Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσίασαν το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που έρχονται.

Πέρα από το κομμάτι των φιλοδωρημάτων, ο Υπουργός ανακοίνωσε αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και στο μοντέλο λειτουργίας της ΑΑΔΕ.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν με τον ένα με τον άλλο τρόπο όλους ή πάντως μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο φορολογικό νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με άλλα λόγια, τις δώδεκα αυξήσεις αποδοχών και τις δώδεκα μειώσεις φόρων για τις οποίες σας έχουμε μιλήσει. Θα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο αυτό τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, τα οποία επίσης έχουν παρουσιαστεί, αλλά θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Και αυτές οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές για τις οποίες θα σας μιλήσουμε ευθύς αμέσως, ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς το φιλοδώρημα.

Όπως ξέρετε, υπήρχε νομοθεσία αρκετών δεκαετιών. Μάλιστα, με βάση την οποία το φιλοδώρημα θεωρείτο εισόδημα και φορολογητέο μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση ακούγοντας αμέσως τις απόψεις που εκφράστηκαν από όλους τους ενδιαφερόμενους, έρχεται και νομοθετεί με μια ρύθμιση που έχει και άλλες επιμέρους παραμέτρους, όπως παρουσιάζει στη συνέχεια ο κ. Δήμας, αλλά ως βασικό της πυρήνα έχει ότι εισάγεται ένα αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος στις παρατάσεις, ορίζεται έκπτωση, έρχονται «καμπάνες»

Στο κομμάτι των φορολογικών δηλώσεων επισημάνθηκε ότι θα υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου. Μάλιστα, ξεκαθαρίστηκε πως από εδώ και πέρα αυτό το διάστημα θα είναι το οριστικό και δε θα υπάρχουν παρατάσεις όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Από εκεί και πέρα θεσπίστηκε και κλιμακωτή έκπτωση. Αυτή θα φτάνει το 4% αν η δήλωση υποβληθεί τρεις μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί. Το συγκεκριμένο ποσοστό θα πέφτει στο 3% αν η διαδικασία γίνει δύο μήνες πριν την λήξη προθεσμίας και 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποδυναμωθεί η διαδικασία των 8 δόσεων.

Την ίδια ώρα ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι θα υπάρχει πρόστιμο έως 2.500 ευρώ σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που καθυστερούν την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών ή στέλνουν ανακριβείς βεβαιώσεις.

Πέφτει η αυλαία στο τέλος επιτηδεύματος

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Μετά από αυτή τη ρύθμιση ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το 25 και μετά.

Αλλαγές και στην ΑΑΔΕ

Με ένα νέο μοντέλο διοίκησης θα λειτουργεί πλέον η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έγιναν θα έχουμε ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή που θα υπάρχει σε σχέση με σήμερα είναι ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για δεύτερη ανανέωση του διοικητή της ΑΑΔΕ με κρίση από το συμβούλιο διοίκησης. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα.