Renaud Tixier: H ισχύς εν τη ενώσει

Μία νέα ανεξάρτητη μάρκα ρολογιών γεννήθηκε από τη συνάντηση του κορυφαίου ωρολογοποιού Dominique Renaud και του πολλά υποσχόμενου νέου ταλέντου Julien Tixier. Το πρώτο τους ρολόι ήδη αλλάζει τα δεδομένα.

Ο Dominique Renaud ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τη Renaud & Papi, την πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών, την οποία ίδρυσε το 1986 μαζί με τον φίλο του Giulio Papi. Από τα εργαστήρια της Renaud & Papi γεννήθηκε πλήθος πρωτοποριακών δημιουργών που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της ωρολογοποιίας και συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη και στο υψηλό κύρος κορυφαίων οίκων όπως οι IWC, Lange & Söhne, Jaeger-LeCoultre, Audemars Piguet και Richard Mille. Εκεί κοντά στην αλλαγή της χιλιετίας, όταν ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Audemars Piguet, η Renaud & Papi έγινε το εφαλτήριο για πολλούς ταλαντούχους ωρολογοποιούς που έκτοτε αποτελούν σημαντικούς «παίκτες» στον τομέα της ανεξάρτητης δημιουργικής ωρολογοποιίας: όπως ο Robert Greubel και ο Stephen Forsey (της Greubel Forsey), ο Andreas Strehler οι αδελφοί Grönefeld (που έχουν ιδρύσει ομώνυμες μάρκες) κ.ά. Μετά την εξαγορά της Renaud & Papi από την Audemars Piguet το 2000, ο Dominique Renaud ακολούθησε το δρόμο της ανεξαρτησίας και μετακόμισε στη νότια Γαλλία. Επέστρεψε στην Ελβετία σχεδόν δώδεκα χρόνια αργότερα και τότε γνωρίστηκε με έναν ταλαντούχο νεαρό ωρολογοποιό που του έκανε μεγάλη εντύπωση: τον Julien Tixier.

Ο παλιός και ο νέος

Η χημεία ανάμεσά τους ήταν από την αρχή μοναδική. Όταν δημιουργούν παρέα, αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλεπιδρούν όπως τα εξαρτήματα σε ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Ο Renaud οπτικοποιεί τα πάντα στο μυαλό του, τα αποτυπώνει βιαστικά σε δύο τρία σχέδια στο χαρτί και κατασκευάζει πρωτότυπα δείγματα από plexiglass για να αποδείξει ότι η ιδέα του μπορεί να υλοποιηθεί. Ο Tixier καταρτίζει με μεθοδικό τρόπο πλάνα κατασκευής και ρίχνεται στη δουλειά με τα μηχανήματά του, κόβοντας, κατασκευάζοντας και συναρμολογώντας. Το 2020 και ξανά το 2023 δημιούργησαν από κοινού δύο εξαιρετικά, μοναδικά στο είδος τους ρολόγια: το Tempus Fugit –ένα εξαιρετικά σπάνιου είδους διηνεκές ημερολόγιο που δεν χρειάζεται ρύθμιση ακόμη και για 10 χιλιάδες χρόνια– και μία πιο απλουστευμένη εκδοχή του, το Secular Perpetual Calendar για την Furlan Marri με αφορμή τη φιλανθρωπική δημοπρασία Only Watch. Ο σπόρος είχε φυτευτεί για τα καλά.

Η γέννηση μιας μάρκας που θα έφερε τα ονόματά τους ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Έτσι, το 2023, οι Dominique Renaud και Julien Tixier επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ιδρύοντας τη Renaud Tixier. Ο στόχος της ήταν ξεκάθαρος: να επανεξετάσει τις βασικές αρχές των μηχανικών ρολογιών και να δοκιμάσει τα όρια της μικρομηχανικής, που αν και για αιώνες ήταν ένας τομέας υψηλής τεχνολογίας, δεν εξελίχθηκε αρκετά λόγω της εκβιομηχάνισης της ωρολογοποιίας.

Το όραμα των δύο δημιουργών; Να χαράξουν νέους δρόμους αμφισβητώντας κοινές πρακτικές, θεωρίες και δεδομένα και δημιουργώντας καινοτόμα, πρακτικά ρολόγια, εξαιρετικής κατασκευής, τα οποία εισάγουν νέες εκδοχές των βασικών συστατικών ενός μηχανικού ρολογιού: σύστημα διαφυγής, σύστημα ρύθμισης, αυτόματο κούρδισμα, ισοχρονισμός και ενέργεια.

Εν αρχή, η Δευτέρα

Το πλάνο τους είναι να κινηθούν σε επτά στάδια, επτά κεφάλαια, επτά βασικά θέματα. Κάθε στάδιο θα κορυφώνεται με μία πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη σε μία εφεύρεση. Αυτές οι εφευρέσεις θα εστιάζουν στη βελτίωση ή τον εξευγενισμό υπαρχόντων μηχανισμών, θέτοντας νέα δεδομένα για το μέλλον. Αυτό το ταξίδι στον κόσμο της μικρομηχανικής συμβολίζεται από τις επτά ημέρες της εβδομάδας και ξεκινά βεβαίως από τη… Δευτέρα. Το πρώτο κεφάλαιο λοιπόν στο ταξίδι της Renaud Tixier, το πρώτο της ρολόι, ονομάζεται Monday και καταπιάνεται με την πιο ευαίσθητη πτυχή των μηχανικών ρολογιών, την παραγωγή ενέργειας, επανεξετάζοντας ένα κλασικό στοιχείο της υψηλής ωρολογοποιίας: τον μικρο-ρότορα.

O μηχανισμός RVI2023 στο μοντέλο Monday έχει 315 μέρη και το βαρέλι του είναι από μωβ σμάλτο, το χρώμα που στα έργα του ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι συμβολίζει τη Δευτέρα.

Το πλεονέκτημα του μικρο-ρότορα είναι ότι μπορεί να ενσωματωθεί στον μηχανισμό επιτρέποντας να τον θαυμάζει κανείς ανεμπόδιστα. Το μειονέκτημα είναι ότι η επιτάχυνσή του διακόπτεται πιο εύκολα συγκριτικά με τους κανονικούς ρότορες. Πώς κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρόβλημα; Τοποθετώντας στην καρδιά του μικρο-ρότορα έναν «χορευτή», έναν επικουρικό μηχανισμό που βελτιώνει σημαντικά την απόδοσή του.

Από το στρογγυλό άνοιγμα στα αριστερά του καντράν διακρίνεται ο μικρο-ρότορας με τον «χορευτή» του.

Το Monday έχει κάσα διαμέτρου 40.8 mm από ροζ ή λευκό χρυσό, και τιμή του είναι 83.300 ευρώ. Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε αυτή τη μάρκα στο μέλλον. Σίγουρα μας περιμένουν θαυμάσια πράγματα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.