Η Σελήνη του Οκτωβρίου, γνωστή και ως «φεγγάρι του κυνηγού» θα γεμίσει και θα ολοκληρωθεί σε πανσέληνο στις 17 του Οκτωβρίου 2024.

Η συγκεκριμένη πανσέληνος, είναι και  υπερπανσέληνος, καθώς θα λάμψει ολόκληρη  σε πολύ κοντινή τροχιά με τη Γη. Η επερχόμενη πανσέληνος  – υπερπανσέληνος είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές, που σημειώνονται φέτος αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Η τέταρτη υπερπανσέληνος θα είναι αυτή του Νοεμβρίου.

Τι είναι η υπερπασέληνος

Ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Earth Sky», ο όρος αναφέρεται στις πανσελήνους κατά τις οποίες το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ότι συνήθως (όχι απόσταση μεγαλύτερη του 10% από το κοντινότερο δυνατό σημείο στη Γη).

Φεγγάρι ολόγιομο και φωτεινό

Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Παραδοσιακά η κάθε ονομασία  φεγγαριού εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σεληνιακό μήνα, στον οποίο εμφανίζεται και σε όλες τις φάσεις της σελήνης. Δηλαδή, το όνομά του δεν αφορά μόνο την Πανσέληνο αλλά όλη την πορεία του φεγγαριού.  Κατά συνέπεια τον μήνα Οκτώβριο έχουμε την  «πανσέληνος του κυνηγού» αλλά και το «φεγγάρι του κυνηγού».

Γιατί η Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024 ονομάζεται «πανσέληνος του κυνηγού»

Η πανσέληνος Οκτωβρίου ονομάστηκε «πανσέληνος του κυνηγού» από τους ιθαγενείς της Αμερικής επειδή σηματοδοτούσε την εποχή που  ξεκινούσε το κυνήγι.  Η ίδια σελήνη προμήνυε και την έλευση του χειμώνα.  Οι αγρότες είχαν συλλέξει πριν από ένα μήνα τους καρπούς και είχαν καθαρίσει τα χωράφια τους με τη βοήθεια του φωτός από το «φεγγάρι του καλαμποκιού» και τώρα οι  κυνηγοί μπορούν  εύκολα να δουν τα θηράματά τους.

Σύμφωνα με το National Geographic, τους άλλους μήνες η πανσέληνος ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα. Ωστόσο, αυτό του Οκτωβρίου εμφανίζεται μόλις 30 λεπτά πιο μετά. Ενώ γεμίζει τη Γη με περισσότερο φως κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary, η ονομασία για το «φεγγάρι του κυνηγού» ξεκινά από το 1710.

Ποια είναι τα εναλλακτικά ονόματα για την πανσέληνο Οκτωβρίου 2024

Τα ονόματα του φεγγαριού, και δε της πανσελήνου, σχετίζονται συχνότερα με τις δραστηριότητες που γίνονταν αυτή την εποχή του χρόνου. Κάποιες από τις εναλλακτικές ονομασίας για το «φεγγάρι του κυνηγού» είναι:

  • Το Drying Rice Moon, περιγράφει μέρος της διαδικασίας μετά τη συγκομιδή της προετοιμασίας του ρυζιού για το χειμώνα.
  • Το Falling Leaves Moon είναι ένας όρος Anishinaabe που υπογραμμίζει τη μετάβαση μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου.
  • Το Freezing Moon (Ojibwe) και το Ice Moon (Haida) αναφέρονται στις ολοένα και πιο χαμηλές θερμοκρασίες αυτής της περιόδου.
  • Το Migrating Moon (Cree) αναφέρεται στη στιγμή που τα πουλιά αρχίζουν να πετούν νότια σε θερμότερα κλίματα.