Πώς η κλιματική κρίση αλλάζει την Ιατρική – Η πράσινη «συνταγογράφηση»

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική κρίση αλλάζει την εκαπίδευση στην ιατρική δίδοντας προτεραιότητα σε ασθένειες όπως η θερμοπληξία, ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία. Η στροφή στις Ιατρικές Σχολές της Ευρώπης.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία, θα αποτελέσουν μεγαλύτερο μέρος της διδακτέας ύλης στις ιατρικές σχολές σε όλη την Ευρώπη λόγω της κλιματικής κρίσης.

Οι μελλοντικοί γιατροί θα έχουν  περισσότερη εκπαίδευση για το πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τη θερμοπληξία και αναμένεται να λαμβάνουν υπόψη τους τις κλιματικές επιπτώσεις θεραπειών όπως οι εισπνευστήρες για το άσθμα, δήλωσαν οι επικεφαλής των ιατρικών σχολών, ανακοινώνοντας τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση για το Κλίμα και την Υγεία (Enche).

Μαθήματα σχετικά με την κλιματική κρίση

Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, 25 ιατρικές σχολές από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Γαλλία θα ενσωματώσουν μαθήματα για το κλίμα στην εκπαίδευση περισσότερων από 10.000 φοιτητών.

Η Δρ Camille Huser του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, συμπρόεδρος του δικτύου, δήλωσε στον Guardian: «Οι γιατροί του μέλλοντος θα βλέπουν διαφορετικές ασθένειες που δε βλέπουν τώρα. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό ώστε να μπορούν να τις αναγνωρίζουν».

Η υπερθέρμανση πιέζει τις υπηρεσίες υγείας

Φέτος ήταν το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη και οι αλλαγές στο κλίμα αυξάνουν τις πιέσεις στις υπηρεσίες υγείας.

Έντομα που μεταδίδουν ασθένειες, όπως τα κουνούπια, επεκτείνουν το φάσμα τους και εντοπίζονται σε νέες περιοχές, υποβοηθούμενα από τις αλλαγές στη θερμοκρασία και τα πρότυπα βροχοπτώσεων. Οι χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, ο διαβήτης και οι ψυχικές ασθένειες μπορούν να επηρεαστούν από παράγοντες όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες ή η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο ρόλος του κλίματος στη διδασκαλία στις ιατρικές σχολές ποικίλλει σημαντικά, δήλωσε ο Huser, και συχνά αποτελείται από μία μόνο ενότητα ή διάλεξη. Το ευρωπαϊκό δίκτυο για την εκπαίδευση προβλέπει ότι στο μέλλον θα διδάσκεται κατά τη διάρκεια όλης της φοίτησης.

Κλιματική αλλαγή: Δημιουργεί νέες ασθένειες, επιδεινώνει τις παλιές

«Η κλιματική αλλαγή … δεν δημιουργεί απαραίτητα μια εντελώς νέα σειρά ασθενειών που δεν έχουμε δει στο παρελθόν, αλλά επιδεινώνει αυτές που υπάρχουν», δήλωσε ο Huser.

«Ο διαβήτης, για παράδειγμα, δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι συνδέουν καθόλου με την κλιματική αλλαγή, αλλά τα συμπτώματα και οι επιπλοκές γίνονται συχνότερα και χειρότερα για τους ανθρώπους που ζουν σε έναν κόσμο όπου το κλίμα έχει αλλάξει».

Η μικροβιακή αντοχή, κατά την οποία τα παθογόνα εξελίσσονται έτσι ώστε τα υπάρχοντα φάρμακα να μην τα αντιμετωπίζουν πλέον αποτελεσματικά, επιδεινώνεται επίσης από την κλιματική αλλαγή και ο Huser δήλωσε ότι αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη διδασκαλία.

Περπάτημα ή ποδήλατο αντί για οδήγηση

Οι φοιτητές θα διδάσκονται επίσης να υποστηρίζουν πράγματα όπως οι ενεργές μετακινήσεις – περπάτημα ή ποδήλατο αντί για οδήγηση – και η «πράσινη συνταγογράφηση», όπου οι ασθενείς ενθαρρύνονται να αναλάβουν δραστηριότητες όπως η κοινοτική κηπουρική και η δενδροφύτευση. Και τα δύο προσφέρουν οφέλη για την υγεία των ατόμων, ενώ είναι και θετικά για το περιβάλλον.

