Φρένο στα όποια σχέδια του Στέφανου Κασσελάκη για να ανατρέψει την απορριπτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με όχημα το συνέδριο στις 8-10 Νοεμβρίου θέτει η σημερινή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ελάχιστες ώρες μετά την εμφάνιση του Στ. Κασσελάκη και τη νέα παρέμβασή του με αφορμή τον αποκλεισμό του από την προεδρική κούρσα, μέσα από την οποία κάνει λόγο για «μειοψηφία» και καλεί τους υποστηρικτές του να γίνουν «ένα μεγάλο κύμα δημοκρατίας το οποίο θα σαρώσει όλους τους μηχανισμούς», η Κουμουνδούρου έστειλε το δικό της σαφέστατο μήνυμα.
Απαντώντας με ανακοίνωση στις αμφισβητήσεις του πρώην προέδρου, περιέγραψε την απόφαση του Σαββάτου ως «άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη».
Επεσήμανε δε προς πάσα κατεύθυνση ότι ήταν μια απόφαση που «ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία», καθώς «το όργανο συνεδρίασε με διαπιστωμένη απαρτία, παρά τις αντικαταστατικές και απαράδεκτες ενέργειες, οι οποίες αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς».
Συμπαγές το αντίπαλο μέτωπο
Είχαν ήδη προηγηθεί αρκετές τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών. Μια εξ αυτών της Όλγας Γεροβασίλη που αναρωτήθηκε πως «είναι δυνατόν να σε θέλουν για πρόεδρο σε ένα κόμμα του οποίου δεν σέβεσαι τις λειτουργίες του και τα στελέχη. Αλλά και του Κώστα Ζαχαριάδη («ένα κόμμα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί»).
Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρηματολόγησαν υπέρ της άποψης πως ο Στ. Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος και ότι καλώς αποκλείστηκε.
«Δεν πρέπει ν’ αλλάξει αυτή η απόφαση»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Παραπολιτικά) πως «η απόφαση η οποία πάρθηκε το Σάββατο είναι η απάντηση μιας οικογένειας σε ενέργειες οι οποίες ήταν απολύτως αναντίστοιχες με αυτό το οποίο είναι η κοινή μας ταυτότητα».
Υποστήριξε ακόμη πως «δεν πρέπει να αλλάξει αυτή η απόφαση», από τη στιγμή που «είναι μια απόφαση δικαιολογημένη».
«Δεν μπορώ να κατηγορήσω τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί προσπαθούν να τηρήσουν τους κανόνες, την ταυτότητα και την ύπαρξη αυτού του κόμματος. Δεν είναι αντιδημοκρατικό όταν τηρούνται οι κανόνες» κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
«Κλάψα και κακομοιριά ηττοπάθειας»
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, κατηγορώντας τον Στ. Κασσελάκη για «απολίτικη υπεράσπιση του τεράστιου ΕΓΩ, με κλάψα και κακομοιριά ηττοπάθειας» τόνισε με νόημα πως «ένας ηγέτης όταν θέλει να πολλαπλασιάσει δεν διαιρεί».
«Όταν θέλει να ενώσει δεν διχάζει. Ο ηγέτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα σύνθεσης. Ένας ηγέτης που δεν μπορεί να συνθέσει απλά δεν είναι ηγέτης» εξήγησε κατόπιν.
«Τι είναι η θολή «αδιαμεσολάβητη σχέση των μελών»; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;» διερωτήθηκε ακολούθως.
Όπως ο ίδιος υποστήριξε «δεν λειτούργησε πουθενά. Δεν υπήρξε καμία πολιτική πρόταση. Δεν λειτούργησε κανένα όργανο. Ήταν μια ανάγκη αδιαμεσολάβητου μονομερούς θαυμασμού τελικά;».
Οι κινήσεις του Κασσελάκη απέναντι σε «σταλινικές ανακοινώσεις»
Μέσα σε αυτό το κλίμα ακραίας πόλωσης ο Στ. Κασσελάκης, που πρέπει να αξιολογήσει τα επόμενα βήματά του, εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι σε θέση να γυρίσει το χαρτί και ν’ ανατρέψει τα δεδομένα.
Ήδη η επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε το προσωπικό Γραφείο του προσβάλλει τους επίσημους ισχυρισμούς της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζοντας «δήθεν αμετάκλητη» την απόφαση.
«Κάποιοι -υπό το κράτος πανικού- έσπευσαν να αλλοιώσουν ακόμη κι αυτή την απόφαση του Σαββάτου που οι ίδιοι έλαβαν» υπογραμμίστηκε σχετικώς.
Στο ίδιο κείμενο το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε αναφορά στο άρθρο 20 του Καταστατικού, το οποίο όπως επισημαίνεται «είναι σαφές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «το Συνέδριο έχει κάθε αρμοδιότητα, ως ανώτατο όργανο, να απορρίψει ή να επικυρώσει όλες τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 και 2 του Καταστατικού».
«Ας ευχηθούμε οι σταλινικές ανακοινώσεις που εκθέτουν το κόμμα απέναντι στα μέλη του να μην γίνουν η φαιδρή κανονικότητα που κάποιοι επιζητούν» ήταν η σκληρή κατακλείδα του κειμένου.
Επόμενη μάχη η εκλογή συνέδρων
Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης με το «πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας. Στο συνέδριο η δημοκρατία αντεπιτίθεται» στο βίντεο που ανήρτησε νωρίτερα άρχιζε την ύστατη προσπάθεια ελέγχου της ανάδειξης συνέδρων (2-3 Νοεμβρίου) μέσα από την εγγραφή μελών ως τις 25/10. Κάτι βέβαια που με το ισχύον μέτρο (από το 1/40 ως το 1/60) είναι ακόμη ασαφές αν θα τον ευνοήσει στη νέα μάχη που θα δοθεί πανελλαδικά. Ιδίως όσο αποχωρούν μέλη από τις οργανώσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εξοστρακισμό του από το κόμμα σε δύο φάσεις (μομφής, ονομαστικός αποκλεισμός).
Σε αυτό το πλαίσιο της συσπείρωσης ο πρώην πρόεδρος του κόμματος ετοιμάζεται για συγκεντρώσεις υποστήριξης με στόχο να δείξει τη δυναμική του.
Την ίδια ώρα, βέβαια, η παρούσα πλειοψηφία προχωράει στο συνέδριο κι άρα στην εκλογή προέδρου χωρίς αυτόν με ό,τι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα.