«ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ»: Αυτή την Κυριακή με το «ΒΗΜΑ» ο πρώτος τόμος

Ένα ξεχωριστό λεξικό προσφέρει το ΒΗΜΑ αυτήν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στους αναγνώστες. «ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» του Ευάγγελου Παπαζαχαρίου (τόμος Α’).

Σύμφωνα με τον συγγραφέα το λεξικό «είναι καρπός τριαντάχρονης έρευνας, γνώσης και πείρας πάνω στην άγραφη γλώσσα της οικειότητας που μιλάει η νεολαία του χτες και του σήμερα».

«ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» διαφέρει κατά πολύ από τα συνηθισμένα λεξικά, γιατί εντάσσει αλφαβητικά εκφράσεις και όχι λέξεις και δίνει γι’ αυτές πληροφορίες για την καταγωγή τους και για το πώς φτιάχτηκε η σημασία τους.

Έτσι φωτίζεται ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η γλώσσα στην άμεση επικοινωνία των ανθρώπων και στη μετάδοση πολύπλοκων μεταφορικών εννοιών με τα πιο λιτά και απλά γλωσσικά μέσα, σύμφωνα με πανάρχαιες συνταγές του Πλάτωνα, του Επίκτητου, του Αριστοτέλη.

Ο πλούτος της γλώσσας που χρησιμοποιούν καθημερινά οι άνθρωποι για να επικοινωνούν πιο άμεσα και γρήγορα συνεχώς ανανεώνεται. Η εξέχουσα θέση της γλώσσας στη διαμόρφωση των κοινωνικών δομών και των ρευμάτων καθορίζει και τη δυναμική της.

«ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» επιχειρεί μια καταγραφή όλων των εκφράσεων και των λέξεων που δείχνουν τη ζωντάνια της γλώσσας.

Το εξώφυλλο του ξεχωριστού λεξικού είναι φιλοτεχνημένο από την σκιτσογράφο του ΒΗΜΑΤΟΣ και των ΝΕΩΝ, Έφη Ξένου.

«ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ» αυτή την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με το ΒΗΜΑ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.