Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, με θέμα «Βραχονησίδες στο Αιγαίο χωρίς ΑΟΖ & υφαλοκρηπίδα» κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε η τομεάρχισσα εξωτερικών, Ρένα Δούρου.

Όπως καταγγέλλεται σχετικώς «η κυβέρνηση επιλέγει και προτείνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, προωθώντας το ‘γκριζάρισμα’ ορισμένων περιοχών» την ίδια στιγμή που «η Τουρκία συνεχίζει συστηματικά τις προκλήσεις της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι «σύμφωνα με το προτεινόμενο Σχέδιο που αναρτήθηκε για διαβούλευση, προβλέπεται η απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων άνευ υποδομών οικονομικής δραστηριότητας (αρ.5)».

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση είναι γνωστό πως «ανυπαρξία οικονομικής δραστηριότητας σε νησί ή μικρονησίδα συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων του σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», με συνέπεια να απειλούνται με αποδυνάμωση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις περιοχές αυτές.

Γι’ αυτό και ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί αν «θα αναλάβουν την ευθύνη υιοθέτησης της συγκεκριμένης ρύθμισης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας (απώλεια δικαιωμάτων σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) σε νησιά και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου, ενόψει του ενδεχομένου διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο».

Την ερώτηση συνυπέγραψαν οι: Δούρου Ρένα, Ακρίτα Έλενα, Αποστολάκης Ευάγγελος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βέττα Καλλιόπη, Γαβρήλος Γιώργος, Γιαννούλης Χρήστος, Κασιμάτη Νίνα, Κόκκαλης Βασίλης, Κοντοτόλη Μαρίνα, Παπαηλιού Γιώργος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Νοτοπούλου Κατερίνα, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Παναγιωτόπουλος Ανδρέας, Παππάς Πέτρος, Πούλου Γιώτα, Σαρακιώτης Γιάννης, Τσαπανίδου Πόπη και Ψυχογιός Γιώργος.