Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν σήμερα στο κεντρικό Ισραήλ λόγω ενός αριθμού βλημάτων που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.
Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινή ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα, μία ημέρα έπειτα από μια προηγούμενη επίθεση εναντίον άλλης στρατιωτικής βάσης στην ίδια περιοχή, στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες – δε λειτούργησε το σύστημα της αεράμυνας – εκπληρώνοντας την υπόσχεσή της για όλο και περισσότερα πλήγματα εάν το Ισραήλ συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο.
Ερευνα για την αεράμυνα από το Ισραήλ
Εντωμεταξύ έρευνα διατάχθηκε και διεξάγεται στο Ισραήλ για να διαπιστωθεί τι έφταιξε και δε λειτούργησε το σύστημα αεράμυνας Iron Dome με αποτέλεσμα τα drones της Χεζμπλάχ που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο να πλήξουν τη στρατιωτική βάση της Μπινγιαμίνα κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν 4 ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 51, επτά εκ των οποίων σοβαρά.
Η Haaretz αναφέρει ότι δεν είναι σαφές ποια διαδρομή ακολούθησαν τα drones, φαίνεται όμως ότι δεν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες συναγερμού.
Πηγές αναφέρουν ότι το σύστημα αεράμυνας εντόπισε και αναχαίτισε το ένα αλλά το άλλο χάθηκε από τα ραντάρ. Τα συστήματα δεν έδειξαν το παραμικρό και υπήρξε η βεβαιότητα πως και τα δύο UAV είχαν καταστραφεί από τους πυραύλους αναχαίτισης. Το δεύτερο drone όμως χτύπησε τελικώς τον στόχο που ήταν η στρατιωτική βάση στην περιοχή.
Χεζμπολάχ: Είμαστε σε εγρήγορση
«Παραμένουμε σε εγρήγορση και είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.
Εξάλλου το σιιτικό κίνημα επεσήμανε ότι έβαλε εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που είχαν προχωρήσει στο χωριό Μαρούν αλ Ρας, στον νότιο Λίβανο, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε ότι μαχητές της χρησιμοποίησαν «όλμους του πυροβολικού εναντίον συγκεντρωμένων στρατιωτών του εχθρού» σε αυτό το χωριό.
Δεύτερο πλήγμα του Ισραήλ σε αμάχους
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε κέντρο διανομής τροφίμων στη Γάζα
Παλαιστίνιοι διασώστες δήλωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε κέντρο διανομής τροφίμων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Στα θύματα περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Απαράδεκτές οι επιθέσεις εναντίον του ΟΗΕ»
Οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) είναι «απαράδεκτες» και αντίθετες προς τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.
«Είναι αντίθετες από ό,τι αναμένουμε από κάθε μέλος των Ηνωμένων Εθνών, που ουσιαστικά είναι ένας οργανισμός ο οποίος προστατεύει την παγκόσμια ειρήνη», είπε στους δημοσιογράφους πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Χώρες της ΕΕ με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία συμμετέχουν με χιλιάδες στρατιώτες στην ειρηνευτική αποστολή στο νότιο Λίβανο, που αριθμεί συνολικά 10.000 στρατιώτες και η οποία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι έχει δεχτεί επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Το Ισραήλ έχει καλέσει τα Ηνωμένα Εθνη να μετακινήσουν τα στρατεύματά τους εκτός της εμπόλεμης ζώνης.
Ο Αλμπάρες είπε ότι μόνο τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να διατάξουν την απομάκρυνση των δυνάμεων της UNIFIL.
Το Ισραήλ αμφισβητεί ορισμένες από τις καταγγελλόμενες επιθέσεις και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κατηγορήσει τους κυανόκρανους του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο ότι χρησιμεύουν ως «ανθρώπινες ασπίδες» για τη Χεζμπολάχ.
Μπορέλ: Η ΕΕ θα μπορούσε να καταδικάσει πιο γρήγορα τις επιθέσεις του Ισραήλ στον ΟΗΕ
Σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο (UNIFIL), o Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι «έπειτα από ώρες συζήτησης καταφέραμε τελικά χθες βράδυ να συμφωνήσουμε σε μια κοινή δήλωση των 27». «Πολλοί στρατιώτες μας βρίσκονται εκεί, γι’ αυτό θα εκτιμούσα αν τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αυτό πιο γρήγορα», σχολίασε ο Μπορέλ, καθώς στη UNIFIL συμμετέχουν 16 κράτη-μέλη της ΕΕ. Στη δήλωσή της η ΕΕ «καταδικάζει τις επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων κατά των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ», τονίζοντας ότι τέτοιες επιθέσεις «συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι εντελώς απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως».