δεν έγινε ποτέ, αν και υπήρξε ένα αρχικό «ok» από τον κ. Ανδρουλάκη. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν διαρραγεί. Τώρα έρχεται η δεύτερη πρόσκληση, με την ελπίδα ότι ποτέ δεν είναι αργά και ότι αυτή τη φορά, όπως μου λένε κυβερνητικά στελέχη η νέα φάση στην οποία περνά τώρα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ίσως οδηγήσει στην πολυσυζητημένη συνάντηση. Αλλά γιατί ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συναντηθεί και να συζητήσει με τον κ. Ανδρουλάκη;

Η πρώτη εκδοχή έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ αναδεικνύεται ο κύριος αντιπολιτευτικός πόλος έναντι της κυβέρνησης, ακόμη κι αν τυπικά δεν έχει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δεύτερη εκδοχή είναι μετά τις εκλογές ηγεσίας στο ΠαΣοΚ δημιουργήθηκαν νέα πολιτικά δεδομένα και στο Μαξίμου (και γενικότερα στην κυβέρνηση) αναγνωρίζουν ότι θεσμικά πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Η τρίτη εκδοχή έχει να κάνει με τον ρόλο που αναμένεται να αναλάβουν οι Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου στο κόμμα. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι αλλάζουν οι ισορροπίες και η δυναμική του ΠαΣοΚ. Και αναμένουν πώς θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα ο πολιτικός λόγος σε κρίσιμα νομοσχέδια.

***

Πρόοδος στο Κυπριακό ή «ραντεβού στα τυφλά»;

Με χαμηλές προσδοκίες θα διεξαχθεί αύριο το «άτυπο δείπνο» (όπως ονόμασαν τώρα την τριμερή για το Κυπριακό) μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες. Η κυπριακή κυβέρνηση μετέχει με συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ η αντιπολίτευση στην Κύπρο το χαρακτηρίζει «ραντεβού στα τυφλά με παγίδα την ισότιμη κυριαρχία», αφού στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα από πλευράς των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων.

Το άτυπο δείπνο θα αρχίσει στις 19.00μμ (τοπική ώρα), με τον Πρόεδρο της Κύπρου να θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι με δύο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, (ο κ. Γκουτέρες) έχει αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτό το δείπνο”. Το ερώτημα όμως είναι εάν με το δείπνο αυτό (για το οποίο πολύ προσπάθησε για την διοργάνωσή του τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη) θα δοθεί ή όχι το έναυσμα για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», σημείωσε.

***

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν, λαϊκιστής δεν γίνομαι

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν χθες στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο ερωτών βουλευτής Γιώργος Βλάχος για το θέμα των «κόκκινων» δανείων που απασχολεί πολλούς «γαλάζιους» οι οποίοι γίνονται αποδέκτες έντονων παραπόνων πολιτών. Φάνηκε ότι υπάρχουν δυο «παράλληλοι κόσμοι» και έτσι ερμηνεύονται και οι πρωτοβουλίες που παίρνουν διάφοροι κυβερνητικοί βουλευτές (πρώτα οι «11», μετά οι «8» κ.ο.κ.) με ερωτήσεις προς τους υπουργούς.

Ο κ. Βλάχος που ήταν ένας από τους «11» που σήκωσαν το θέμα αλλά απάντηση δεν έλαβαν από τον κ. Χατζηδάκη (τους είχε απαντήσει εγγράφως μέσω υπηρεσιακού παράγοντα του ΥΠΕΘΟ εξοργίζοντάς τους) και έτσι με επίκαιρη ερώτησή του τον έφερε στην Βουλή για να τοποθετηθεί. Ο υπουργός δεν συμμερίστηκε την θέση του κ. Βλάχου ο οποίος του πρότεινε μια σειρά μέτρων για τράπεζες, και . Κατά τον κ. Χατζηδάκη «παρατηρούμε πολύ μεγαλύτερη επιτάχυνση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μεγαλύτερα “κουρέματα” στις οφειλές με μέσο όρο το -28% για Τράπεζες και Servicers, μικρότερα επιτόκια αποπληρωμής και καλύτερη αντιμετώπιση όσων έχουν πραγματική ανάγκη».

