Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί από τον (εκ νέου) Πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη συνάντηση. Η πρώτη ήταν όταν ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος του κόμματος. Η συνάντηση ωστόσο δεν έγινε ποτέ, αν και υπήρξε ένα αρχικό «ok» από τον κ. Ανδρουλάκη.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν διαρραγεί και λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Η Χαριλάου Τρικούπη μετέδιδε, ανυποχώρητα, ότι ο Πρωθυπουργός φέρει μεγάλη ευθύνη για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠαΣοΚ. Τώρα έρχεται η δεύτερη πρόσκληση, με την ελπίδα ότι ποτέ δεν είναι αργά και ότι αυτή τη φορά, όπως αναφέρουν στον Βηματοδότη κυβερνητικά στελέχη η νέα φάση στην οποία περνά τώρα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ίσως οδηγήσει στην πολυσυζητημένη συνάντηση. Αλλά γιατί ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συναντηθεί και να συζητήσει με τον κ. Ανδρουλάκη;

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, η πρώτη εκδοχή έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ αναδεικνύεται ο κύριος αντιπολιτευτικός πόλος έναντι της κυβέρνησης, ακόμη κι αν τυπικά δεν έχει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δεύτερη εκδοχή είναι μετά τις εκλογές ηγεσίας στο ΠαΣοΚ δημιουργήθηκαν νέα πολιτικά δεδομένα και στο Μαξίμου (και γενικότερα στην κυβέρνηση) αναγνωρίζουν ότι θεσμικά πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Η τρίτη εκδοχή έχει να κάνει με τον ρόλο που αναμένεται να αναλάβουν οι Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου στο κόμμα. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι αλλάζουν οι ισορροπίες και η δυναμική του ΠαΣοΚ. Και αναμένουν πώς θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα ο πολιτικός λόγος σε κρίσιμα νομοσχέδια.

Τι απαντούν συνεργάτες του Ανδρουλάκη

Τι λένε όμως για τη νέα πρόσκληση του Πρωθυπουργού οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη; Ό,τι και την προηγούμενη φορά. Ότι περιμένουν αν πράγματι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συναντήσει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, επίσημο αίτημα. Και θα προτιμούσαν η συνάντηση αυτή να γινόταν στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων που θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και όχι μόνο με τον κ. Ανδρουλάκη.

Στο ΠαΣοΚ δε θέλουν σε καμία περίπτωση να τροφοδοτήσουν σενάρια προσέγγισης η δημιουργίας αδελφικού κλίματος με τη Νέα Δημοκρατία καθώς φιλοδοξούν να αναδειχθούν στον υπ αριθμών ένα αντίπαλό της. Το πιο πιθανό είναι το επόμενο διάστημα αντί για συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη να δούμε βέλη να εξαπολύονται από τη μία πλευρά εναντίον της άλλης.