Η Μελάνια Τραμπ είναι όλα όσα μισεί ο σύζυγός της. Ή τέλος πάντων έχει δύο ιδιότητες που είθισται να κάνουν τον πρώην και υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ… Τούρκο. Είναι γυναίκα και στα ακόμα χειρότερα νέα είναι μετανάστρια.

Αν λάβει κανείς υπόψη τα συχνά μισογυνιστικά κηρύγματα του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τη γνώμη του για τους μετανάστες, μόνο ως θαύμα μπορεί να εκλάβει το γεγονός ότι στις 21 του ερχόμενου Ιανουάριου το πρώην (και ίσως επόμενο) πρώτο ζευγάρι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα γιορτάσει την 20η επέτειο των γάμων του. Μάλιστα, στην περίπτωση που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων επικρατήσει στις εκλογές, μία μόλις ημέρα νωρίτερα, την 20η Ιανουαρίου, ο 78χρονος Τραμπ θα έχει λάβει δόξη και τιμή το χρίσμα του 47ου προέδρου των ΗΠΑ – με τη Μελάνια διακριτικά παρούσα ενάμιση βήμα πίσω του στην τελετή της ορκωμοσίας, βουβή και ανέκφραστη κατά την προσφιλή συνήθειά της, να ενσαρκώνει το τέλειο φωτογενές άλλοθι αλλά και το ιδανικό θέαμα για τα media και τα κοινωνικά δίκτυα.

Άλλωστε δεν πάνε και αιώνες από την περίοδο που το Χ είχε γεμίσει από το #FreeMelania, βασισμένο σε αυθαίρετες εικασίες αναφορικά με την ελεύθερη-πολιορκημένη τότε Πρώτη Κυρία.

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή και κυρίως πώς θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι των επτά χιλιοτραγουδισμένων πια swing states (βλ. Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν) στις 5 Νοεμβρίου, η 54χρονη πρώην Πρώτη Κυρία φρόντισε ήδη για την υστεροφημία της, κυκλοφορώντας λίγες ημέρες πριν από τις από κάθε άποψη κρίσιμες εκλογές την αυτοβιογραφία της.

Η 52χρονη Μελάνια θυμάται στο βιβλίο της τη γνωριμία της με τον Τραμπ το 1998 αλλά όχι το γεγονός ότι εκείνος ήταν ακόμα παντρεμένος

Αυτονόητα θα σκεφτόταν κανείς πως η απόφασή της είχε να κάνει με κάτι περισσότερο από ένα νεύμα υποστήριξης στον αγαπημένο της σύζυγο – ποιος άλλωστε μπορεί να αντέξει στο σπίτι τη γκρίνια ενός ανθρώπου που καταφανώς δεν ξέρει να χάνει;

Επιλεκτική μνήμη

Όμως η Μελάνια Τραμπ, παρότι φρόντισε στις 200 σελίδες του βιβλίου της να υπάρχουν έπαινοι και διθύραμβοι για το προεδρικό μεγαλείο του συζύγου της – θυμάται για παράδειγμα τη νύχτα των εκλογών του 2016, όταν στα μάτια της ο άνδρας με τον οποίο μοιράζονταν για δεκαετίες την ίδια κλίνη αναδεικνυόταν με τη σύμφωνη γνώμη του αμερικανικού λαού στον ηγέτη που θα ένωνε την Αμερική και θα νοηματοδοτούσε από την αρχή την αμερικανοσύνη-, στην πραγματικότητα δημιούργησε ένα βιβλίο στο οποίο χώρεσαν μόνο όσα την αφορούν στ’ αλήθεια.

Δηλαδή ο γιος της Μπάρον, τα ιδανικά, βγαλμένα από σκηνή της παιδικής σειράς «Μικρό μου Πόνι», όπως τα παρουσιάζει, παιδικά χρόνια της στη Σλοβενία, η καριέρα της στο μόντελινγκ και βέβαια ο επίμονος, φιλόδοξος και στοχοπροσηλωμένος χαρακτήρας της, εκείνος που λειτούργησε ως άρμα και την οδήγησε μέχρι τη θέση της οικοδέσποινας του πρώτου νοικοκυριού των ΗΠΑ – χωρίς βέβαια χειροπιαστό ή αξιομνημόνευτο έργο, αν εξαιρέσει κανείς τις επιλογές της για το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του Λευκού Οίκου οι οποίες έθρεψαν στρατιές από τρολ και γέννησαν όλων των λογιών τις συνεκδοχές. Ποιος άραγε είδε τα φαιοκόκκινα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τα οποία πάκτωσε κάθε σπιθαμή του Λευκού Οίκου το 2018 και κατάφερε να τα ξε-δεί;

