Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Το συνέδριο, το σενάριο αναβολής και o υποψήφιος Κασσελάκης

Μέσω της εκλογής των συνέδρων και του ελέγχου του σώματος θα κυνηγήσει, σε πρώτη φάση, την ανατροπή του αποκλεισμού του από την προεδρική κούρσα ο Στέφανος Κασσελάκης - Η διάψευση για αναβολή και η μάχη για ν' αποτραπεί η υποψηφιότητά του.

«Δεν μπαίνει καμία συζήτηση από κανένα μέρος». Με αυτή του την απάντηση ο Παυσανίας Παπαγεωργίου διέψευσε κάθε σενάριο νέας αναβολής και μετάθεσης για το νέο έτος του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που, βάσει προγραμματισμού, θα οδηγήσει στις προεδρικές εκλογές.

Εκφράζοντας την επίσημη θέση του κόμματος, ο εκπρόσωπος Τύπου εξήγησε στο Κόκκινο ότι «εξ αρχής μιλάμε για ένα συνέδριο το οποίο γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου» και ότι «δεν βλέπω πουθενά κάτι που να βάζει αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο τη διεξαγωγή του ως προς την ημερομηνία, τον σκοπό και την απαίτηση».

Διευκρίνισε απλώς ο κ. Παπαγεωργίου πως «υπήρξε μία ανάγκη μεταφοράς της ημερομηνίας -ούτε πραγματικής αναβολής ούτε υπεκφυγής στο να γίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρόνο- για ένα λόγο που είχε να κάνει με τον χώρο διεξαγωγής». Εξάλλου για τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητο να προχωρήσουν το συντομότερο οι διαδικασίας «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα άλλο βήμα που είναι η εκλογή προέδρου».

«Αυτή είναι η σειρά και δεν υπάρχει καμία πόρτα να ανοίξει και να βγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα κάτι» διεμήνυσε σχετικώς, προβλέποντας παράλληλα ότι η εσωστρέφεια «100% θα τελειώσει» όταν προκύψει η νέα ηγεσία.

Αν αυτή είναι πιθανό να περάσει εκ νέου στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη, υπό την προϋπόθεση πως ο «εξοστρακισμός» από τη διαδικασία θα αρθεί, δεν αποκλείστηκε φυσικά.

Ο κ. Παπαγεωργίου σχολίασε συνολικά πως οι αποφάσεις των οργάνων «πρέπει να αναλύονται σε αυτό τον χώρο και σε αυτό τον βαθμό που τις παίρνει. Δεν πρέπει να προτρέχουμε στο ποιο είναι το επόμενο και με ποιο τρόπο θα τις ανατρέψουμε. Πρέπει από κάθε διαδικασία να βγάζουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εγγυηθούμε όχι απλά την ενότητα, αλλά την αντιστοίχιση με τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για την κοινωνία».

«Ο κ. Κασσελάκης θα εκλεγεί σύνεδρος»

Το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κυνηγήσει την ανατροπή της ονομαστικής απόρριψης της υποψηφιότητάς του που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββάτου δεν αμφισβητείται.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στο OPEN, χρέωσε στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί άμεσα εφαρμοστέας και αμετάκλητης απόφασης, κατηγορώντας την για παράβαση καθηκόντων, κι επέμεινε πως το συνέδριο «μπορεί ν’ αποφασίσει ό,τι θέλει». «Έχουμε κι άλλες αντικαταστατικές αποφάσεις ν’ ανατρέψουμε» προειδοποίησε σχετικώς.

Πληροφόρησε επίσης ότι «ο κ. Κασσελάκης θα εκλεγεί σύνεδρος» στις κάλπες που θα στηθούν πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου και προέβλεπε ότι μετά την έγκριση της υποψηφιότητάς του από το σώμα του ανώτατου οργάνου «θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή».

Η βουλεύτρια Πέλλας, και εκπρόσωπός του στα καθοδηγητικά όργανα, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αναβολής του συνεδρίου, υποστηρίζοντας «θα συνιστά καινούργια εκτροπή και θα την καταγγείλουμε».

«Τη στιγμή που αυτοί προσπαθούν να βάλουν σιγαστήρα στη φωνή των μελών, εγώ βάζω μεγάφωνο. Θα ξεμπροστιαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη απορώντας «πού σταματά η κατηφόρα των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, πού σταματάνε αυτές οι μηχανορραφίες».

«Δεν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ αυτό το πράγμα αν…»

Από την άλλη εξυπακούεται ότι συνεχίζεται η οργάνωση της ομάδας των 87 (και όχι μόνο) για την αποτροπή μιας αντίπαλης επικράτησης στην ανάδειξη των συνέδρων έτσι ώστε να «επικαιροποιηθεί» η ισχύς που έχουν αποκτήσει.

Ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης, που έχει ήδη στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα Φάμελλου, δεν απέκλεισε μιλώντας στο MEGA την απόπειρα του Στέφανου Κασσελάκη να διεκδικήσει μέσα του συνεδρίου την άρση του αποκλεισμού του.

Βέβαια σημείωσε πως «το ερώτημα είναι αν πρέπει να είναι υποψήφιος» και συμπλήρωσε ότι «μπορεί και να συμβεί, αν μόνος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ισορροπία αριθμητική που θα ανατρέπει τους κανόνες που ίσχυαν για όλους».

Σε περίπτωση που προκύψει μια τέτοια συνθήκη «δεν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ αυτό το πράγμα», όπως ισχυρίστηκε καταθέτοντας την άποψη πως αν ο πρώην πρόεδρος «ήθελε να κατέβει σ’ έναν καθαρό εκλογικό αγώνα, δεν θα έκανε οτιδήποτε που περνά από το χέρι του για να μην του επιτραπεί». Αντιθέτως «επέλεξε τη σύγκρουση και τον διχασμό» με αποτέλεσμα να «ζούμε τα επεισόδια μιας δραματοποιημένης και κακά σκηνοθετημένης σαπουνόπερας».

Από τη δική του πλευρά, ο εκ των διεκδικητών της αρχηγίας, Νικόλας Φαραντούρης, εξέφρασε μέσα από συνέντευξή του (Real News) την προτίμηση να «Πάμε κάλπη και να αναμετρηθούμε με πολιτικούς όρους». Άρα κι ο ίδιος δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε σκέψη χρονικής μετατόπισης των εξελίξεων. Είτε απέναντί του έχει τον Στέφανο Κασσελάκη είτε όχι.

«Το ζήτημα είναι στα χέρια των συλλογικών αποφάσεων των αιρετών οργάνων του κόμματος» υπογράμμισε με νόημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η τελευταία ευκαιρία, πολύ δύσκολα τα πράγματα»

Ο βουλευτή Βασίλης Κόκκαλης προτίμησε να τηρήσει αποστάσεις από τα δύο στρατόπεδα του εμφυλίου, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «το πράγμα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο» Γι’ αυτό και «οι πρωταγωνιστές της κρίσης πρέπει ν’ απολογηθούν στον κόσμο».

«Δεν ήξερα και δεν ξέρω αν θα ψηφίσω τον Στέφανο Κασσελάκη» ενημέρωσε, διαφωνώντας πάντως με τον αποκλεισμό. «Δεν ήταν σωστός, δεν υπάρχει ένα λογικό επιχείρημα» εξήγησε.

«Από τους ‘κομματάρχες’ βγαίνει ότι θα γίνει» απάντησε για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος μέχρι το συνέδριο, περιγράφοντας τη διαδικασία ως την τελευταία ευκαιρία να γίνει, αν και δεν είμαι αισιόδοξος, ένα συνέδριο πολιτισμένο, να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλα τα πολιτικά σχέδια κι αναλόγως ο κόσμος ν’ αποφασίσει ποιος μπορεί ν’ ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Αν θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ 6%, μπορεί να το κάνουν πολλοί» συμπέρανε ακόμη.

«Το απεύχομαι, αλλά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» επεσήμανε προτρέποντας τον καθέναν εντός κόμματος ν’ αναλάβει τις ευθύνες του. «Η κορωνίδα της δημοκρατίας είναι οι εκλογές. Και στις εκλογές πάντα θα υπάρχουν δυσαρεστημένοι. Είναι φάουλ το όλο θέμα. Κι ο Κασσελάκης έκανε λάθη. Ήμουν από τους πρώτους μετά τις Ευρωεκλογές που είπα ότι η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει για τον οποιονδήποτε. Τσακώνονται για τα αξιώματα και τις καρέκλες. Δεν υπάρχει πολιτικό επίδικο. Δεν υπάρχουν σκέψεις αποχώρησης, απλά ο προβληματισμός είναι έντονος. Πρέπει το κόμμα να έρθει κοντά στην κοινωνία. Και δεν μπορεί να έρθει κοντά με ιδεολογήματα πριν από 15-20 χρόνια. Το κόμμα πρέπει να πάει ρεαλιστικά» σχολίασε.

Τέλος, ο Θανάσης Οικονόμου, από τα μέλη της ΚΕ που απείχαν το Σάββατο για να μην προκύψει απαρτία, κατέστησε σαφές ότι «θα προκαλέσουμε τις διαδικασίες να γίνουν με δημοκρατικό τρόπο, θα επιμείνουμε σε όποιο χρονοδιάγραμμα βάλουν»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.