Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Πότε θα δούμε το φεγγάρι του κυνηγού

Η πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024 λέγεται αλλιώς και «πανσέληνος του κυνηγού» - Από πού πήρε την ονομασία της, πότε θα δούμε την υπερπανσέληνο και γιατί ξεχωρίζει.

Η πανσέληνος του Οκτωβρίου για το 2024 θα ολοκληρωθεί στις 17 του μήνα και έχει ονομασθεί ως το «φεγγάρι του κυνηγού».

Η συγκεκριμένη πανσέληνος, τυγχάνει να είναι κα υπερπανσέληνος, καθώς συμπίπτει με την περίοδο που η Σελήνη βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά με τη Γη. Το επερχόμενο φεγγάρι χαρακτηρίζεται έτσι, επειδή πρόκειται για την τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές, που σημειώνονται φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).

Τι είναι η υπερπασέληνος

Ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Earth Sky», ο όρος αναφέρεται στις πανσελήνους κατά τις οποίες το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ό,τι συνήθως (όχι απόσταση μεγαλύτερη του 10% από το κοντινότερο δυνατό σημείο στη Γη).

Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Παράλληλα, παραδοσιακά κάθε ονοματοδοσία φεγγαριού εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σεληνιακό μήνα, στον οποίο εμφανίζεται και σε όλες τις φάσεις της σελήνης. Δηλαδή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου. Η συγκεκριμένη δε, έχει το όνομα «η πανσέληνος του κυνηγού».

Γιατί η Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024 ονομάζεται «πανσέληνος του κυνηγού»

Η πανσέληνος Οκτωβρίου ονομάστηκε «πανσέληνος του κυνηγού» επειδή σηματοδοτούσε τη στιγμή να ξεκινήσει το κυνήγι. Την ίδια στιγμή, προετοιμαζόμαστε για τον κρύο χειμώνα που έρχεται. Τα ζώα αρχίζουν να παχαίνουν πριν από το χειμώνα. Ενώ οι αγρότες είχαν καθαρίσει πρόσφατα τα χωράφια τους κάτω από το «φεγγάρι του καλαμποκιού», οι κυνηγοί μπορούσαν εύκολα να δουν τα ελάφια και άλλα ζώα που αναζητούν τα θηράματά τους.

Το φως του φεγγαριού ακόμα, διευκολύνει τους κυνηγούς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς την εποχή αυτή περνούν περισσότερες ώρες στη φύση και τα δάση, εν όψει του χειμώνα που πλησιάζει.

Σύμφωνα με το National Geographic, τους άλλους μήνες το φεγγάρι ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα. Ωστόσο, αυτό του Οκτωβρίου εμφανίζεται μόλις 30 λεπτά πιο μετά. Ενώ γεμίζει τη Γη με περισσότερο φως κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary, η ονομασία για το «φεγγάρι του κυνηγού» ξεκινά από το 1710.

Ποια είναι τα εναλλακτικά ονόματα για την πανσέληνο Οκτωβρίου 2024

Τα ονόματα του φεγγαριού, και δε της πανσελήνου, σχετίζονται συχνότερα με τις δραστηριότητες που γίνονταν αυτή την εποχή του χρόνου. Κάποιες από τις εναλλακτικές ονομασίας για το «φεγγάρι του κυνηγού» είναι:

  • Το Drying Rice Moon, περιγράφει μέρος της διαδικασίας μετά τη συγκομιδή της προετοιμασίας του ρυζιού για το χειμώνα.
  • Το Falling Leaves Moon είναι ένας όρος Anishinaabe που υπογραμμίζει τη μετάβαση μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου.
  • Το Freezing Moon (Ojibwe) και το Ice Moon (Haida) αναφέρονται στις ολοένα και πιο χαμηλές θερμοκρασίες αυτής της περιόδου.
  • Το Migrating Moon (Cree) αναφέρεται στη στιγμή που τα πουλιά αρχίζουν να πετούν νότια σε θερμότερα κλίματα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.