Η αλλαγή της ώρας και η έναρξη της χειμερινής πλησιάζει.
Η ώρα θα αλλάξει την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, δηλαδή στις 27, με τους δείκτες των ρολογιών να πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα στο πλαίσιο της χειμερινής ώρας.
Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και τα ρολόγια μας αντί για 04:00 π.μ. θα δείχνουν 03:00 π.μ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κοιμόμαστε μία ώρα παραπάνω.
Γιατί γίνεται αλλαγή της ώρας
Η αλλαγή της ώρας ισχύει για πολλά κράτη, αλλά όχι για όλα. Κάποια επιλέγουν να υιοθετήσουν την αλλαγή της ώρας μεταξύ χειμερινής και καλοκαιρινής περιόδου, εκ των οποίων και η Ελλάδα. Η μεταβολή αύτη γίνεται κατά μία ώρα μπροστά ή πίσω από την ηλιακή ώρα, ανάλογα την περίοδο. Αυτό όλο βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.
Από τη μία πλευρά, η αλλαγή ώρας γίνεται την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη και τίθεται σε ισχύ η χειμερινή ώρα. Έτσι, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα, στο πλαίσιο της χειμερινής ώρας.
Από την άλλη πλευρά, η θερινή ώρα εφαρμόζεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Οι δείκτες των ρολογιών λοιπόν, πρέπει να γυρίσουν μία ώρα μπροστά τα ξημερώματα, στο πλαίσιο της θερινής περιόδου.
«Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της E.E. 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Τι πρέπει να προσέχουμε στα ρολόγια μας κατά την αλλαγή της ώρας
Οι συσκευές αλλάζουν την ώρα από μόνες τους, αλλά όχι πάντα. Για αυτό πρέπει να προσέχουμε ποιες αλλάζουν μόνες τους και ποιες είναι αυτές που χρειάζεται να τις αλλάξουμε χειροκίνητα. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε αν η συσκευή μας έχει σύστημα συνδεδεμένο στο διαδίκτυο ή όχι. Οι περισσότερες από τις συνδεδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές που έχουμε στο σπίτι – κινητά τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια, υπολογιστές ή tablet – αλλάζουν αυτόματα την ώρα.
Ωστόσο, η σύσταση είναι πάντα να ελέγχετε ότι η αλλαγή έχει γίνει και, εάν αυτό δεν έχει συμβεί, να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του αυτοματισμού.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλλαγή ώρας
Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία. Καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει, ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.
Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον.