Κίνα: Η Ταϊβάν αναμένει τις κινήσεις της – «Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση»

Η Κίνα ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κοντά στην Ταϊβάν - Η Ταϊπέι δεν επιδιώκει κλιμάκωση, αλλά περιμένει τα επόμενα βήματα του Πεκίνου.

Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του λαού της Ταϊβάν για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής και ν’ απέχει από στρατιωτικές προκλήσεις, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από κίνηση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων να ξεκινήσουν ένα νέο γύρο πολεμικών γυμνασίων κοντά στη γειτονική χώρα.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν ανακοίνωσε δε, ότι οι λειτουργίες του αεροδρομίων και του λιμανιών παραμένουν ομαλές ανεξαρτήτως της κατάστασης. Ειδικότερα, ανέφερε πως η χώρα θα διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων στο FIR της Ταϊπέι.

Η Ταϊπέι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης με την Κίνα

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι δεν θα κλιμακώσει την ένταση αντιδρώντας στις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας. Ωστόσο, η χώρα έχει τεθεί σε συναγερμό στις περιφερειακές περιοχές της. Ενώ παρακολουθεί τις κινήσεις των στρατιωτικών και πυραυλικών δυνάμεων του Πεκίνου.

Οι παράλογες και προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας διαταράσσουν την κατάσταση ασφάλειας στο Στενό της Ταϊβάν. Παράλληλα, δεν συνάδουν με την υγιή ανάπτυξη των διασυνοριακών σχέσεων στο στενό, υπογράμμισε το ίδιο υπουργείο.

Πώς ξεκίνησε η κατάσταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκινά μεγάλη στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν. Επίσης, διαμήνυσε ότι πρόκειται για αυστηρή προειδοποίηση προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Η άσκηση «Joint Sword-2024B» θα διεξαχθεί στο Στενό της Ταϊβάν και σε περιοχές στα βόρεια, νότια και ανατολικά της νήσου. «Είναι μια νόμιμη και απαραίτητη επιχείρηση για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ενότητας», αναφέρει ανακοίνωση της αρμόδιας στρατιωτικής διοίκησης που μεταδόθηκε στην κινεζική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για την «παράλογη και προκλητική ενέργεια» του Πεκίνου, συμπληρώνοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί οι ένοπλες δυνάμεις της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.