Νέο λάδι στη φωτιά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ έριξε η επίθεση με drones που εξαπέλυσε την Κυριακή η Χεζμπολάχ σε κέντρο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι στην Μπινγιαμίνα, νότια της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις νεαροί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι επτά.

Πρόκειται για το πιο φονικό πλήγμα που έχει εξαπολύσει η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο πλευρών μετατράπηκαν σε ανοικτό πόλεμο.

Η επίθεση σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε με ρουκέτες και συνεχίστηκε με drones κάτι που όπως φαίνεται «βραχυκύκλωσε» το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, εγείροντας ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας που ενδέχεται να αντιμετωπίζει με τέτοιες επιθέσεις.

Σε ανακοίνωσή του το σιιτικό κίνημα, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, «υποσχέθηκε στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφα δεν είναι παρά μια πρόγευση αυτού που τον περιμένει, αν αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του λαού μας».

«Σκληρή και επώδυνη επίθεση»

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, επισκέφθηκε την στρατιωτική βάση. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και μία επίθεση κατά εκπαιδευτικής βάσης στο εσωτερικό μέτωπο είναι σκληρή και επώδυνη», δήλωσε ο ισραηλινός στρατηγός απευθυνόμενος στους στρατιώτες της βάσης.

Βίντεο από την επίσκεψή του δόθηκε στην δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν και αναπαρήχθησαν στα κοινωνικά μέσα το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τις οποίες ο Χέρζι Χαλεβί βρισκόταν στην βάση της ταξιαρχίας Γκολάνι κατά την ώρα της επίθεσης και ότι είναι νεκρός.

Ομοβροντία ρουκετών στο κεντρικό Ισραήλ

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ συνεχίστηκαν και σήμερα Δευτέρα (14/10) με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι αναχαίτισε πολλά βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο με στόχο το κεντρικό Ισραήλ. «Οι σειρήνες ακούστηκαν πριν λίγο στις περιοχές Σαρόν, Μενασέ και Ουάντι Αρά και ένας αριθμός βλημάτων εντοπίστηκε να περνά στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο. Η πολεμική αεροπορία κατάφερε να αναχαιτίσει όλα τα βλήματα», διευκρίνισε ο στρατός, ενώ εκατομμύρια πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια.

Το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα επεσήμανε από την πλευρά του ότι στοχοθέτησε στρατώνα στο κεντρικό Ισραήλ, κοντά στη Νετάνια, παράκτια πόλη βόρεια του Τελ Αβίβ. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι στοχοθέτησε ναυτική βάση κοντά στη Χάιφα.

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων στη Βηρυτό», σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη.

Παράλληλα, απέρριψε απόψε τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (NIFIL), χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες». Επανέλαβε επίσης την έκκληση του προς τους κυανόκρανους να αποσυρθούν από τις εμπόλεμες ζώνες.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL είναι να λάβει υπόψη της η UNIFIL το αίτημα του Ισραήλ και να απομακρυνθεί προσωρινά από τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

«Οι κυανόκρανοι θα μείνουν στον Λίβανο»

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 5, τόνισε ότι οι κυανόκρανοι έχουν «αποστολή να μείνουν» στον Λίβανο.

«Την ημέρα που τα όπλα θα σιγήσουν, θα υπάρχει πάντα αυτή η Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), θα υπάρχει το ψήφισμα 1701 ή ένα νέο ψήφισμα, θα υπάρχει πάντα μια ζώνη που θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ουδετερότητά της», είπε ο Γάλλος υπουργός.

«Τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν (την εντολή) σε αυτές τις δυνάμεις και στα Ηνωμένα Έθνη επαφίεται να την αποσύρουν, εκτός και αν δοθεί ακυρωτική εντολή από τις συμβαλλόμενες χώρες», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL».

Σφυροκόπημα στον βόρειο Λίβανο

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ένα χριστιανικό χωριό του βορείου Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο το χωριό Άιτο αφού ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, στις 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «από την επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στο Άιτο της περιφέρειας Ζγάρτα σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 8 τραυματίστηκαν». Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο απολογισμός είναι προσωρινός.

Στόχος ήταν ένα διαμέρισμα, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI. Ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κτίριο αυτό φιλοξενούσε πολλές οικογένειες εκτοπισμένων από τον νότιο Λίβανο, το προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ο βομβαρδισμός έγινε «μόλις έφτασε με αυτοκίνητο ένας άνδρας» μπροστά στο κτίριο, πρόσθεσε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.