Η Δώρα Τσαμπάζη προχώρησε σε μία συγκινητική ανάρτηση, με αφορμή το θάνατο του συζύγου της, Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ο Ολυμπιονίκης έφυγε από τη ζωή το 2022, σε ηλικία 43 ετών, μετά από μία δύσκολη και άνιση μάχη με τον καρκίνο, και συγκεκριμένα με το καρκίνωμα nut.
Η δημοσιογράφος συχνά δημοσιεύει φωτογραφίες και στιγμιότυπα στα social media από τη ζωή της με τον σύζυγό της, ενώ έχει μιλήσει ανοιχτά για το πώς βίωσε την απώλειά του, αλλά και την αλλαγή που επέφερε ο θάνατός του στη ζωή και την καθημερινότητά της.
Η Δώρα Τσαμπάζη λοιπόν, σε νέα της ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, μοιράστηκε ένα κοινό τους στιγμιότυπο με ένα σπαρακτικό μήνυμα για την “επέτειο” των δύο χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου αθλητή. Συγκεκριμένα, στη λεζάντα γράφει: «Στο πουθενά θα μας πετάξει ο χρόνος. Γι’ αυτό λοιπόν κι εμείς τα ξωτικά, σαν φορτηγά που βγήκαν απ’ το δρόμο, θα ζήσουμε παράφορα. Δύο χρόνια χωρίς το χαμόγελό σου, αλλά πάντα με το φως σου».
Τι είναι το καρκίνωμα NUT;
Το καρκίνωμα NUT είναι ένας επιθετικός τύπος καρκίνου που ορίζεται από την παρουσία μιας γενετικής αλλαγής που περιλαμβάνει ένα γονίδιο που ονομάζεται NUTM1. Αυτός ο όγκος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος της μέσης γραμμής του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα, του μεσοθωρακίου, του πνεύμονα, της ρινικής κοιλότητας και των παραρρινίων κόλπων.
Τι προκαλεί το καρκίνωμα NUT;
Προς το παρόν, οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το καρκίνωμα NUT.
Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκινώματος NUT;
Η διάγνωση του NUT γίνεται συνήθως αφού αφαιρεθεί ένα μικρό δείγμα ιστού σε μια διαδικασία που ονομάζεται βιοψία. Η διάγνωση μπορεί επίσης να γίνει μετά την αφαίρεση ολόκληρου του όγκου σε μια διαδικασία που ονομάζεται εκτομή. Στη συνέχεια, ο ιστός αποστέλλεται σε έναν παθολόγο που τον εξετάζει στο μικροσκόπιο.
Πώς φαίνεται το καρκίνωμα NUT στο μικροσκόπιο;
Όταν εξετάζεται στο μικροσκόπιο, ο όγκος αποτελείται από κύτταρα με μεγάλους, στρογγυλούς, ανοιχτούς πυρήνες. Το γενετικό υλικό στο εσωτερικό του πυρήνας μπορεί να περιγραφεί ως φυσαλιδώδες και μεγάλες συστάδες γενετικού υλικού που ονομάζονται πυρήνες παρατηρούνται συχνά. Οι παθολόγοι συχνά περιγράφουν τα κύτταρα του όγκου ως μονότονα επειδή όλα τα κύτταρα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Η διαίρεση των καρκινικών κυττάρων που ονομάζεται μιτωτικές μορφές και ένα είδος κυτταρικού θανάτου που ονομάζεται νέκρωση φαίνονται χαρακτηριστικά. Μερικά από τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη που βρίσκεται συνήθως σε εξειδικευμένα πλακώδη κύτταρα. Οι παθολόγοι το περιγράφουν ως κερατινοποίηση και στο καρκίνωμα NUT αυτή η διαδικασία τείνει να είναι «απότομη» ή χωρίς καμία μετάβαση από τα μη κερατινοποιητικά κύτταρα όγκου.