Η ενθάρρυνση των ανθρώπων να φροντίζουν την υγεία τους έχει «τεράστια οφέλη για τους ίδιους προσωπικά», δήλωσε ο Huser, αλλά επίσης «θα μειώσει τις εκπομπές, εάν απαιτούν λιγότερες εισροές από το σύστημα υγείας».

Υγειονομική περίθαλψη και εκπομπές αερίου

Πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης είναι υπεύθυνος για τόσες ή περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι η αεροπορική βιομηχανία. «Όταν πετάς κάπου, αισθάνεσαι πολύ ένοχος, αλλά όταν πηγαίνεις στο γιατρό, δεν αισθάνεσαι ένοχος».

Οι φοιτητές ιατροί θα μάθουν πώς οι αλλαγές στη διαχείριση μιας πάθησης μπορούν να έχουν αντίκτυπο. Οι εισπνευστήρες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, οπότε η διατήρηση της κατάστασης υπό έλεγχο όχι μόνο ωφελεί τον ασθενή αλλά μειώνει τη χρήση εισπνευστήρων. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να στραφούν σε εισπνευστήρες ξηρής σκόνης, οι οποίοι εκλύουν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Υποχρεωτικό μάθημα της εκπαίδευσης ιατρών η κλιματική κρίση

Ενώ έχουν υπάρξει αποσπασματικές πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, οι υπεύθυνοι του δικτύου δήλωσαν ότι αυτή ήταν η πρώτη κοινή προσπάθεια γύρω από τη διδασκαλία των προπτυχιακών φοιτητών ιατρικής. Το δίκτυο θα προσπαθήσει επίσης να επηρεάσει τους φορείς που καθορίζουν τα εθνικά προγράμματα σπουδών, όπως το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε η κλιματική κρίση να γίνει υποχρεωτικό μέρος της εκπαίδευσης όλων των γιατρών.

Ο συμπρόεδρος του Huser, καθηγητής Iain McInnes, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε ότι στόχος του δικτύου είναι «να ενσωματώσουμε τη συζήτηση στα προγράμματα σπουδών της ιατρικής, ώστε οι γιατροί του μέλλοντος να είναι εγγράμματοι σε αυτή τη συζήτηση και να μην αισθάνονται ότι πρόκειται για ένα θέμα προεκλογικής εκστρατείας.

«Αυτό είναι εξίσου καίριο και κρίσιμο για τη σκέψη τους, όπως είναι η διαχείριση της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και άλλων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Είναι απλώς μέρος του DNA του να είσαι γιατρός».

Ο ΠΟΥ στηρίζει την απαλλαγή της υγειονομικής περίθαλψης από τον άνθρακα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει την πρωτοβουλία, μαζί με ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, Bupa, GSK, Novartis, Novo Nordisk, Roche και Sanofi, ως μέλη της ομάδας εργασίας για τα συστήματα υγείας της πρωτοβουλίας για τις βιώσιμες αγορές, μιας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εργάζεται για την απαλλαγή της υγειονομικής περίθαλψης από τον άνθρακα.

Το Enche θα είναι περιφερειακός κόμβος της Παγκόσμιας Κοινοπραξίας για την Εκπαίδευση για το Κλίμα και την Υγεία (GCCHE) στη σχολή δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Η καθηγήτρια Cecilia Sorensen, διευθύντρια του GCCHE, δήλωσε: «Η Enche είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα για την ανάπτυξη του περιβάλλοντος: «Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει όλους μας, παντού, αλλά όχι εξίσου και όχι με τον ίδιο τρόπο. Τα περιφερειακά δίκτυα είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να προλάβουν και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του κλίματος και της υγείας που είναι μοναδικές στις κοινότητες όπου ασκούν το επάγγελμά τους».

Πηγή: The Guardian

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.