Διάσκεψη στην Τουρκία για την Παλαιστίνη με πολλά ερωτηματικά

«Διάσκεψη για το Μέλλον της Παλαιστίνης» διοργανώνει ο Ερντογάν στην Άγκυρα, απόντων όμως ακόμη και θεσμικών Παλαιστινίων.

Να διασκέπτεσαι για τον μέλλον της Παλαιστίνης, όντας λάβρος υποστηρικτής της, χωρίς τη συμμετοχή Παλαιστινίων! Στις 10:46, εχθές (14/10) το πρωί, στην ομάδα της τουρκικής προεδρίας για τον διεθνή Τύπο στο WhatsApp, εμφανίστηκε μια πρόσκληση για τη «Διάσκεψη για το Μέλλον της Παλαιστίνης», που θα πραγματοποιούνταν, με τη συμμετοχή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις μια ημέρα μετά, ήτοι σήμερα, στο αρχηγείο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα. Καθιστώντας εμμέσως σαφές ότι στη διοργάνωση, που θα ξεκινούσε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση-πρόσκληση, ο διεθνής Τύπος δεν ήταν πραγματικά… προσκεκλημένος. Ποιος ο λόγος της διοργάνωσής της; «Προπαγάνδα», είναι η λακωνική απάντηση που έδωσε στο ΒΗΜΑ ο τούρκος αναλυτής Μουράτ Γετκίν.

«Τι σχέση έχουν η Σλοβενία ​​ή η Πορτογαλία; Δεν πρόκειται για διπλωματική συγκέντρωση, είναι ένα ακαδημαϊκό συνέδριο που δεν θα έχει την παραμικρή επίδραση στο Μεσανατολικό», είπε στο ΒΗΜΑ ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και σκιώδης ΥΠΕΞ, Ιλχάν Ουζγκέλ, τονίζοντας ότι πραγματοποιείται ερήμην των άμεσα εμπλεκομένων καθώς απουσιάζουν θεσμικοί από την Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο – συμμετέχει μόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Aϊμάν Αλ Σαφαντί. Μοναδική συμμετοχή από την Παλαιστίνη είναι του πρόεδρου της Βουλής, Ραουχί Φατούχ.

Σε μια διοργάνωση που μονοπωλείται από υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν και μέλη του AKP, σαν τη «μύγα μέσα στο γάλα» μετέχουν, από την Ευρώπη, ο πορτογάλος πρώην υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπρούνο Μασάες και ο σλοβένος βουλευτής Μίροσλαβ Γκρεγκόροβιτς.

Η πρώτη συνεδρία, με θεματική «Παγκόσμια διπλωματία και το μέλλον της Παλαιστίνης», είχε ως κύριο ομιλητή τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν που ανέπτυξε τους στόχους της Άγκυρας στην περιοχή, όπως τους έχει διατυπώσει επανειλημμένως ο τούρκος πρόεδρος. Στη δεύτερη συνεδρία, με θέμα τον ρόλο των Πολιτικών και των Κοινοβουλίων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Παλαιστίνης, κύριος ομιλητής ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν. Σε μια χώρα υπόλογη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων , η τρίτη συνεδρία είχε θέμα το «Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Ως υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της μείζονος αντιπολίτευσης, επέκρινα την κυβέρνηση γιατί δεν κάνει οτιδήποτε για να απαλύνει τα δεινά των Παλαιστινίων και να αμβλύνει την ένταση στη Μέση Ανατολή, επιμένοντας να δρομολογεί απλώς συναντήσεις. Η σημερινή διάσκεψη-στάχτη στα μάτια έχει ως στόχο μόνο τη δημόσια διάσωση κάποιων προσώπων», προσθέτει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο κ. Ουζγκέλ.

Κατάλογο με τα ιδιοτελή κίνητρα πίσω από τη διοργάνωση για την Παλαιστίνη, που πραγματοποιείται «για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις», καταρτίζει ο Σεζάι Τεμελί, πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και νυν βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων (YSP). «Καταρχάς, ο Ερντογάν πασχίζει εδώ και καιρό να αναλάβει τη θέση του πολιτικού ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου. Ενώ στο παρελθόν ενεργούσε σε σύμπλευση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, πλέον θέλει να ενισχύσει τον ρόλο αυτό, υποστηρίζοντας τη Χαμάς στη Γάζα ή λαμβάνοντας θέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ο αραβικός κόσμος όμως δεν του έχει δώσει αρκετή υποστήριξη για να το επιτύχει», λέει στο ΒΗΜΑ ο Τεμελί.

Πίσω από την «έγνοια» του τούρκου προέδρου για τη Γάζα, ο συνομιλητής μας διακρίνει επίσης την φιλοδοξία του Ερντογάν «να επιδείξει τη δύναμή του στη Μέση Ανατολή», προκειμένου να εφαρμόσει το δικό του σχέδιο «αναπτυξιακής πορείας», ειδικά κατά του Ισραήλ, με τον «οικονομικό διάδρομο» που θα ενώνει τον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία μέσω Ιράκ. «Aλλά ούτε οι χώρες του Κόλπου ούτε άλλες είναι θετικές ως προς αυτό. Η γραμμή μεταξύ των χωρών του Κόλπου και του Ισραήλ είναι αυτή που αποκτά βαρύνουσα σημασία», υπογραμμίζει.

Τρίτο κίνητρο για τη διοργάνωση της διάσκεψης θεωρεί ο κ. Τεμελί το μείζον ζήτημα των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Και εδώ ο Ταγίπ Ερνογάν θέλει να έχει λόγο στα ενεργειακά ώστε το Κυπριακό να επιλυθεί υπέρ της Τουρκίας».

Τέλος υπάρχει και ο κουρδικός παράγων. «Ο τούρκος πρόεδρος, εν μέσω αναδιατάξεων στην περιοχή, ανησυχεί για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Ειδικά οι επεμβάσεις του στη Ροτζάβα της Συρίας και στο Βόρειο Ιράκ στοχεύουν στην αποτροπή μιας δημοκρατικής λύσης του κουρδικού ζητήματος», εξηγεί. «Όταν αξιολογούμε όλους αυτούς τους παράγοντες μαζί, η υποστήριξη της Χαμάς είναι μονόδρομος για τον Ερντογάν ως πολιτικό εργαλείο. Αποτελεί το μοτίβο στη σημερινή διάσκεψη η οποία όμως δεν θα επιτύχει το παραμικρό στις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή», καταλήγει ο κ. Τεμελί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.