Καιρός – Meteo: Πού και πόσο θα πέσει η θερμοκρασία – Πότε έρχεται κρύο στην Αθήνα

Αναμένεται σφοδρή αλλαγή του καιρού - Βουτιά της θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες - Τι ισχύει για Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Πρόβλεψη Τσατραφύλια για ουκρανικό ψύχος και χιόνια - Το θερμότερο και το ψυχρότερο σενάριο - Δείτε χάρτες του Meteo

Κλείδωσε η αλλαγή του καιρού, με την θερμοκρασία να πέφτει από την Πέμπτη ακόμα και 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ θυελλώδεις βοριάδες και βροχές θα χτυπήσουν την Ελλάδα. Την ίδια ώρα ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει λόγο ακόμη και για χιόνια.

Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Για ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι τις 23/10 κάνει λόγο και το Meteo στην ανάλυση του για την εξέλιξη του καιρού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή 18/10 θα είναι γενικά κατά 4 έως 6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα 7 έως 8 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Το θερμότερο και το ψυχρότερο σενάριο – Δείτε χάρτες

Στην εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 23/10 σε ύψος 1500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου.

Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της εποχής σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες χαμηλότερες συγκριτικά με τις κανονικές για την εποχή.

«Δεν αποκλείω ακόμα και χιόνια» – Η ανάρτηση Τσατραφύλλια

Ακόμα και χιόνια βλέπει ο Γ. Τσατραφύλλιας τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του.

Στη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας, ο οποίος μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα αρχίσει σταδιακά να επηρεάζει και τη χώρα μας, με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο.

Όπως σημειώνει συγκεκριμένα, οι βόρειοι άνεμοι από την Πέμπτη μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας θα πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο ενώ το Σαββατοκύριακο οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα έχουν την ίδια ένταση.

Τι ισχύει για τον καιρό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασία κυρίως το Σαββατοκύριακο, προσθέτει ο κ. Τσατραφύλλιας. Ενδεικτικά πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδος θα ξυπνήσουν με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, ενώ στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα ) το Σαββατοκύριακο όταν πέφτει ο ήλιος το μπουφανάκι θα είναι απαραίτητο!

Σε ό,τι αφορά τις βροχές -ανάλογα βέβαια με τη θέση του χαμηλού -προς το παρόν φαίνονται να είναι περισσότερες στη δυτική Ελλάδα κυρίως το Σαββατοκύριακο.

«Δεν αποκλείω στα πολύ ορεινά της βορείου Ελλάδας το Σαββατοκύριακο να έχουμε πρόσκαιρα και λίγες “πασπάλες” χιονιού!», καταλήγει ο μετεωρολόγος.

Κολυδάς: Κρύο από Πέμπτη, βροχές το Σαββατοκύριακο

Αλλαγή του καιρού από τα μέσα της εβδομάδας βλέπει και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. «Η παρουσία του υποτροπικού αεροχείμαρρου στις ακτές της Αφρικής από τα τα μέσα της εβδομάδος και μετά, θα «κατευθύνει» το ανώτερο χαμηλό της Δυτικής Ευρώπης προς την περιοχή μας και θα αλλάξει η μορφή του Ω-Block. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν βροχές, το ΣΚ κυρίως στη δυτική Ελλάδα» αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Ποιος είναι ο Ωμέγα Εμποδιστής – Πώς κλείνει τον δρόμο στις κακοκαιρίες

Εναν καιρό διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει για Οκτώβριο θα φέρει ο Ωμέγα Εμποδιστής, με την θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, διευκρινίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης .

Οπως σημειώνει «πρόκειται για ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εξαπλώνεται πάνω από μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου σχηματίζοντας το κεφαλαίο γράμμα ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου (πρώτος χάρτης) και που στην ουσία κλείνει το δρόμο στις κακοκαιρίες αναγκάζοντάς τες να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή».

Ο υδράργυρος αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη και πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με το κρύο να κάνει αισθητή την παρουσία του τη νύχτα και το πρωί.

«Το σύστημα κακοκαιρίας που περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο, χρειάζεται αρκετή παρακολούθηση μιας και αν καταφέρει να «νικήσει» τον αντικυκλώνα που του κλείνει τον δρόμο, θα φτάσει στη χώρα μας με μεγάλη ενέργεια και αρκετά εμπλουτισμένο με υδρατμούς» αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.