Αντιθέτως, ο κ. Βλάχος του είπε «η πολιτεία έδωσε και το μαχαίρι και το πεπόνι στις τράπεζες και κάνουν ό,τι θέλουν». «Καταλαβαίνω ότι το πεπόνι δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω, αλλά μπορούμε να δώσουμε το μαχαίρι σε κάποιον να κάνει δίκαιη κατανομή. Δεν ζητάμε να χαρίσουμε σπίτι σε κάποιον που δεν ανήκει, ζητάμε δίκαιη κατανομή», σημείωσε, με τον υπουργό να του επισημαίνει ότι «κανένας δεν είναι πιο ευαίσθητος κοινωνικά από τους υπόλοιπους».

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι εάν κινηθεί κανείς αλόγιστα και υιοθετήσει λαϊκίστικες φωνές, δεν την πληρώνουν οι τράπεζες αλλά οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος μάλλον εκνευρίστηκε όταν ο άλλοτε υφυπουργός του τον προέτρεψε να τολμήσει: «Οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν, γιατί τις έσωσε ο ελληνικός λαός», του είπε ο Βλάχος για να λάβει την απάντηση: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, αλλά λαϊκιστής δεν πρόκειται να γίνω, για να γίνω προσωρινά ευχάριστος και αρεστός, να φύγω από βασικές αρχές που είναι η γραμμή της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας που ήταν και οι αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή που και εσάς σας εμπνέει». Και υπογράμμισε πως «όλα τα εξετάζουμε, αλλά η αγορά λειτουργεί, τεστάρουμε και κινούμαστε». «Δεν είπαμε ότι όλα είναι τέλεια αλλά ότι βελτιώνονται», ανέφερε. Και περιμένω να δω αν θα έχει και συνέχεια (από πλευράς βουλευτών…).

***

Το χάος και στους ανεξάρτητους

Δεν είμαι… μάντης, αλλά όλα δείχνουν ότι οι υψηλές προσδοκίες που έτρεφαν κάποιοι στους ανεξάρτητους βουλευτές για συγκρότηση δικής τους Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Χθες η διαγραμμένη από την ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού ανακάλεσε την στήριξή της στο πρόσωπο του προερχόμενου από την Πλεύση Ελευθερίας Μιχάλη Χουρδάκη, για να την εκπροσωπεί στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η κυρία Λινού και άλλοι επτά συνάδελφοί της με έγγραφά τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα του κοινοποιούσαν ότι ορίζουν ως εκπρόσωπό τους τον κ. Χουρδάκη, κίνηση για την οποία, ούτως ή άλλως, υπήρχαν εσωτερικές αντιδράσεις από το «δίδυμο» Σαράκη – Κατσιβαρδά, οι οποίοι είχαν ανοίξει δική τους περπατησιά αλλά τους πρόλαβαν οι άλλοι.

Τώρα με επιστολές τους προς τον κ. Τασούλα αντιδρούν για τον ορισμό του κ. Χουρδάκη στην Διάσκεψη των Προέδρων -με δικαίωμα ψήφου- και ζητούν να «να πράξει τα δέοντα ώστε να ακυρωθεί, άλλως να ανακληθεί η απόφασή σας περί ορισμού του κ. Μιχαήλ Χουρδάκη ως εκπροσώπου των ανεξάρτητων βουλευτών στην Διάσκεψη των Προέδρων, ως μη νόμιμη, και να επαναληφθεί εγκύρως η διαδικασία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Σαράκης.

Πάντως, προς το παρόν, ο κ. Χουρδάκης παραμένει εκπρόσωπος αφού το έχουν ζητήσει επτά συνάδελφοί τους και όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, αν οι ανεξάρτητοι δεν ορίσουν τον κοινό εκπρόσωπό τους ή τον αναπληρωτή του, ορίζεται αυτός τον οποίο πρότειναν οι περισσότεροι από όσους υπέβαλαν ατομική ή κοινή ενυπόγραφη δήλωση. Αν τώρα οι υπόλοιποι που διαφωνούν με τον κ. Χουρδάκη προτείνουν άλλο πρόσωπο και σε περίπτωση ισοψηφίας (7-7 σε σύνολο 14 ανεξάρτητων), τότε θα γίνει κλήρωση για το ποιος τελικά θα οριστεί εκπρόσωπος στην Διάσκεψη.