Η αυτοβιογραφία της κυρίας Τραμπ κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις με την ακριβότερη να κοστίζει 250 δολάρια

Τα απομνημονεύματα της πιο σιωπηλής Πρώτης Κυρίας στην ιστορία των ΗΠΑ πωλούνται από το προσωπικό online κατάστημα της ίδιας, όπου μεταξύ άλλων μπορεί κανείς να αγοράσει συλλεκτικά πορτραίτα της, κοσμήματα με την υπογραφή της, ακόμα και χριστουγεννιάτικα στολίδια δια χειρός Μελάνια και είναι διαθέσιμα σε τρεις εκδόσεις: την απλή (40 δολάρια), την υπογεγραμμένη (150 δολάρια) και τη συλλεκτική –για τους μύστες του υπαρκτού τραμπισμού- προς 250 δολάρια.

Όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος να τα αγοράσει κανείς, αφού η πιο σκανδαλιστική καταγραφή της Μελάνια Τραμπ έχει ήδη διανεμηθεί ως «τυράκι» στον παγκόσμιο Τύπο – ο λόγος για την άποψη που εκφράζει σχετικά με την αυτοδιάθεση των γυναικών και τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα, η οποία εμμέσως πλην σαφώς εναντιώνεται στην αρτηριοσκληρωτική πολιτική του συζύγου της. Κατά τα άλλα οποιοσδήποτε άνθρωπος με ψήγματα φαντασίας, στοιχειώδη γραμματική και συντακτικό κι ένα πληκτρολόγιο εύκαιρο θα μπορούσε να καταγράψει αυτό που η σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ περιγράφει στον πρόλογο του βιβλίου της ως την πολύ προσωπική προσπάθειά της να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Το πώς κατάφερε να αυτοπαγιδευτεί στη λούμπα του «σκέφτομαι και γράφω», ένας θεός – ή έστω ένας Ντόναλντ Τραμπ- το ξέρει.

Πάντως το αναγνωστικό κοινό οφείλει να της αναγνωρίσει πως επέδειξε αντανακλαστικά και πρόλαβε να περιλάβει στις σελίδες του βιβλίου της μια μνεία για την απόπειρα δολοφονίας του συζύγου της τον περασμένο Ιούλιο στην Πενσιλβάνια, την οποία η ίδια παρακολούθησε καρέ καρέ από την οθόνη της τηλεόρασής της. Το ίδιο φιλότιμη είναι και η προσπάθειά της να δώσει μια μυρωδιά μυθιστορήματος στην αυτοβιογραφία της, πιάνοντας το μίτο της αφήγησης από τις σκέψεις της στο αεροπλάνο που τη μετέφερε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το μακρινό φθινόπωρο του 1996.

Από το Sports Illustrated στον Λευκό Οίκο

Τι θα μάθει λοιπόν κανείς φυλλομετρώντας τις ανέκδοτες, όπως διαφημίζονται, ιστορίες της πρώην Πρώτης Κυρίας; Ότι το βράδυ των προεδρικών εκλογών του 2016 η κυρία Τραμπ είχε έναν σαπουνοπερικής κοπής διάλογο με τον σύζυγό της. «Συγχαρητήρια, τι σπουδαίο κατόρθωμα! Είσαι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», του είπε, για να λάβει την απάντηση «Κι εσύ η Πρώτη Κυρία». Ότι η ζωή της στην πόλη Σέβνικα της Σλοβενίας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ήταν ξέγνοιαστη και ανέφελη, αφού ο έμπορος αυτοκινήτων πατέρας και η μοδίστρα μητέρα της έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους ώστε εκείνη και η μεγαλύτερη αδελφή της Ινές Κνάους να μεγαλώνουν στα πούπουλα – χήνας ή πάπιας δε διευκρινίζεται.

Το εξώφυλλο προπομπός του γάμου της Μελάνια Τραμπ με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2005 στην αμερικανική Vogue

Ότι ο δρόμος της στην ανωτάτη μοντελική, την οποία υπηρέτησε σε πασαρέλες του Μιλάνου και του Παρισιού και αργότερα στις σελίδες του περιοδικού Sports Illustrated δεν ήταν πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Ότι από την πρώτη στιγμή που συνάντησε τον Ντόναλντ Τραμπ το 1998 – εκείνη ήταν 28 ετών, εκείνος είχε πατήσει τα 52- την καθήλωσε η γοητεία του, η αυτοπεποίθησή του, ο στιβαρός χαρακτήρας του και η μαγνητική του ενέργεια. Εννοείται πως δεν έχει λέξη όχι να γράψει αλλά ούτε να ψελλίσει για το γεγονός πως ο έκτοτε σύντροφος της ζωής της ήταν την περίοδο εκείνη ακόμα παντρεμένος με την ηθοποιό και μοντέλο Μάρλα Μέιπλς, με την οποία στα έξι χρόνια του έγγαμου βίου τους απέκτησαν μία κόρη, την Τίφανι – βαφτισμένη από τον εμβληματικό οίκο κοσμημάτων- Τραμπ.

Η Μελάνια Τραμπ πιάνει το νήμα της αφήγησης από την προσγείωσή της στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 1996

Στα απομνημονεύματά της η κυρία Τραμπ δεν ασχολείται με ό,τι θα μπορούσε να τη στενοχωρήσει και να την πικράνει και δε χαραμίζει λέξεις για οτιδήποτε θα μπορούσε να της χαλάσει το τέλειο αφήγημα που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό της – ναι, ούτε κουβέντα για την Στόρμι Ντάνιελς. Γι’ αυτό ακόμα και όταν αναφέρεται στις πιο σκοτεινές στιγμές του συζύγου της, όπως στην έφοδο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην περίφημη έπαυλή του στο Μαΐαμι με σκοπό τον εντοπισμό απόρρητων εγγράφων που δεν είχαν δουλειά εκτός Λευκού Οίκου, η Μελάνια Τραμπ δεν καταδέχεται να ασχοληθεί με την ταμπακέρα – ήτοι τα χιλιάδες έγγραφα που κατασχέθηκαν. Αντιθέτως, μιλά με αοριστολογίες για το πόσο επώδυνες μπορεί να είναι τέτοιες έρευνες για την ευημερία και την ισορροπία μιας αγίας οικογένειας, σαν τη δική της δηλαδή.

Το τζάκετ της οργής

Το ίδιο γενικόλογη είναι και όταν υπερασπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα faux pas της καριέρας της ως Πρώτης Κυρίας. Ο λόγος για το περίφημο τζάκετ των 39 δολαρίων με την επιγραφή «I really don’t care, do you?», με το οποίο επέλεξε τον Ιούνιο του 2018 να επισκεφτεί νοσοκομειακή δομή όπου φιλοξενούνταν ανήλικα παιδιά μεταναστών, τα οποία είχαν χωριστεί από τους γονείς τους εξαιτίας του δόγματος μηδενικής ανοχής της διακυβέρνησης Τραμπ. Όπως γράφει τώρα η Μελάνια δεν επρόκειτο για απρονοησία ή ενδυματολογικό ατόπημα αλλά για μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει προκειμένου να καυτηριάσει το επιδερμικό ενδιαφέρον του Τύπου για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί – ή για να το θέσουμε ακριβέστερα είχε φροντίσει να διαμορφώσει ο σύζυγός της με τις πολιτικές του.

Η αυτοβιογραφία της πρώην Πρώτης Κυρίας πλάι στη βιογραφία της υποψήφιας Προέδρου των Δημοκρατικών

Η πρώην Πρώτη Κυρία λέει πως έβαλε στο χαρτί την ζωή της όλη – εντάξει, παρέλειψε οποιαδήποτε μνεία σε θρυλικές στιγμές του βίου και της πολιτείας της, όπως την αλήστου μνήμης φωτογράφισή της σε προχωρημένη εγκυμοσύνη με εκτυφλωτικό χρυσό μπικίνι και ψηλοτάκουνες γόβες στη σκάλα ενός ιδιωτικού τζετ για την αμερικανική Vogue- με μόνο σκοπό να λύσει τη μεγάλη παρεξήγηση που υπάρχει γύρω από το πρόσωπό της. Οι αναγνώστες της, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν το εγχειρίδιο ζωής της σε τέσσερις εβδομάδες από τώρα, θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι. Στο μεσοδιάστημα βεβαίως οι τιμητές και οι πολέμιοί της έχουν ήδη καταλήξει πως μάλλον η άλλοτε βουβή πρώην Πρώτη Κυρία ίσως πέτυχε το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που επιδίωκε. Συμβαίνει.