Μέση Ανατολή: Στα καταφύγια οι πολίτες στο Τελ Αβίβ – Σφυροκοπά τον Λίβανο το Ισραήλ

Έντονη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι πολίτες του Ισραήλ τρέχουν στα καταφύγια για να γλιτώσουν από την επίθεση βλημάτων, ενώ παράλληλα το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 18 νεκροί από την επίθεση.

Επίθεση με πυραύλους στο κεντρικό Ισραήλ επιχείρησε το απόγευμα της Δευτέρας η Χεζμπολάχ του Λιβάνου με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ισραηλινοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων του Τελ Αβίβ, να σπεύσουν σε καταφύγια για προστασία.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τον Λίβανο κάνουν λόγο για 18 νεκρούς μετά από επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Αϊτού, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη επίθεση του Ισραήλ στο βόρειο κομμάτι της χώρας, όπου κατοικείται κυρίως από τη χριστιανική μειονότητα, καθώς μέχρι στιγμής το επίκεντρο της ισραηλινής επίθεσης ήταν το νότιο κομμάτι της χώρας και τα προάστια της Βηρυτού.

Το πλήγμα είχε στόχο ένα διαμέρισμα, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, πτώματα ήταν ορατά μπροστά από το κτήριο που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού το οποίο ισοπεδώθηκε από το πλήγμα, εν μέσω ασθενοφόρων που πηγαινοέρχονταν.

Ο στρατός του Λιβάνου απέκλεισε το σημείο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, πρόσθεσε.

Προχθές, Σάββατο, ισραηλινό πλήγμα σε ένα σιιτικό χωριό βόρεια της Βηρυτού, που βρίσκεται επίσης εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ, είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Για σφοδρές μάχες με τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο μιλά η Χεζμπολάχ

Άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν εκτός των ζωνών που θεωρούνται συνήθως προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων δύο σε ένα σπίτι στην Ντέιρ Μπέλα «όπου βρίσκονταν εκτοπισμένοι από τον νότο» της χώρας, προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το ΝΝΑ.

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εμπλακεί σε «σφοδρές μάχες» απέναντι στον ισραηλινό στρατό με «όλων των ειδών αυτόματα όπλα, ρουκέτες και πυροβολικό» σε ένα χωριό του νοτίου Λιβάνου, όπου η φολοϊρανική οργάνωση είναι σε ανοικτό πόλεμο με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι «έθεσε στο στόχαστρο ισραηλινό όχημα μεταφοράς στρατιωτών με έναν τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο προκαλώντας πυρκαγιά», άλλους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα άλλο χωριό κοντά στα σύνορα και εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

Κάλεσμα στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Με τη βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να κλιμακώνεται, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λίβανο κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «τώρα», όπως ανέφερε το Reuters. Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι οι πρόσθετες πτήσεις που οργάνωσε για τους πολίτες της που ταξιδεύουν από τη Βηρυτό «δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον».

Η αιματηρή επίθεση σε ισραηλινή βάση

Υπενθυμίζεται ότι η λιβανέζικη Χεζμπολάχ απείλησε το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο, στον απόηχο της επιδρομής drone εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Iσραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες άλλους.

Το πλήγμα στη στρατιωτική βάση της Μπινιαμίνα ήταν το φονικότερο στο Ισραήλ από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ενεργοποιήθηκαν προειδοποιητικές σειρήνες, γεγονός που ο ισραηλινός στρατός θα διερευνήσει, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ διαμήνυσε ότι «η αντίσταση υπόσχεται στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφα ήταν μόνο μια πρόγευση του τι τον περιμένει εάν αποφασίσει να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας».

Το μήνυμα Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων στη Βηρυτό», σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη την προηγούμενη ημέρα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξε η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.