5 το πρωί: Ο αμείλικτος Νετανιάχου – Η επόμενη μέρα στο ΠαΣοΚ – Η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης

Εντείνεται η εμπόλεμη σύρραξη στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ σε ισραηλινό στρατόπεδο με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών. Από την πλευρά του το Ισραήλ απάντησε με επίθεση στον βόρειο Λίβανο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα.

1

Κλιμακώνεται η εμπόλεμη σύρραξη Ισραήλ - Χεζμπολάχ

  • Η επίθεση: Νέο λάδι στη φωτιά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ έριξε η επίθεση με drones που εξαπέλυσε την Κυριακή η Χεζμπολάχ σε κέντρο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι στην Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις νεαροί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι επτά. Πρόκειται για το πιο φονικό πλήγμα που έχει εξαπολύσει η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο πλευρών μετατράπηκαν σε ανοικτό πόλεμο.
  • Η απάντηση: Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων στη Βηρυτό», σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τον Λίβανο κάνουν λόγο για 21 νεκρούς μετά από επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Αϊτού. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη επίθεση του Ισραήλ στο βόρειο κομμάτι της χώρας, όπου κατοικείται κυρίως από τη χριστιανική μειονότητα.
  • Οι κυανόκρανοι: Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 5, τόνισε ότι οι κυανόκρανοι έχουν «αποστολή να μείνουν» στον Λίβανο. Είχε προηγηθεί ο τραυματισμός δεκαπέντε κυανόκρανων ανεπτυγμένων στο νότιο Λίβανο, μετά την εισβολή ισραηλινών αρμάτων μάχης σε μία από τις βάσεις της δύναμης του ΟΗΕ στα σύνορα.
2

Η επόμενη μέρα στο ΠαΣοΚ

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Την ενοχή του πατέρα Αντώνιου ζητά η εισαγγελέας

  • Οι κατηγορίες: Την ενοχή του πατέρα Αντώνιου, ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, ζήτησε η εισαγγελέας για πέντε πλημμεληματικές πράξεις που αφορούν βαριές σωματικές βλάβες και ηθική αυτουργία σε δύο επιθέσεις σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές του Βόλου και τους προκάλεσαν σωματικές βλάβες. Παράλληλα, εισηγήθηκε την απαλλαγή του για όλες τις άλλες πράξεις που του αποδίδονται.
  • Ένοχοι άλλοι 5: Η εισαγγελέας εισηγήθηκε να κριθούν ένοχοι και πέντε πρώην στελέχη και εργαζόμενοι της οργάνωσης, κατά περίσταση, για τα πλημμελήματα: της επικίνδυνης, της βαριάς και της απλής σωματικής βλάβης και της έκθεσης. Πρόκειται για δύο συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου, τη διευθύντρια και τον υπεύθυνο παιδαγωγών δομών Βόλου και τον διευθυντή της δομής στη Χίο.
  • «Δεν ήταν αμέτοχος»: «Από τις καταθέσεις συνάγεται ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση και η άποψη του ήταν καθοριστική για την Κιβωτό του Κόσμου» ανέφερε κατά την αγόρευση της η εισαγγελέας προσθέτοντας πως ο κατηγορούμενος «είχε γνώση των επιθέσεων και δεν ήταν αμέτοχος όπως ισχυρίστηκε».
4

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης

  • Η τιμή έναρξης: Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή να έχει «κλειδώσει» στα 1,17 -1,18 ευρώ ανά λίτρο, από 1,37-1,39 ευρώ που ήταν πέρυσι στη έναρξη της περιόδου, καταγράφοντας μείωση κατά 15%.
  • Το επίδομα: Μεταξύ 100 και 800 ευρώ -έως και 1.000 στις πολύ πιο κρύες περιοχές της χώρας θα κυμανθεί το επίδομα θέρμανσης, με το τελικό ποσό να προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης του 350 με τον λεγόμενο συντελεστή βαθμοημέρας ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε περιοχή της επικράτειας. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.
  • Τα εισοδηματικά κριτήρια: Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί με βάση τα εξής εισοδηματικά κριτήρια: 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με αύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, 26.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια ενώ προβλέπεται και όριο ακίνητης περιουσίας, 200.000 ευρώ για τους άγαμους δικαιούχους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

 

5

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος στα μπλοκάκια

  •  Η εξαγγελία Χατζηδάκη: Την διαβεβαίωση ότι στην πλήρη κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος το 2025 θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια (εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως έχει ήδη ανακοινωθεί) έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τοποθετούμενος επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025 που η συζήτησή του άρχισε την Δευτέρα (14/10) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
  • Ποιο θα είναι το κέρδος; Ως εκ τούτου, το 2025 αρκετοί εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος των 400 έως 500 ευρώ.
  • Η κριτική και οι απαντήσεις: Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί υπερ-φορολόγησης ο Υπουργός είπε ότι στον παρόντα Προϋπολογισμό έχουμε 12 διαφορετικές μειώσεις φόρων με βασικότερη την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Για την αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα σημείωσε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως αλλά εκτίμησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία «φαίνεται πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση». Τέλος, απέρριψε την κριτική περί μειωμένων κοινωνικών δαπανών λέγοντας ότι για το 2025 προβλέπονται περίπου 4 δισ. ευρώ αυξήσεις δαπανών στις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.