Τα άτομα που προτιμούν τα γλυκά μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν εγκεφαλικό, διαβήτη και κατάθλιψη σύμφωνα με νέα έρευνα από το University of Surrey.

Στα πλαίσια της μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine, οι ερευνητές έλαβαν ανώνυμες πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές προτιμήσεις 180.000 εθελοντών από την UK Biobank και αξιοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να τις ομαδοποιήσουν σε τρία γενικά προφίλ:

  • Άτομα που πρόσεχαν την υγεία τους: Προτιμούσαν τα φρούτα και τα λαχανικά από τα ζωικά και γλυκά τρόφιμα.
  • Άτομα που απολάμβαναν μεγάλη ποικιλία τροφίμων: Τους άρεσαν τα περισσότερα τρόφιμα, όπως κρέατα, ψάρια και ορισμένα λαχανικά, καθώς και γλυκά και επιδόρπια.
  • Λάτρεις του γλυκού: Προτιμούσαν γλυκές τροφές και ροφήματα με ζάχαρη και ενδιαφέρονταν λιγότερο για υγιεινές επιλογές, όπως λαχανικά και φρούτα.

Στην συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών εξέτασε τα δεδομένα της UK Biobank σε δείγματα αίματος, όπου είχαν μετρηθεί 2.923 πρωτεΐνες και 168 μεταβολίτες για να δουν πώς άλλαξαν αυτά τα επίπεδα σε κάθε ομάδα, σύμφωνα με το vita.gr.

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για το σώμα και συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες του, από την καταπολέμηση των λοιμώξεων μέχρι τις μυϊκές συσπάσεις και τη σκέψη. Οι μεταβολίτες από την άλλη, είναι μικρά μόρια, εξηγούν οι ερευνητές, που παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης και άλλων χημικών διεργασιών στο σώμα και μπορούν να μας πουν πολλά για το πόσο καλά λειτουργεί το σώμα.

Συγκρίνοντας αυτές τις πρωτεΐνες και τους μεταβολίτες, οι ερευνητές μπορούσαν να έχουν μια σαφέστερη εικόνα των βιολογικών διαφορών μεταξύ των τριών ομάδων.

Οι διατροφικές προτιμήσεις συνδέονται άμεσα με την υγεία

«Τα τρόφιμα που σας αρέσουν ή δεν σας αρέσουν φαίνεται να συνδέονται άμεσα με την υγεία σας. Εάν τα αγαπημένα σας φαγητά είναι τα κέικ, τα γλυκά και τα ζαχαρούχα ροφήματα, τότε τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία σας.

Βρήκαμε ότι η ομάδα των ατόμων που προτιμούσε τα γλυκά είχε 31% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη. Βρήκαμε επίσης ότι είχε υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες» αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Health and Biomedical Informatics από το University of Surrey, Δρ Nophar Geifman.

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό, διαβήτη και κατάθλιψη;

«Παρατηρήσαμε ότι στην ομάδα των ανθρώπων που προτιμούσαν τα γλυκά, υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα αντιδραστικής πρωτεΐνης C, η οποία είναι δείκτης φλεγμονής. Τα δείγματα αίματος έδειξαν επίσης υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και μη υγιή επίπεδα λιπιδίων, παράγοντας που αποτελεί ένα ισχυρό προειδοποιητικό σημάδι για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις» συμπληρώνει η ίδια.

Αντίθετα, τα άτομα που πρόσεχαν την υγεία τους, εμφάνισαν υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και φάνηκαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνιες νεφρικές παθήσεις και εγκεφαλικό, ενώ η ομάδα που απολάμβανε μεγάλη ποικιλία τροφίμων φάνηκε να έχει μέτριους κινδύνους.